Coldplay ‘Viva La Vida Or Death And All His Friends’ (3,5/5)

Coldplay Viva La Vida Or Death And All His FriendsVai tā būtu neoficiālā grupas singlu B pušu izlase ‘A Rush Of B-Sides To The Head’, ko daudzi joprojām sauc par vislabāko “Coldplay” ierakstu, vai pretrunīgi vērtētais ‘X&Y’, “Coldplay” allaž ir bijis uzmanības centrā. Šai ziņā grūti pat noticēt, ka šī ir tikai ceturtā grupas plate! Par laimi, grupas jaunākais ieraksts aicina runāt praktiski tikai un vienīgi par saturiskām vērtībām, nevis atkal jau apcerēt, ir vai nav “Coldplay” mūzika pakļauta novecošanas riskam un kad tas (beidzot) varētu notikt.

Sadarbībā ar Braienu Īno ir tapis albums ar lielo A – aizraujošs, konceptuāls ieraksts, kura lielākā vērtība slēpjas “Coldplay” spējā mazliet pavariēt ar savu skanējumu. Nezaudējot grupai allaž piemitušo saldo popmūzikas noskaņu un nevainojamo harmonijas izjūtu, par laimi ir zudis jau iepriekš nereti sajustais stīvums, un šis plūstošais, gaisīgais un klausītāju sevī ievelkošais ieraksts ar katru jaunu izskanēšanas reizi to spēj pierādīt aizvien vairāk. Jā, tie “it kā” ir tie paši vecie “Coldplay”, taču jaunā kvalitātē – apbruņojušies ar svaigākām un mazāk svaigām idejām, piedāvājot mūziku, kuru ne tikai klausīties, bet kurā ieklausīties. Tas nenostrādā simtprocentīgi, taču pēc ilgiem laikiem varu ar prieku deklarēt – “Coldplay” ir ielēkuši pēdējā vilcienā un dodas pareizā virzienā!

[youtube YdrFpPJgxC4 nolink]

Grupa atklājusi, ka albuma tapšanu un tā beigu “izskatu” ietekmējusi “Blur” dziesma ‘Sing’ (skat.video augstāk). Turpinot šo domu, “Coldplay” savā jaunākajā ierakstā ir jūtami paplašinājuši savu redzes loku – novārtā atstāta “U2” un “Radiohead” citēšana, tā vietā no jaunā ieraksta taktīm strāvo atmiņas par dažām no rokmūzikas sirsnīgākajām epizodēm – no “bītliem” līdz “Travis”, no “My Bloody Valentine” līdz “Elbow”. Vēl vairāk, vietumis pavīd pasaules mūzikas elementi (Tuvajiem Austrumiem raksturīgs vijoļu motīvs dziesmā ‘Yes’), veidojot ļoti saturīgu, aizraujošu un dažādu albumu, kuru, atšķirībā no iepriekšējiem grupas ierakstiem, nu nekādi nenosauksi tikai par singlu kolekciju. Šeit, kā jau to saka priekšā plates nosaukums (atsauce uz Frīdas Kalo gleznu), tiek “svinēta dzīve”.

“Coldplay” – ‘Violet Hill’:
[youtube IakDItZ7f7Q nolink]

Noklausies:

‘Lost!’
[audio:Coldplay_Lost.mp3]

‘Yes’
[audio:Coldplay_Yes.mp3]

‘Viva La Vida’
[audio:Coldplay_VivaLaVida.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *