Bright Eyes ‘Cassadaga’ (4/5)

Bright Eyes ‘Cassadaga’Nebraskas indīroka scēnas pazīstamākais dziesminieks Konors Obersts un viņa vadītais kolektīvs „Bright Eyes” atgriežas ar jaunu ierakstu ‘Cassadaga’, kurā grupa turpina rotaļāties ar folkroka un kantrīroka elementiem, kas bija dzirdami arī mūziķa iepriekšējā veikumā, vienā no abiem 2005.gada 25.janvārī izdotajiem albumiem – ‘I’m Wide Awake, It’s Morning’.

Savā septītajā studijas albumā Obersts apkopojis 13 no 30 pagājušā gada laikā tapušajām dziesmām, un tās albumā viņam palīdz izpildīt citustarp arī Portlendas dziesminieks Mets Vards (pazīstams arī kā M.Ward). Kā jau saka priekšā albuma nosaukums (Kasadaga ir pilsēta Floridā, kas ieguvusi slavu kā viena no pirmajām spirituālistu un „mēdiju” pulcēšanās vietām), arī šajā ierakstā Obersts savu dziesmu tekstos turpina apcerēt sasāpējušas ASV politikas un ikdienas dzīves problēmas. Par to liecina arī tās retās frāzes, kuras izdodas saklausīt plati ievadošā skaņdarba ‘Clairaudients (Kill Or Be Killed)’ pirmajās minūtēs (jā, arī šis „Bright Eyes” albums sākas ar kādu nejaušu monologu, gluži kā jau minētais ‘I’m Wide Awake, It’s Morning’ un vēl divi albumi pirms tā). Arī vēlāk, sākoties pašai dziesmai, izskan tādas frāzes kā „Get your revolution at a lower price” un nosaukumā ietvertā piedziedājuma rindiņa „Kill or be killed”, kas komplektā ar krāšņajiem stīgu aranžējumiem, kas bagātīgi caurstrāvo lielāko daļu ‘Cassadaga’ opusus, rada visnotaļ grandiozu – kā tekstuāli, tā muzikāli – piemēru „jauno laiku” protesta dziesmām.

Vairāk pievēršoties albuma muzikālajām nokrāsām, prātā nāk frāze – ja līdz šim neesat bijis pazīstams ar „Bright Eyes” daiļradi (kaut arī šī kolektīva vārds vairākkārt zīmolots kā „jaunā indī sensācija!”, arī pat pēc desmit gadu pastāvēšanas), tad ‘Cassadaga’ varētu būt tas ieraksts, kura pavadījumā droši „atgūt zaudēto”. Šeit, iespējams, arī slēpjas iemesls faktam, ka šis Obersta ieraksts pasaulē nav uztverts ar tikpat neapšaubāmu sajūsmu kā kaut vai 2005.gada janvāra abas plates ‘I’m Wide Awake, It’s Morning’ un ‘Digital Ash In Digital Urn’. Un ir tikai likumsakarīgi, ka albums, kurā tekstus jau sāk nomainīt saukļi („Little soldier, little insect”; „the madness of the government”), arī muzikāli paģēr plašāku, mazliet pat pompozu un svinīgu skanējumu, un tieši tas liek ‘Cassadaga’ saukt par plašākām masām vispiemērotāko „Bright Eyes” albumu. Kā spilgts piemērs tam kalpo plates pirmais singls ‘Four Winds’:

[youtube XaV-nGQ5yqw nolink]

„Tā notiek, ja liberāli domājošs mūziķis uzstājas konservatīvai publikai”, teikts kādā šā videoklipa komentārā, un, domājams, par šīs frāzes patiesumu Konors Obersts (kurš šajā video nemitīgi prātā atsauc kādu kinofilmas „Clerks 2” personāžu) varētu pastāstīt precīzāk. Lai arī, šķiet, apmētāts koncertos viņš vēl nav ticis, tomēr prātā nāk 2006.gada 20.maija „Saturday Night Live” šovs, kurā vakara vadītājs Kevins Speisijs uzjautrinājies par Nīla Janga pret-Buša albumu ‘Living With War, kā arī pasmīkņājis par „Dixie Chicks” un arī Konora Obersta tekstiem šajā sakarā.

Lai arī no visa iepriekšteiktā izriet, ka ‘Cassadaga’ ir „liels” savās muzikālajās izpausmēs un diezgan skaudrs dziesmu tekstos, Obersta faniem nav iemesla skumt, jo arī jaunajā ierakstā ir atrodami daži „Bright Eyes” līdzšinējās psihedēlijas paraugi kā, piemēram, dziesmu teksti „Don’t forget what you’ve learned, all you give is returned/And if life seems absurd what you need is some laughter” vai, piemēram, dziesma ‘Middleman’, kas, tēlaini izsakoties, varētu tikt nosaukta par pārsteidzoši veiksmīgu „The Velvet Underground” slavenā skaņdarba ‘Venus In Furs’ kantrīroka versiju.

Ja plates pirmā daļa lielākoties raksturojama kā folkroks ar indīmūzikas un kantrī elementiem, tad albuma izskaņā šo stilu gammu papildina vairākas akustiskās ģitāras pavadījumā izpildītas melodijas, sākot ar ‘Cleanse Song’ un tā „ambient” stila ievadu un beidzot ar ļoti vientuļo un depresīvo ‘No One Would Riot For Less’. Taču plates subjektīvi aizraujošākais skaņdarbs atrodams gandrīz pašās albuma beigās – dziesmā ‘Coat Check Dream Song’ savdabīgā manierē Obersta „politisko roku” papildina ar „My Morning Jacket” atmosfērisko indīroku, kuram pa vidu vēl ieskanas arī austrumnieciskas vokāla partijas. Tas viss liek ‘Cassadaga’ saukt par ļoti pateicīgu tā sauktās „gudrās” mūzikas klausāmvielu, kurā Obersts apliecina savas prasmes un dotumus kompozīcijā, kas ļāvuši šo ierakstu – savā būtībā diezgan populistisku versiju par šībrīža ASV kantrīroka scēnas vērtīgākajām iezīmēm – pacelt pāri šī žanra tradicionālajām robežām un liekot tam izklausīties pēc… „Bright Eyes” klases albuma.

P.S. Ja jūs neieintriģēja šī ieraksta muzikālās vērtības, varbūt jums šķitīs aizraujošs fakts, ka ‘Cassadaga’ ierakstu veikalos nopērkams komplektā ar „spektrālo dekoderi”, kas albuma šķietami pelēkajā un vienkāršajā vāciņā ļaus saskatīt dažādus „iekodētus” attēlus un tekstus. Tas tā – jauno fiziķu klubiņa biedriem…

Noklausies:

‘If The Brakeman Turns My Way’
[audio:BrightEyes_IfTheBrakemanTurnsMyWay.mp3]

‘Middleman’
[audio:BrightEyes_Middleman.mp3]

‘Coat Check Dream Song’
[audio:BrightEyes_CoatCheckDreamSong.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *