Liars ‘Drum’s Not Dead’ (4/5)

Viena no 21.gadsimta visnetradicionālākajām mūzikas apvienībām – Ņujorkas eksperimentētāji “Liars” pēc 2004.gada ‘They Were Wrong So We Drowned’ atgriežas ar jaunu, kopsummā trešo albumu, kura ierakstam “par godu” grupa pārvākusies uz Vāciju.

Tiem, kas ar grupu “Liars” līdz šim nav paspējuši iepazīties, būs grūti dažos vārdos pastāstīt, ar ko viņiem ir darīšana. Par eksperimentālu šo mūziku nosaukt būtu pārāk pliekani, savukārt “Liars” skaņu gleznās atrodamie postroka, krautroka un indīmūzikas iezīmes pašas par sevi nekādā ziņā nesagatavo tam, kas apdullinošā mikslī veļas no 43 minūšu ilgā albuma 11 opusiem.

Visticamāk šeit talkā varētu nākt zemāk atrodamie dziesmu fragmenti, taču uzreiz jāpiebilst, ka ‘Drum`s Not Dead’ ir tipisks piemērs albumam, kas jāklausās “no a līdz z”, bez pārtraukumiem, nepārtinot un savā cd atskaņotājā nelietojot dziesmu pārslēgšanas pogu. Patiesībā tieši šajā kategorijā ‘Drum`s Not Dead’ atšķiras no sava priekšgājēja, nedaudz melodiskākā ‘They Were Wrong So We Drowned’, kuru, starp citu, varēja atrast arī daudzu 2004.gada vērtīgāko ierakstu tabulās.

Par to, vai līdzīgs liktenis sagaida arī ‘Drum`s Not Dead’, lemt vēl pāragri, taču viens ir skaidrs – ja pēc tam, kad būsiet noklausījušies disku ievadošo, trīs ar pusi minūtes ilgo ‘Be Quiet Mt. Heart Attack!’ ar tā dīvaino, kādu upurēšanas rituālu atgādinošo ritmu, burdona fonu (tikai ģitāru izpildījumā) un solista Engusa Endrjū maigo falsetu, ar tekstu “vēl nekad neko tik briesmīgu neesmu dzirdējis” neatmetīsiet platei ar roku, pastāv liela varbūtība, ka “Liars” skaņu vide uz jums iedarbojas labvēlīgi.

Lai arī ‘Drum`s Not Dead’ nepakļaujas akadēmiska stila recenzēšanai, tomēr jāsecina, ka grupas nesenā kultūrvides nomaiņa un migrēšana uz Vāciju “Liars” ir nākusi par labu. Kādreizējās Austrumvācijas teritorijā esošā izbijusī radiofabrika un tās neskaitāmo labirintu, cementa gaiteņu un angāru skaniskās īpašības sastāda teju vai pusi no ‘Drum`s Not Dead’ materiāla, kā arī ir kalpojušas kā lielisks dzinulis pašiem grupas dalībniekiem.

Ikviens, kas interesējies par eksperimentāla rakstura mūziku, būs saskāries ar aizvien no jauna topošiem un dzimstošiem kolektīviem, kuru ierakstus raksturo frāze “eksperimentēšana eksperimentēšanas pēc”, bez jebkādiem mēģinājumiem kaut ko arī pateikt savā necaurredzamajā “skaņu mežā”. Turpretim ‘Drum`s Not Dead’ jūtama “Liars” aizraušanās un tīri profesionālā interese, sak` – “pamēģinām šo ierakstīt šajā skabūzī” un “varbūt ar bungu vālītēm padauzīt pa betonu?”.

Arī bungu piesaukšana albuma nosaukumā nav nejauša – tās ir viens no plates vadmotīviem, ģitārām un balsīm veltot sekundāru lomu šo dažādo pulsāciju papildināšanā un akcentēšanā; vietumis ģitāras un balss kokteilis kalpo kā savdabīga ambient stila starpspēle starp atšķirīgām ritma struktūrām, kas bieži pārsniedz dziesmu noteiktās robežas – albums veidots bez pauzēm starp skaņdarbiem, vēlreiz uzsverot tā vienoto ideju.

Lai vai kā arī nebūtu, taču ‘Drum`s Not Dead’ ir zināms pārbaudījums ikvienam tā klausītājam un tiem, kam izdosies neapmaldīties grupas piedāvātajā sarežģītajā labirintā, ko neuzmanīgs viesis nosauks par “troksni”, tiek piedāvāts muzikāls Pārdzīvojums ar lielo burtu.

Noklausies:

‘Drum Gets A Glimpse’
[audio:Liars_DrumGetsAGlimpse.mp3]

‘The Wrong Coat For You, Mt.Heart Attack’
[audio:Liars_TheWrongCoatForYouMtHeartAttack.mp3]

‘Hold You, Drum’
[audio:Liars_HoldYouDrum.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *