Beck ‘Guerlito’ (3/5)

Beck GuerlitoKas notiek, kad viena brīvdomātāja plati remiksē citi…brīvdomātāji?

Tā īsumā varētu raksturot vienu no gada nogales pēdējiem izdevumiem – disku, kurā par Beka Hansena jaunākā albuma ‘Guero’ tematiku “izteikušies” vesela gūzma mūziķu un apvienību, kuru vidū īpaši izceļami būtu “Air” un “Boards Of Canada” vārdi. Konkrētāk izsakoties – ‘Guerlito’ ir albuma ‘Guero’ remiksēta versija, kur atrodamas dažnedažādu mūziķu versijas par Beka skaņdarbiem, kas sakārtotas atbilstoši oriģinālajam albuma dziesmu sarakstam. Kā jau remiksu albumiem ierasts, “jaunrades” auglis bieži ir ne tikai mainījis savu skanējumu līdz nepazīšanai – tas bieži ir ieguvis arī jaunu nosaukumu kā šajā platē ir noticis ar ‘E-Pro’, kas “pārtapis” par ‘Ghost Range’, “Air” remiksētais ‘Missing’ tapis pārdēvēts par ‘Heaven Hammer’, savukārt ‘Hell Yes’ ieguvis savādo ‘Gettochip Malfunction’ titulu. Mainītiem vai nemainītiem nosaukumiem, skaņdarbu mugurkauls tomēr ir un paliek Beka kritiķu gana atzītais šīgada ieraksts ‘Guero’.

Remiksu albumi vienmēr ir bijis un būs trausls jautājums kā pašu “remiksēto” mūziķu, tā arī jaundarinājumu autoru kontekstā. Skaidrs ir vienīgi tas, ka mītiskajam “labajam” remiksam ir jāpiedāvā savs, jauns jau dzirdēta skaņdarba veidols. Ja balstāmies uz šādu definējumu, tad ‘Guerlito’ ir diezgan viduvējs, pablāvs ieraksts, kam par iemeslu ir vienlaikus gan oriģinālmateriāla, tātad Beka ‘Guero’ negludumi, gan arī (bieži) remiksu autoru nespēja “palūkoties pāri” Beka pārdomātajām ritmu, akordu struktūrām. Vēl vienkāršāk formulējot albuma plusus un mīnusus, jāteic, ka patiesi oriģināls un svaigs ir izdevies vien “Boards Of Canada” remikss dziesmai ‘Broken Drum’, kurā nav zudis Beka analītiskais mūzikas izpratnes veids, taču vienlaikus jau pēc pirmajām notīm (zinot vien to, ka kāda no albuma dziesmām ir “Boards Of Canada” ideju auglis) ir atpazīstams grupas raksturīgais skanējums.

Taču viss nav tik melnās krāsās mālējams, kā pirmajā brīdī šķiet. Kaut arī albums “it kā” neatbilst remiksu filozofijai, uzteicama ir dziesmu jauno versiju autoru humora izjūta – necenšoties pārspēt Beku saldsērībā un romantisku skumju piesātinātajiem dziesmu oriģināliem neliekot izklausīties pēc mēģinājuma iesaiņot “tos pašus vēžus citā kulītē”, ‘Hell Yes’ jaunajā savā skanējumā krietni vairāk piestāv “Daft Punk” daiļradei, gana dusmīgais ‘Que Onda Guero’, pārcelts mažorā, izklausās pilnīgi jancīgi, kas šajā gadījumā ir lasāms kā kompliments. Un tamlīdzīgi. Gala rezultātā ‘Guerlito’ krietni vairāk ies pie sirds nevis Beka cienītājiem, bet gan tiem, kuri mūzikā meklē “pārsteigumus”. Šeit tādu netrūkst.

Noklausies:

‘Girl’
[audio:Beck_Girl(remix).mp3]

‘Missing’
[audio:Beck_Missing(remix).mp3]

‘Broken Drum’
[audio:Beck_BrokenDrum(remix).mp3]

‘Rental Car’
[audio:Beck_RentalCar(remix).mp3]

Saraksts:
1. E-pro (Homelife remix)
2. Que Onda Guero (Islands remix)
3. Girl (Octet remix)
4. Missing (“Air” remix)
5. Black Tambourine (Ad Rock (“Beastie Boys”) remix)
6. Earthquake Weather (Mario C remix)
7. Hell Yes (8-bit remix)
8. Broken Drum (“Boards Of Canada” remix)
9. Scarecrow (“El-P” remix)
10. Go It Alone (Superthriller remix)
11. Farewell Ride (Subtle remix)
12. Rental Car (John King (“Dust Brothers”) remix)
13. Emergency Exit (Th’Corn Gangg remix)
14. Clap Hands (Non “El-P” version)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *