Bryan Ferry ‘Dylanesque’ (3/5)

Bryan Ferry ‘Dylanesque’ Kaverversiju albumi pēdējo gadu mūzikā sāk kļūt par zināmu retumu. Un kā lai būtu citādāk, ja pat “vidusmēra” mūzikas klausītājs sāk lielāku vērti piešķirt oriģinalitātei un jaunradei mūzikā. Taču, lai kā arī nebūtu, Braiena Ferija kārtējais cieņas un mīlestības apliecinājums Dilana daiļradei veiksmīgi ierindojies kaut kur pa vidu starp pašmērķīgu oriģinalitāti un neko neizsakošu atkārtošanos.

Varbūt švaks novērojums, taču, manuprāt, kaverversiju albumi ir lielisks strīdus objekts – atšķirībā no kāda mūziķa vai grupas parasta albuma, šeit ir runa uzreiz par diviem mūziķiem – dziesmu autoru un dziesmu izpildītāju, un kā likts – viena vai otra cienītāji allaž būs neapmierināti. Tāpēc jo lielāks ir pirmā mirkļa pārsteigums par apvienības “Roxy Music” līdera Braiena Ferija nesen klajā nākušā ieraksta ‘Dylanesque’ vienkāršumu, nepretenciozo dabu un, par laimi, iztrūkstošajiem centieniem “no jauna izgudrot velosipēdu”. Jo, lai nu kur, bet Boba Dilana dziesmu kaverversiju albumā ir ļoti daudz “zemūdens akmeņu”; ja vien Dilana daiļrade nebūtu tik bieži “apdziedāta”, varētu pat Cimmermana kungu iekļaut to mūziķu sarakstā, kuru oriģināls ir pārāk izsmalcināts (lielākoties), lai kāda centienus “uzlekt augstāk” vispār būtu vērts ņemt par pilnu.

Taču fakts paliek fakts, un ‘Dylanesque’ piemīt visas nepieciešamās īpašības, lai “abās frontes pusēs” stāvošie uzskatītu gala rezultātu par teicamu. Ferija fani būs laimīgi gan par faktu, ka ‘Dylanesque’ ir tapis nieka nedēļas laikā – Ferijam atpūšoties no darba pie jaunā “Roxy Music” albuma, kam vajadzētu nākt klajā jau šogad – gan par to, ka plates ierakstā savu artavu sniedzis arī pats Braiens Īno – viņš radījis dziesmas ‘If Not For You’ fonā dzirdamās elektroniskās “skaņu gleznas”. Tiesa, pieminēto Ferija fanu laimes sajūtu rada nevis šīs pāris minūtes ilgās, “ambient” noskaņās veidotās vibrācijas, bet gan pats fakts, ka Ferijs un Īno ir gatavi sadzīvot vienā albumā, zem “viena jumta”. Jāatgādina, ka, lai arī Īno ir apstiprinājis, ka viņš piedalīsies jau piesauktās “Roxy Music” jaunās plates ierakstā, viņa izteikumi par grupu un kategoriskā attieksme pret došanos kopīgā koncertturnejā liek katru kopīgu Ferija un Īno darba augli uztvert ar neviltotu prieku.

Kas attiecas uz Dilana faniem, viņus ‘Dylanesque’ kontekstā visvairāk varētu glaimot tas, ka Ferijs ļoti minimāli ir iejaucies oriģinālajās Dilana dziesmu uzbūvēs, taču ja arī tas ir darīts, tad gana izsmalcināti (‘Gates Of Eden’ niansētais pavadījums ir viens no labākajiem piemēriem; tāpat var pieminēt sapņaino versiju par ‘Positively 4th Street’, kura videoierakstu skaties zemāk).

[youtube OxH7y5lLxeA nolink]

Savukārt otrs iespējamais ‘Dylanesque’ “pluss” visu Dilana cienītāju acīs ir dotā iespēja ieklausīties Dilana dzejā, kas papildināta ar gan “brieduma” ziņā, gan arī oriģinālo skaņdarbu dvēseliskuma kontekstā atbilstošu balss tembru. Tā, piemēram, dziesmā ‘Make You Feel My Love’ nepieciešamo “jaunrades” efektu panāk vien pats fakts, ka šo izjusto skaņdarbu atskaņo kāds, kam (šajā vietā varētu lūgt lielākos Dilana fanus pievērt ausis) balss saišu īpatnības un vokāla tonis netraucē “balādes” žanra melodijas arī izpildīt atbilstošā – cukuroti saldā un ilgu pilnā balsī. Lai neviens neko nepārprastu, piebildīšu, ka allaž esmu uzskatījis ‘Girl From The Northern Country’ par visu laiku izjustāko, ģeniālāko un dvēseliskāko balādi, galvenokārt tieši Dilana vokāla dēļ.

Protams, ir epizodes, kas jaunajā ierakstā nešķitīs pieņemamas ne Ferija, ne Dilana faniem – spilgtākais piemērs ir centieni ‘The Times They Are A-Changin” no sev raksturīgā “blūzīgā valsīša” pārtaisīt bezmaz kantrī un rokenrola stilistikā, taču kopsummā ieraksts ir labs – ne lielisks vai prātā paliekošs – vienkārši labs un kvalitatīvs “pēcpusdienas” ieraksts, kas vienlīdz labi iederēsies gan pavasarīgā izbraucienā ar velosipēdu, gan arī dīkdienīgā laika nosišanā viesistabas dīvānā.

Noklausies:

‘Make You Feel My Love’
[audio:BryanFerry_MakeYouFeelMyLove.mp3]

‘Positively 4th Street’
[audio:BryanFerry_Positively4thStreet.mp3]

‘Gates Of Eden’
[audio:BryanFerry_GatesOfEden.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *