Mercury Rev ‘Snowflake Midnight’ (4/5)

Katru gadu, kopš vien rakstu recenzijas, tieši rudens ir tas laiks, kad nevilšus, ne īsti gaidīts ne negaidīts pēkšņi klajā nāk viens albums, kas spēj ieintriģēt un pārsteigt pietiekoši lielā mērā, lai decembrī ieņemtu ļoti augstu vietu gada muzikālajā “kopvērtējumā”. Prātā šādi iespiedies gan “The Knife” EP, gan “Magyar Posse” pēdējais izdevums, gan, protams, Keitas Bušas dubultnieks. Šobrīd izskatās, ka par šī gada “balto zvirbuli” varētu kļūt viens no abiem šonedēļ klajā laistajiem Ņujorkas “dream pop” grupas “Mercury Rev” diskiem. Vai abi. Bet par to vēlāk.

Neiztrūkstošā informatīvā atkāpe. Viss sākās pirms gadiem…. daudz, septiņiem. Tieši toreiz, vēl darbojoties “Radiobumbā”, pirmoreiz izdzirdēju ‘The Dark Is Rising’, šī Ņujorkas “sapņu popmūzikas” ansambļa, šķiet, slavenāko skaņdarbu (skat. video).

[youtube BgVoYONg8cE nolink]

Lieki teikt, ka kopš 2001.gada ir pamatīgi mainījusies gan pasaules mūzika, gan tendences, nemaz nerunājot par “dream pop” žanru un, loģiski, arī pašiem “Mercury Rev”. Nekas to nespēj pierādīt labāk kā 2005.gadā klajā laistais grupas piektais – vispliekanākais, “pārmaiņu” ieraksts “The Secret Migration”. Var tikai jūsmot, ka grupa, pēc visa spriežot, ir tikusi atpakaļ uz ceļa, jo abi nule kā klajā nākušie grupas ieraksti – ‘Snowflake Midnight’ un bez maksas lejuplādējamais, instrumentālais mp3 albums ‘Strange Attractor’ ir burtiski – necerēti spēcīgi!

‘Snowflake Midnight’ ir konceptuāls noskaņu albums – mūzikas ieraksts, kas vērtējams tikai kā vienots veselums, mākslas darbs. Muzikāla glezna vai aizraujošs un vienlaikus saldsērīgs romāns, uzlikts uz papīra ar nošu, ne burtu palīdzību. Tā ir elektroniska indie-popmūzika šī termina labākajā iespējamajā nozīmē, taču tie jau nebūtu “Mercury Rev”, ja viņu albumu būtu iespējams stilistiski raksturot, neizmantojot vismaz piecu dažādu mūzikas žanru nosaukumus. Te ir gan gaisīgs “ambient” (October Sunshine’), gan elektroniski-simfoniskas pasāžas a-la-Žāra gaumē (‘Dream Of A Young Girl As A Flower’), kurām pa vidu organiski iekļaujas arī marša bungu partija, un es nemaz nesākšu par bērnu smiekliem, dziesmām par tauriņa spārnu vēdām un eksistenciālām vārsmām piesātināto šīs mūzikas dzeju – sanāks, kā parasti, pārāk salkani. Jo to labāk ir dzirdēt pašam, šo Harmonisko Dažādību, kas spēj klausītāju ievilkt sevī līdz ausīm un kļūt par šī rudens visatbilstošāko skaņu celiņu!

Noklausies:

‘Snowflake In A Hot World’
[audio:MercuryRev_SnowflakeInAHotWorld.mp3]

‘Butterfly’s Wing’
[audio:MercuryRev_ButterflysWing.mp3]

‘Dream Of A Young Girl As A Flower’
[audio:MercuryRev_DreamOfAYoungGirlAsAFlower.mp3]

1 thought on “Mercury Rev ‘Snowflake Midnight’ (4/5)

  1. Dziesma Senses on Fire pilnīgi norauj jumtu. Kaut kaa tematiski man vina sasaistas ar Fujiya & Miyagi albuma “Transparent things” skaneejumu. Mantriskais “Sense is on Fire… Sense is on Fire… Sense is on Fire… Sense is on Fire…” apbur. Ko nevaretu teikt par nosukumaa tik lidzigo Kings of Leon jauno singlu “Sex on Fire”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *