Corinne Bailey Rae ‘Corinne Bailey Rae’ (3,5/5)

Februāra pēdējā nedēļā klajā nācis šī gada mūzikas ekspertu aptaujas „Sounds of 2006” līderis – Līdsas dziesminieces Korīnas Beilijas Rejas paštitulētais debijas albums.

Uzreiz jāpiebilst, ka tekstu par aptaujas „Sounds Of 2006” nozīmību vai, tieši otrādāk – bezjēdzīgumu šoreiz izlaidīšu, vien piebilstot, ka dažādas aptaujas un topus par un ap mūziķiem vienlīdz labi var un vienlīdz labi arī nevar (un pat nevajag) uzskatīt par kritēriju. Lai kā arī nebūtu, vismaz es personīgi tieši pateicoties „Sounds Of 2006” uzzināju Korīnas Beilijas Rejas vārdu, taču nepiekrītu domai, ka ja esi šajā aptaujā, tev ziediem kaisīts ceļš slavas un atpazīstamības virzienā. Tas nu ir jāizcīna pašam.

Un Beilija Reja to arī cītīgi ir darījusi un dara. Dziedāt sākusi vietējā baznīcā, taču nevis gospeļus, kā varētu domāt, vadoties pēc dziedātājas jauktās izcelsmes (tēvs no Rietumindijas, māte no Jorkšīras), bet gan ik-sestdienas korāļus. Gadu gaitā nomainot baznīcas dziesmas pret elektrisko ģitāru un līdz ar to iegūto kaislību pret „Led Zeppelin” harmoniskajiem eposiem, Beilija Reja tika arī līdz savas grupas dibināšanai – tās nosaukums bija „Helen” un vārdu „bija” varētu aizvietot ar „ir”, ja vien īsi pirms iespējama kontrakta parakstīšanas ar ierakstu kompāniju „Roadrunner Records” grupas „Helen” basiste nepaliktu stāvoklī un grupa neizjuktu. Beilija savu šoku pa dienu remdināja Līdsas universitātē, savukārt pa vakariem piestrādāja vietējā džeza klubā, lēnām kļūstot par šīs mūzikas fani un sākot arī ietekmēties no džeza savā dziedāšanas manierē. Kad nācis piedāvājums no ierakstu magnātiem „EMI”, Beilija Reja zinājusi, ko un kā vēlas.

Ja jārunā par mūziķes paštitulēto debijas plati, kurā vairums mūzikas kritiķu saklausa „krietni dvēseliskāku Noru Džounsu”, tad, manuprāt, krietni vairāk par Noras Džounsas citēšanu, platē saklausāmas Ališas Kīzas manierīgā dziedājuma un klavieru spēles iezīmes (‘Til It Happens To You’, ‘Choux Pastry Heart’), taču nenoliedzami, ka disku ievadošajā ‘Like A Star’, daļēji Rejas miegainā vokāla, daļēji fonā dzirdamās arfas dēļ, ir skaidri saklausāma Džoanas Ņūsomas daiļrades noskaņa. Turpinājumā, dziesmā ‘Enchantment’ saklausāma mūziķes mīlestība pret „Massive Attack” mūziku, savukārt līdz ar diska trešo skaņdarbu un vienlaikus albuma jaunāko radiosinglu ‘Put Your Records On’, albumā sevi piesaka Leslija Feista, īpaši dziesmā ‘Trouble Sleeping’, kas ir veidots pēc kanādietes Feistas 2004.gada plates ‘Let It Die’ dziesmas ‘Secret Heart’ parauga.

Varbūt nevajadzētu to visu uzskatīt par neapstrīdamu verdiktu, tomēr jāteic, ka Beilija Reja savā debijas ierakstā nepārsteidz ar radikālām, pasaules mērogā nedzirdētām idejām. Taču tas nekādā mērā nepierāda neko citu, vismazākā mērā jau nu to, ka plate ir lemta fiasko. Pilnībā saprotu, kāpēc britu mūzikas eksperti Beilijai Rejai paredz tik spožu nākotni – viena māksliniece, kas sevī iemieso Noru Džounsu, Ališu Kīzu, „Massive Attack” iezīmes, Džoanu Ņūsomu, Lesliju Feistu un vietumis arī Seriju Metjūzu, var droši tikt uzskatīta par labu piedāvājumu!

Noklausies:

‘Like A Star’
[audio:CorinneBaileyRae_LikeAStar.mp3]

‘Put Your Records On’
[audio:CorinneBaileyRae_PutYourRecordsOn.mp3]

‘Butterfly’
[audio:CorinneBaileyRae_Butterfly.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *