Simply Red ‘Stay’ (2/5)

Simply Red ‘Stay’“Rudmatainais ģēnijs”, kā viņu mēdz saukt – Miks Haknels, grupas “Simply Red” seja un balss, šonedēļ nācis klajā ar jaunu ierakstu, kas atkal un no jauna liek atcerēties, kāpēc pasaule jau vairāk nekā divdesmit gadus ar neviltotu prieku uztver praktiski visas šī vīra muzikālās aktivitātes.

Devītais “Simply Red” studijas ieraksts ‘Stay’ seko platei ‘Home’, kas pasauli uz visu 2003.gada atvaļinājumu sezonu aplipināja ar tādiem megahitiem kā ‘Sunrise’, ‘Home’, ‘Fake’ un Filadelfijas soulmūzikas apvienības “The Stylistics” skaņdarba ‘You Make Me Feel Brand New’ kaverversiju. Varbūt tāpēc ir zināms pārsteigums Haknela jaunākajā ierakstā sastapt tik salīdzinoši maz opusu, kuros “Simply Red” līderis turpina simboliski pretendēt uz titulu “Berijs Vaits Nr.2”: papildus tam, ka “Simply Red” daiļrade jaunajā ierakstā zaudējusi iepriekšējās platēs ieskicēto “guļamistabas mūzikas” virzienu, ‘Stay’ saviem priekšgājējiem zaudē arī saturīgu popdziesmu un radiohitu disciplīnā. Par to liecina kaut vai tikai fakts, ka par jaunā ieraksta abiem pirmajiem singliem ‘Oh! What a Girl!’ un ‘So Not Over You’ (skatīt video) jūsmo vairs tikai itāliešu radioklausītāji, kur abi skaņdarbi debitējuši vietējā singlu topa pirmajā trijniekā, kamēr “dzimtā” Lielbritānija Haknelu augstāk par pirmo trīsdesmitnieku nemaz negrasās laist.

[youtube feBRZCgH9SU nolink]

Protams, viens ir albuma vai dziesmu finansiālie rādītāji un pavisam kas cits ir šī ieraksta saturiskās kvalitātes, kuras sevi var pierādīt tikai ilgtermiņā. Taču arī dodot platei laiku, ‘Stay’ tomēr, tēlaini izsakoties, nepaceļas pāri slinkam fona ierakstam. Pat abi pieminētie albuma pirmie singli nu nekādi neizklausās pēc kaut kā tāda, ko izdzirdot, cilvēkiem vajadzētu sākt saspringti gaidīt dienu, kad ‘Stay’ parādīsies vietējo ierakstu veikalu plauktos. Un tomēr – lai arī ‘So Not Over You’ tiek dēvēts par “bāra fona mūziku”, dziesmai piemīt savs nenoliedzams šarms, ko visprecīzāk raksturos visi “Simply Red” fani un daiļrades plašāki pazinēji.

Par albuma kopsaucēju droši var nosaukt soulmūziku – šajā žanrā iekļaujas praktiski visi ‘Stay’ skaņdarbi, sākot ar vairākiem “Motown” toņos ieturētiem skaņdarbiem plates sākumā (‘They Dont Know’ un ‘Oh What A Girl’) un beidzot ar skaņdarbu ‘Lady’, kurā Haknela dūdošanu papildina daiļš saksofona solo un kas varbūt arī netiks laists klajā kā albuma singls, taču noteikti šī gada laikā iekļūs vairāku kinofilmu skaņu celiņos – domājams, guļamistabas ainās.

Pie plates izņēmumiem var pieskaitīt pirmām kārtām diska tituldziesmu, kas, kā izteikušies daži ārvalstu kritiķi, no visa ‘Stay’ materiāla atrodas vistuvāk grupas “Simply Red” iepriekšējo gadu “topiem draudzīgajai” (“chart-friendly”) daiļradei. Taču par lielāko pārsteigumu ‘Stay’ kontekstā gribas nosaukt plates beidzamo kompozīciju ‘Little Englander’ – ja “Simply Red” tomēr kaut kad izdomās pārtraukt ik pēc pāris gadiem ierakstīt gandrīz pilnīgi vienādus pop-albumus “lai tautai prieks” un sāks tiešām “rakstīt mūziku”, tad šis – bērnu kora pavadītais, svilpojamais gabals varētu būt pirmais solis pareizajā virzienā.

Kā ģeometrijā mēdz teikt, “kas arī bija jāpierāda” – “Simply Red” jaunākā plate nav jāuztver nekā – par to nav īpaši jādiskutē un tā laikam nav arī rūpīgi “jāķidā” – ja nu vienīgi nav vēlēšanās kārtējo reizi nonākt pie secinājuma: “nē, nu skaisti jau, bet…”. Tā vietā ‘Stay’ ir jāiegādājas, pie nosacījuma, ka jūsu fonotēkā pietrūkst pilnīgi nepretenciozu saldas popmūzikas ierakstu, kurus paklausīties brīžos, kad teorētiski varētu neklausīties neko. Un arī tad, aiz pieraduma pavīpsnājot par popmūziku “kā tādu”, jāatzīst, ka šis nav nekāds Rikijs Mārtins (līdzīgā stilā turpinot, tiesa, šo mākslinieku mērķauditorijas varētu sākt pārklāties…) – lai arī plates 11 opusus 45 minūšu garumā var klausīties kaut desmit reizes pēc kārtas – tik un tā teju vai neviens no tiem prātā neuzkavēsies ilgāk par pāris minūtēm, tomēr brīdī, kad disku atskaņotājā “riņķo” ‘Stay’, sajūta ir kā uz ielas nejauši satiekot senu skolas dienu mīlestību.

Noklausies:

‘Stay’
[audio:SimplyRed_Stay.mp3]

‘Lady’
[audio:SimplyRed_Lady.mp3]

‘Little Englander’
[audio:SimplyRed_LittleEnglander.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *