Eagles ‘Long Road Out Of Eden’ (3/5)

Eagles ‘Long Road Out Of Eden’Bieži “Eagles” vārds tiek locīts, piesaucot grupu, kuras albums joprojām ir visu laiku pieprasītākais ASV mūzikas ieraksts, taču – nē, tas nav “tas albums ar to dziesmu par viesnīcu” (‘Hotel California’), bet gan tai pašā 1976.gadā klajā nākusī grupas kantrī dziesmu izlase. Paturot prātā šo faktu, šā Kalifornijas rok-kolektīva jaunākais veikums – dubultalbums ‘Long Road Out Of Eden’ turpina šo burtisko “Eagles” mūzikas “pretmetu cīņu”. Ak, jā, vēl viena maznozīmīga detaļa – šis ir “Eagles” pirmais albums pēc 28 gadu pārtraukuma…

“For the record, we never broke up, we just took a 14-year vacation,” – ar šādu frāzi pēc ilgāka laika grupa kāpa uz skatuves 1994.gadā, un, šķiet, viss, kas ir nepieciešams, ir nomainīt skaitli 14 uz 28 šai teikumā, lai frāzi precīzi attiecinātu gan uz mūsdienām, gan “Eagles” jaunāko albumu ‘Long Road Out Of Eden’. Jo mēles galā esošais jautājums – kas tad jauns “Eagles” nometnē? – ir jāatbild visai ikdienišķi – “nekas dižs”, taču nevis ar nievājošu, bet gan pozitīvu pieskaņu. Tiesa, cik nu pozitīva var būt noskaņa grupā, kura biežāk ir bijusi atrodama tiesas zālē nekā ierakstu studijā. Taču lai nu likumu interpretācija un “ļauno” un “cietušo” identifikācija paliek juristu un likuma sargu rokās.

Runājot par mūziku, ‘Long Road Out Of Eden’ ne tikai praktiski iedalīts divos diskos, bet arī tematiski ir iedalāms divās daļās, kur pirmais disks ietver tikai salkanas un līdz bezsamaņai skaistas kantrīroka balādes, savukārt tie, kas izturējuši šīs ieraksta pirmās 50 minūtes, tiek apbalvoti ar vēl 50, kurās balāžu īpatsvars ir jau krietni mazāks, tā vietā ļaujot pirmoreiz kopš ļoti seniem laikiem parunāt par “Eagles” kā rokgrupu. Vēl vairāk – ‘Long Road Out Of Eden’ otrā plate patiesi bez sarkasma ir interesanta un kopumā oriģināla klausāmviela, kurā atrodams gan 11 minūtes ilgais albuma titulskaņdarbs, gan neskaitāmas un lielākoties – absolūti nesliktas ģitāru solopartijas (skat. jau pieminēto plates tituldziesmu).

Tematiski albuma otrā daļa visprecīzāk atbilst visa albuma nosaukumā ietvertajam vārdam “ceļš” – tas ir konceptuāls, vienots dziesmu apkopojums, kurā pat tie, kas nav īpašā sajūsmā par rokenrolu vai blūzu, “iekritīs” kā kāda stāsta aizraujošā nodaļā, izsekojot galvenā varoņa piedzīvojumus. Šādā skatījumā raugoties uz šo plates daļu, protams, finālā neiztikt bez “mīlestības”, jo albumu noslēdz divas nu ļoti saldas kompozīcijas – skumīgā, akustiskā balāde ‘Center Of The Universe’, kā arī rumbas ritmos veidotais ‘It’s Your World Now’ ar neiztrūkstošu, uzvarošu trompetes solo. Un tomēr es palieku pie sava – ja ‘Long Road Out Of Eden’ pirmais disks nebūtu tapis, tā vietā albumu veidotu tikai šis otrais CD un uz šīs nots mēs varētu arī liktu punktu kā albumam, tā arī tā apskatam, neatskatoties un mazliet nepaņirgājoties par albuma pirmo disku, kopējais plates vērtējums varētu būt krietni augstāks. Un nevis tāpēc, ka man riebjas salkanas balādes, bet gan tāpēc, ka nav iespējams izveidot albumu vai disku, kurā vienlaikus ir TIKAI vienas vieniīgas cukurotas mīlas dziesmas un kurš vienlaikus jau pēc trim dziesmām nesāktu kopēt pats sevi un nekļūtu garlaicīgs kā nāve.

Kā jau minēju iepriekš, “Eagles” daiļrade nevar pastāvēt ne bez apbrīnojami skaistām, pārdomātām rokdziesmam, ne arī bez sasodīti jēli saldām, sīrupainām balādēm, kurām skanot, lielākajai daļai klausītāju (protams, izņemot tos, kuru dēļ, kā jau minēju, “Eagles” joprojām var lepoties ar pirktākā albuma titulu) prātā nāk vienīgi parupjā frāze “čurā siltu tēju”. Un tomēr – nevar nepiekrist, ka arī tas ir jāmāk – radīt tādas pop-kantrī-rokdziesmas, kurām skanot pasaulē pēkšņi zūd ļaunums, un “visi cilvēki sadodas rokās” vai dara ko tikpat stulbu.. Fonā parādās karogs ar uzrakstu “God bless America”… Tieši tāda ir grupas “Eagles” mūzikas vizuāla versija.

Protams, ka tas, saprātīgās devās, ir skaisti, un savā būtībā iepriekš minētie, sarkastiskie vārdu savienojumi ir tikai nespēja atzīt, ka “globāli” šai mūzikai absolūti nav nekādas vainas. Gluži kā visam ‘Long Road Out Of Eden’ albumam. Tas ir visai precīzs “Eagles” mūzikas kopsaucējs, kurš priecēs ikvienu, kas ciena gan kvalitatīvu, nepretenciozu kantrīmūziku, gan profesionāli radītas mīlas dziesmas. Tikmēr tādi cilvēki kā šo rindu autors griezīs vēnas un skrāpēs ķieģeļu sienas, lai tikai ienestu šai mūzikā kaut nedaudz “realitātes”. Bet varbūt visu vajag uztvert mazliet vieglāk un akceptēt, ka “Eagles” mūzika būtībā ir tas pats kas “Bolivudas” filmas – tu nespēj noturēties nesmējies par tajās redzamajiem “supervaroņiem”, kas visas savas problēmas izcīna dejojot, taču tai pat laikā ikviena ikdienā reiz pienāk brīdis, kad visa apkārt esošā negāciju pasaule ir tiktāl noriebusies, ka dzimst vēlme paslēpties virtuālā vidē, kurā nepazīst skumju vai sāpju.

‘Center Of The Universe’
[audio:Eagles_CenterOfTheUniverse.mp3]

‘Long Road Out of Eden’
[audio:Eagles_LongRoadOutOfEden.mp3]

‘No More Cloudy Days’
[audio:Eagles_NoMoreCloudyDays.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *