Alina Orlova ‘Laukinis Suo Dingo’ (4/5)

alina.jpg“Brālīši lietuvīši” savā muzikālajā attīstībā un daudzveidībā ir tikuši krietni tālāk par Latviju – viņiem, piemēram, ir tāda Alīna Orlova, kas pārstāv mūsu mājās vēl stipri neattīstīto meiteņu – folk/indie-dziesminieču žanru. Citiem vārdiem sakot – Lietuvai ir savs Džoannas Ņūsomas un Kerisas Metjūzas krustojums.

Labprāt no kāda lietuviešu valodas pazinēja uzzinātu, ko tieši nozīmē 19 gadus vecās Alīnas debijas albuma ‘Laukinis Suo Dingo’ nosaukums. Tomēr jau tagad nojaušu, ka tas ir kas gaisīgs, viegls un no dabas nācis. Jo tieši tāda ir Alīnas mūzika. Stīgu ansambļa iespēles, klavieru arpēdžijas, akordeons, reti bandžo akordi un jaunās Alīnas savdabīgais un tik dzīvais vokāls – tāds ir ‘Laukinis Suo Dingo’. Vienalga, vai angļu, krievu vai lietuviešu mēlē, tā priekš acīm uzbur te nomaļas Francijas pilsētiņas atmosfēru “Amēlijas” saundtreka stilistikā, te atkal albuma dziesmās iedveš tādu jūras vēja svaigumu, ka visas bažas par pavasara ilgo atnākšanas procesu pēkšņi kļūst neaktuālas.

Jaunā dziedātāja “no mūzikas brīvajā laikā” ir mākslas studente, un šī mākslai tuvu stāvošas personas noskaņa ir jūtama ikvienā Alīnas solī. Kaut vai šā albuma dziesmu garumā. Gluži kā tādi biezas otas triepieni uz linsēklu eļļā mērcēta audekla, šīs galvenokārt nieka divas minūtes ilgās “skices” it kā prasītos tapt izvērstas un attīstītas. Bet patiesībā nevajag. Jo tieši šādā formātā Alīnas mūzika saglabā savu mazliet-ne-no-šīs-pasaules skanējumu. Gluži kā dzejniekam mūza vai māksliniekam iedvesma, arī Alīnas mūzika ir netverama, neizstāstāma un absolūti sāta sajūtu neradoša. Ir tikai neilgs laimes mirklis, kas ilgst akurāt 33 minūtes, un pēc tā paliek tikai vibrācijas gaisā un vēlme Alīnas savdabīgajā balss tonī un mūsu platuma grādiem pietiekoši oriģinālajās kompozīcijās gremdēties vēl un vēl.

Laikam šo sajūtu tautas valodā sauc “āķis lūpā”.

Alina Orlova ‘Vasaris’ (LIVE):
[youtube pLLL82tW-wY nolink]

Noklausies:

Lovesong
[audio:AlinaOrlova_Lovesong.mp3]

Po Tiltu
[audio:AlinaOrlova_PoTiltu.mp3]

Vaiduokliai
[audio:AlinaOrlova_Vaiduokliai.mp3]

5 thoughts on “Alina Orlova ‘Laukinis Suo Dingo’ (4/5)

  1. Dzirdēju viņu pagājušā gada vasarā dzīvajā – bija ļoti labi. Tiesa, esmu mēģinājis LT mūzikā atrast vēl kādas pērles – pašlaik nav izdevies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *