Conor Oberst ‘Conor Oberst’ (3,5/5)

ASV dziesminieks Konors Obersts, kurš plašāk pazīstams ar savu darbību folkroka apvienībā “Bright Eyes”, nācis klajā ar svaigu, kopskaitā ceturto soloalbumu, kurā turpina dūdot protesta dziesmas “indigo” bērniem.

Tapis kādā Meksikas Tepoztlanas pilsētas kalnu villā ierīkotā ierakstu studijā, albums muzikāli atrodas ļoti pazīstamā teritorijā – stilistiski Obersts te pieskaras tiem pašiem žanriem kā savā pēdējā “Bright Eyes” ierakstā. Pa druskai no alt.country, amerikāņu “lielceļu folka” un indie roka. Līdz ar to albuma preses relīzēs minētās frāzes par to, ka šis ir pirmais Obersta soloalbums 13 gadu laikā, ir pilnīgs mārketinga bullšits. Kāda starpība, kā to sauc – par solo vai “Bright Eyes” albumu, ja saturs ir praktiski vienāds?

Nu, labi – zināmas atšķirības ir jūtamas. Savā jaunajā platē Obersts muzikāli ir centies būt brīvāks, ekspresīvāks, kā rezultātā, piemēram, albumā viens pēc otra izskan gan lecīgais rokenrols ‘I Don’t Want To Die (In The Hospital)’, gan skumjais valsītis – akustiskās ģitāras caurvītā balāde ‘Eagle On A Pole’, kurā Obersts reizē mēģina izklausīties pēc jauno laiku Dilana un Toma Petija vienā personā. Ja godīgi, viņam sanāk tīri labi.

Dažādojot savu skanējumu, Oberstam, šķiet, ir izdevies izvairīties no alt.country un dziesminieku, šķiet, lielākā posta – vienveidības (kura, tagad – svaigākām acīm aplūkojot to pašu ‘Cassadaga’, bija sastopama arī tur, liekot apšaubīt tā visai augsto vērtējumu. Ja nu vienīgi koncepcijas dēļ. Plus bonuss par ‘Coat Check Dream Song’. Bet tas ir cits stāsts.). Gluži kā tāds stāstnieks Obersts “apgaismo” klausītāju ar savu visnotaļ saturīgo un ekspresīvo dzeju, un, to darot, viņš nav aizmirsis justies brīvi un pozitīvi. Līdz ar to šis 42 minūtes un 12 dziesmas ilgais albums visai ātri paskrien gar ausīm, paķerot savu klausītāju līdzi aizraujošā ceļojumā un liekot salīdzināt plati ar romānu, ko nevari nolikt malā līdz neesi to vienā vakarā izlasījis no vāka līdz vākam. Obersta daiļradē tā ir gana vērtīga pārmaiņa.

Noklausies:

‘Danny Callahan’
[audio:ConorOberst_DannyCallahan.mp3]

‘Souled Out!!!’
[audio:ConorOberst_SouledOut.mp3]

‘Milk Thistle’
[audio:ConorOberst_MilkThistle.mp3]

1 thought on “Conor Oberst ‘Conor Oberst’ (3,5/5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *