R.E.M. ‘Accelerate’ (3,5/5)

R.E.M. AccelerateNesalīdzināmi labāks un saturīgāks par savu priekšgājēju, 2004.gada plati ‘Around The Sun’, taču vai līdz ar to arī kvalitatīvs un patiešām labs “R.E.M.” albums? Ja pēc pirmajām ‘Accelerate’ nobaudīšanas reizēm vēl ir pamats šaubām, tad katrs nākamais albuma apgrieziens aizvien vairāk aplipina ar plates izteikti roķīgo atmosfēru.

Džordžijas štata trio “R.E.M.” ir grupa ar tādu vēsturi un tik slavenu hitu bagāžu, ka nav daudz tādu, kas patiešām atceras, ar kādām emocijām pirmoreiz izdzirdējuši to pašu ‘Man On The Moon’ vai ‘Orange Crush’ – toreiz, kad šīs kompozīcijas vēl nebija pasaules kaluma hiti.

Mazs pārspīlējums, protams. Taču tas nu ir grupas jaunākā, 14. albuma ‘Accelerate’ visveiksmīgākais raksturojums – ‘Accelerate’ ir absolūta hitu albuma potenciāls – atliek tikai ļaut šīm melodijām un ritmiem sevi aplipināt.

Tā, piemēram, albuma ievadskaņdarbs ‘Living Well Is The Best Revenge’ ir ārdošs rokenrols, ar kuru droši var sākt vakara ballīti. Sekojošā ‘Man-Sized Wreath’ piedziedājumu nav grūti iztēloties fanu tūkstošu izkliedzienā kādā palielākā stadionā. Ko līdzīgu var teikt arī par plates pirmo singlu, ‘Supernatural Superserious’:

[youtube _We6ubpUHZs nolink]

Brīžiem piedāvājot stadionu rokenrolu, brīžiem balādiskākas “R.E.M.” mūzikas izpausmes, ‘Accelerate’ ir diezgan sarežģīts ieraksts. Nevis saturiski, bet uztveres līmenī. Tas nav albums, kuru tu vari drillēt fonā un “gaidīt ar maisu”, kad no plates izkristalizēsies tā hiti. Te ir mazliet jāiedziļinās. Jo pretējā gadījumā var sanākt kā šo rindu autoram, kurš, albumu kādu brīdi klausījies tikai, tā teikt, ar vienu ausi, jau gribēja norāt un norakt ‘Accelerate’ kā neinteresantu fona mūzikas albumu. No kā jāsecina (atvasinot vecum veco teicienu par ēšanu) – pastāsti man, kā tu klausies jauno “R.E.M.” albumu un es pateikšu, ko tu par to patiesībā domā.

Noklausies:

‘Living Well is The Best Revenge’
[audio:REM_LivingWellIsTheBestRevenge.mp3]

‘Hollow Man’
[audio:REM_HollowMan.mp3]

‘Until The Day Is Done’
[audio:REM_UntilTheDayIsDone.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *