Elbow ‘The Seldom Seen Kid’ (4/5)

Elbow The Seldom Seen KidLaikam nebūšu īstais, kam “neatkarīgi” spriest par britu indie roka kolektīva “Elbow” daiļradi – tieši viņu sapņainais debijas opuss ‘Newborn’ ir dziesma, ar kuru allaž esmu gatavs attaisnoties, kāpēc šim blogam ir tieši tāda un nevis citādāka vebadrese…


Elbow ‘Newborn’ (LIVE):
[youtube rJIlYJo-imQ nolink]

Pēc tādas katarses izbaudīšanas slapji ir ne tikai sapņi, bet arī acis. Bet tas jau ir stāsts citai reizei.

Gaja Gārveja virsvadītā kolektīva ceturtais albums veltīts kādam grupas draugam, kurš negaidot aizgājis viņsaulē un kuru solista Gaja tētis allaž dēvējis par “reti sastopamo puisi”. Protams, arī bez šā albuma koncepcijas pārstāsta bija skaidrs, ka arī šis, gluži kā visi iepriekšējie “Elbow” ieraksti, ir ļoti emocionāli un vārda vistiešākajā nozīmē skaisti. Tomēr par visai pamanāmu atšķirību grupas šībrīža skanējumā kalpo fakts, ka šis ir pirmais “Elbow” ieraksts, kuru pilnībā radījusi, producējusi un miksējusi grupa pati.

Rezultāts ir daudzveidīgāks skanējums (ne tikai sirdi plosošas “indie” balādes, bet vietumis patiesa rokmūzika), niansētāki aranžējumi un vēl “vieglāka mūzika”. Tāda, kas ausīm dzirdami pati laužas laukā no grupas darboņu prātiem un sirdīm. Nav zuduši arī grupai tik raksturīgie kāpinājumi – piemēram, negaidītas orķestra fanfāras un tūlīt sekojoša, liega stīgu ansambļa iespēle (kā tas dzirdams albuma ievaddziesmā ‘Starlings’), kā arī cita veida emocionālas izpausmes, kas vidējo dziesmu ilgumu albumā kā allaž uztur aptuveni piecu, sešu minūšu robežās.

Un neprasiet, lai es kaut ko precīzāk pastāstu par kāpinājumiem un kulminācijām “Elbow” mūzikā – sagaidīsiet gūzmu saldu epitetu, spilgtu salīdzinājumu un vairākas rindkopas ilgas piezīmes par pagājušiem laikiem un atmiņām. Jo tieši šādi taču uz cilvēku reaģē “personiski uzrunājoša” māksla. Rodas absolūta pārliecība, ka šo ierakstu grupa ir radījusi tieši tev. Un pat vēl vairāk – neesmu ne dienu strādājis par ceļamkrāna “operatoru”, taču dziesma ‘The Loneliness Of A Tower Crane Driver’ ir veselas noveles vērta.

‘The Seldom Seen Kid’ ir viens no tiem “intīmajiem”, privātajiem, galvenokārt uz austiņām klausāmajiem ierakstiem. Tieši šādā – privātā, draugu sabiedrībā “Elbow” jaunākais veikums no pirmajā, virspusējajā klausīšanās reizē iegūtajām četrām zvaigznēm palēnām izaug līdz vēl lielākiem komplimentiem un sajūsmai par šo, teju nevainojamo “sapņu rokmūzikas” ierakstu.

Noklausies:

‘Mirrorball’
[audio:Elbow_Mirrorball.mp3]

‘The Bones Of You’
[audio:Elbow_TheBonesOfYou.mp3]

‘The Loneliness Of A Tower Crane Driver’
[audio:Elbow_TheLonelinessOfATowerCraneDriver.mp3]

1 thought on “Elbow ‘The Seldom Seen Kid’ (4/5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *