Do Make Say Think ‘You You’re A History In Rust’ (2,5/5)

Do Make Say Think ‘You You’re A History In Rust’Divi postroka albumi divās dienās – tāda ir statistika. Un, kamēr pirmais no tiem varēja tikt nosaukts par grupas līdzšinējās daiļrades ziņā ļoti tradicionālu plati (skatīt “Explosions In The Sky” plates recenziju zemāk), tad apvienības “Do Make Say Think” jaunākā, pagājušonedēļ klajā nākusī piektā plate piedāvā dažas vērā ņemamas “novitātes”. Piemēram, šajā albumā allaž iepriekš klusējušie kanādieši ir sākusi dziedāt.

Pieredze rāda – nereti šādi “pārmaiņu” ieraksti liek secināt, ka dažām grupām tomēr nevajadzētu vērt muti vaļā, ja viņiem pietiek ko teikt ar sakostiem zobiem. Varbūt ne tik asas, taču līdzīgas pārdomas prātā raisās arī pēc Ontario pilsētā bāzētās grupas piektās studijas plates ‘You You’re A History In Rust’ noklausīšanās. Tiesa, tas viss ir gaumes jautājums – kamēr vieniem Īslandes apvienības “Mum” sapņainajā mūzikā traucē gremdēties grupas savdabīgā pieeja vārdam “dziedāšana”, citiem māsu Valtisdotiru dīvainā īdēšana pie sirds iet tīri labi. Ko līdzīgu iespējams teikt arī par Bjorkas pagaidām pēdējo plati ‘Medulla’, kas “salipināta” tikai no cilvēka balss radītām skaņām.

Tiesa, ‘You You’re A History In Rust’ nav tik inovatīvs kā kāds no iepriekšminētajiem piemēriem. Šeit grupas jaunie eksperimenti vokāla jomā aprobežojas ar postroka žanrā bieži dzirdētu “ūjināšanu” līdzi melodijai, tikai reizumis izvēloties dziesmās (galvenokārt skaņdarbā ‘A With Living’) iepīt pa kādam pantam. Rezultāts nav slikts, taču nezināmu iemeslu dēļ tajos pāris plates skaņdarbos, kuros grupa patiešām dzied, viņu mūzika sāk izklausīties pēc kādas “americana”/”alt.country” grupas daiļrades. Citiem vārdiem sakot, vokālu iesaistīšana, iespējams, subjektīvi, bet nav nesuši nekādu dižo rezultātu un paliek tikai kā vērā ņemams jauninājums grupas šībrīža skanējumā.

Taču, ja jādefinē jaunā kanādiešu plate kopumā, vārds “eksperiments” nāk prātā gana bieži. Grupa, kas savos līdzšinējos albumos nav izvēlējusies iet “to grūtāko ceļu” izpildījuma, mūzikas daudzslāņainuma vai postroka žanra “dziļuma” ziņā, lielāku uzsvaru liekot uz maksimālā rezultāta panākšanu ar pēc iespējas mazākiem resursiem (var to saukt par postroka minimālismu), savā jaunajā platē nudien ir centusies dažādot savu skanējumu. Rezultāts ir lielāks “dzīvo” instrumentu izmantojums – iepriekš ik uz soļa sastaptās elektrisko ģitāru veidotās “skaņu sienas” jaunajā platē ir zaudējušas savu īpatsvaru un tā vietā diskā, piemēram, saklausāma trompetes spēle un pat bandžo. Tāpat jāpiemin, ka grupa ir atļāvusies vairāk eksperimentēt ar dziesmu taktsmēriem un uzbūvi, ļaujot ‘You You’re A History In Rust’ nodēvēt par “ritmiskāko” grupas “Do Make Say Think” ierakstu, kas, tiesa, ne vienmēr ir pozitīva īpašība, taču lielākoties tieši interesantie ritmi ir tie, kas glābj ierakstu no pārliekas un pašmērķīgas muzicēšanas, tā arī neko nepasakot. Tas arī, iespējams, ir galvenais iemesls tam, ka albumu galīgi neprasās ne salīdzināt ar tā priekšgājējiem, ne arī vispār ierindot postroka žanrā. Sarunvalodā izsakoties, tāds “mazliet kreiss” tas disks “Do Make Say Think” šoreiz sanācis – lielāko daļu šī astoņu skaņdarbu un nepilnu 50 minūšu ilgā ieraksta sastāda viduvēji skaņdarbi, kurus vietumis ievada lieliskas tēmas, kuras tā arī dziesmas laikā netiek atrisinātas, bet gan drīzāk tā “apmuļļātas”. Visprecīzāk, šķiet, šo virspusējo pieeju saviem “pienākumiem” un tam sekojošo viduvējo rezultātu raksturo plates vidus, kur skaņdarbs ‘A Tender History In Rust’ visupirms piedāvā ģitāru atbalsīs veidotu “ambient”, kas savienots ar dažiem skaņas efektiem, taču tad pēkšņi viss apstājas, grupas dalībnieki jautri iesmejas un turpinājumā dziesma jau pārtop vienkāršā instrumentālā akustiskās ģitāras opusā, kuru lieliski varētu iztēloties, piemēram, Semjuela Bīma, a.k.a. “Iron And Wine” repertuārā.

Uz diska beigām plates kopaina paliek aizraujošāka, grupas skanējums iegūst tādu “The Shins” optimismu un sauli, taču paralēli tam, plate kopsummā kļūst vēl dažādāka un vēl mazāk atgādina albumu šī vārda pamatnozīmē. Ja ir pacietība un nav bail no “apmaldīšanās starp notīm”, tad ‘You You’re A History In Rust’ ilgtermiņā var atklāt lielas lietas. Taču pāris vārdos šis ir un paliek nepabeigts, pārproducēts jeb, tautas valodā, “pārmudrīts” ieraksts šo vārdu iespējami neitrālākajā nozīmē.

Noklausies:

‘A With Living’
[audio:DoMakeSayThink_AWithLiving.mp3]

‘A Tender History In Rust’
[audio:DoMakeSayThink_ATenderHistoryInRust.mp3]

‘You, You`re Awesome’
[audio:DoMakeSayThink_YouYoureAwesome.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *