Bob Dylan ‘Together Through Life’ (3,5/5)

Jauns Roberta “Boba Dilana” Cimmermana albums! Vai gan vēl vajadzīgi kādi citi ievadvārdi? Vecaiszēns, kurš maijā svinēs savu 68.jubileju, jauno, pēc skaita 33.studijas plati un pašu tās tapšanas faktu ļoti veiksmīgi slēpis, kā rezultātā, šķiet, pirmoreiz pēc ilgiem laikiem jauns Dilana albums tā pirmajā klausīšanās reizē ir patiess pārsteigums, nevis tikai tāds punkts uz i apjomīgam mārketinga “bulšitam”, kurā lieku reizi tiek atgādināts – ģēnijiem taču nemēdz būt štruntīgi ieraksti.

Tomēr šoreiz šī frāze atbilst patiesībai – Dilans savā jaunākajā, lielos vilcienos blūzā balstītajā ierakstā, ir jestrāks, dzīvelīgāks un patiesāks kā ierasts. Jau ieskanoties plates pirmajām notīm – klasiskā ‘Black Magic Woman’ harmonijā un stilistikā ieturētajai bosanovai ‘Beyond Here Lies Nothin’, par sevi liek manīt Dilana daudz atklātākais, nesamākslotais vokāls, ar kuru perfekti sader plašais instrumentu izmantojums (novērojams kā šai dziesmā, tā visā platē kopumā). Starp raupjām “mežonīgo rietumu” ģitārām un akordeoniem vēl sev vietu atrod arī pūtēju sekcija un, protams, neiztrūkstošā “Hammond” ērģeļu burbuļošana. Tas viss, savukārt, netraucē jau nākamajā plates skaņdarbā ‘Life Is Hard’ Dilanam īsteni “petijiskā” (no Toma Petija) manierē slaida ģitāru un mandolīnu vai pat sītaru skaņu pavadījumā dūdot par dzīves lielākajām atziņām.

No salonu blūza (‘My Wife’s Home Town’) līdz lielceļu šlāgerim (‘If You Ever Go To Houston’) – tāds ir jaunā albuma šķērsgriezums. Bez īpašām progresijām, koncepcijām vai sižeta līnijām (izņemot, protams, pašos pamatos fundamentālo Boba Dilana stāstu pašam par sevi), ‘Together Through Life’, kā jau to proponē plates nosaukums, sevi pasniedz kā patīkamu atkalredzēšanos ar “vecu čomu”, kur pats Dilans šoreiz vecā čoma lomā nav tik samākslots un iepriekš izdomāts, kā tas varbūt varētu šķist kādā no viņa pēdējo gadu veikumiem.

Būtu laikam cietsirdīgi recenzijas kopsavilkumā lietot frāzes “bez pretenzijām uz pārdošanas rekordiem” vai “apzinoties sevi bezgalīgajā pasaules mašinērijā”. Bet neba jau aiz ļauna – tāds vienkārši ir jaunais Dilana ieraksts. Ļoti dzīvs, ļoti godīgs un personisks, visnotaļ nepretenciozs un fundamentāli skaists. Tāds, kuru klausoties, absolūti nav svarīgi, ne kura (sevis paša) dziesma ir “kultūrcitēta” attiecīgajā momentā vai kurš ko ir producējis, kur kas ir ierakstīts un kurš ir turējis kādu ģitāru. Šķiet, pēc ilgiem laikiem, pirmais Boba Dilana ieraksts, no kura katras poras nestrāvo tas viss milzīgais “dilanisma” kults. Šeit ir atrodama tikai mūzika. Skaista, starp citu!

Noklausies:

‘Beyond Here Lies Nothing’
[audio:BobDylan_BeyondHereLiesNothin.mp3]

‘Life Is Hard’
[audio:BobDylan_LifeIsHard.mp3]

‘I Feel A Change Comin On’
[audio:BobDylan_IFeelAChangeCominOn.mp3]

2 thoughts on “Bob Dylan ‘Together Through Life’ (3,5/5)

  1. Man kaut kā nepietiek drosmes sākt iepazīt Dilana kungu no viņa 33.plates, ja reiz neesmu pazīstams ar visām (daudzām) iepriekšējām platēm…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *