Norah Jones ‘Not Too Late’ (2/5)

Norah Jones ‘Not Too Late’Esmu gandrīz pārliecināts, ka a.god. dziesminiece Nora Džonsa sava trešā un ilgi gaidītā studijas albuma nosaukumu izvēlējusi tikai, lai paķircinātu mūzikas kritiķus visā pasaulē, kas nu melnām mutēm ņemas iesaistīties vārdu cīņās – ir vai nav māksliniece nokavējusi ar savu atkal-atgriešanos uz pasaules mūzikas skatuves.

Pēc mega-veiksmīgās debijas 2002.gadā, kad, pateicoties tādiem radiohītiem kā ‘Come Away With Me’ vai ‘Don`t Know Why’, puspasaule iegādājās vienu un to pašu plati, kuras pavadījumā aizmigt vai saviesīgi tērzēt ballītēs, “stilīgas džeza mūzikas” pavadījumā, Noras Džonsas otrā studijas plate, 2004.gadā klajā laistā ‘Feels Like Home’, lai arī pasaulei atklāja tādu neaizmirstamu kompozīciju kā ‘Sunrise’, kas platei ļāva ilgāku laiku pavadīt “Billboard” albumu topa virsotnē, tomēr vairs neizraisīja tik pārspīlētu furoru, laikam jau liekot papliķēt sev pa plecu tiem, kas jau no paša sākuma ar zināmu skepsi piegāja šādai globālai mūzikas “iebarošanas” kampaņai.

Turpinot iepriekšminēto, par Džonsas jaunkundzes varēšanu un mūziķes dotumiem lika atcerēties pagājušajā gadā klajā nākusī un viņas vadītās apvienības “The Little Willies” debijas plate – savā būtībā jaunus standartus neradošs, taču apbrīnojamā kārtā – ļoti veiksmīgi izstrādāts, patīkams un interesants kantrī. Laikam jau tobrīd nebija ilgi jādomā, lai secinātu, ka iespējamā nākotnē topošajā trešajā soloalbumā Džonsas jaunkundze vairāk nekā iepriekš varētu izvēlēties pievērsties kantrī tematikai.

Un tā arī ir noticis. Plati ievada liegs akustiskās ģitāras un Noras Džonsas duets ‘Wish I Could’ un varētu jau šķist, ka šo rindu autoram var nākties iepriekšējās rindkopās iepīto sarkasmu vēlāk nedaudz nožēlot. Jā, vēl nekad iepriekš Nora Džonsa nav tik ļoti izklausījusies pēc dziesminieces kā savā trešajā studijas platē – to pierāda ne tikai Eimijas Mannas daiļradi prātā atsaucošie jaunās plates liegākie opusi (uz kuriem, skaidri jūtams, jaunajā platē likts uzsvars), bet arī nedaudz mazāk miegainos toņos veidotas kompozīcijas kā, piemēram, ‘Sinkin` Soon’ – “krogus dziesma” ar surdinētu trompeti vai ‘The Sun Doesn’t Like You’ – tipiska “americana” manieres ceļa dziesma, kuras pavadījumā traukties pa šosejām garām kanjoniem, prērijām un pāri trakojošām kalnu upēm. Šajā disciplīnā ‘Not Too Late’ “iekabina” saviem priekšgājējiem, atļaujot subjektīvi izteikties – ja ‘Not Too Late’ un nevis ‘Come Away With Me’ būtu bijis Džonsas debijas albums, tad ar nedaudz mazāk “Grammy” uz sava naktsgaldiņa un ar krietni saturīgāku mūziku, Noras Džonsas vārds paģērētu mazliet lielāku pietāti.

Īsumā, ‘Not Too Late’ pārsteidz ar savu vizuālumu un nepretenciozitāti. ‘Not Too Late’ NEpārsteidz ar vēl jūtamāku attālināšanos no tā “džeza”, kas bija atrodams Džonsas debijas platē, liekot jaunajam ierakstam eleganti iekļauties savu neskaitāmo brāļu un māsu pulkā, kas teju vai ik mēnesi tiek štancēti okeāna otrajā pusē. Pieprasījums nosaka piedāvājumu. Un otrādāk. Un, būsim godīgi, ir grūti ierakstīt štruntīgu kantrīmūzikas vai vismaz tajā balstītas mūzikas albumu. Es, protams, nerunāju par dažu pašmāju mūziķu – LR2 regulāru ētera viļņu aizpildītāju priekšstatiem par “country”. Es runāju par tipiskām “americana” tradīcijām, kas sakombinētas ar bītņiku “ceļa” tematiku, epizodiskām blūza piešpricēm (‘Rosie’s Lullaby’ – skat.video), dažiem patīkamiem un klausīšanās procesu dažādojošiem elementiem kā, piemēram, marimbas skaņas, bezrūpīga svilpošana vai pūtēju sekcijas iespēle, un tam visam pāri un cauri – slaida ģitāra, vieglas klavierītes, vietumis “Hammond”, kontrabass… taisni ritmi un viss pārējais, kas praktiski jau uzreiz definē vienlaikus gaumīgu, labākajām alt.country tradīcijām atbilstošu un arī apbrīnojami ātri aizmirstamu mūzikas ierakstu. Ļoti atvainojos visu to priekšā, kas Džonsas jaunkundzes veikumus klausās trīcošu sirdi, bet – ‘Not Too Late’ tomēr ir mazliet “too late” un “too bezzobains”, lai ļautu Džonsai izkļūt no “easy listening” mūzikas apakškategorijas. Kur viņai, kā izskatās, sāk patikt.

[youtube bPZd6vq-4EM nolink]

Noklausies:

‘Sinkin’ Soon’
[audio:NorahJones_SinkinSoon.mp3]

‘The Sun Doesn’t Like You’
[audio:NorahJones_TheSunDoesntLikeYou.mp3]

‘My Dear Country’
[audio:NorahJones_MyDearCountry.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *