The Killers ‘Sam`s Town’ (3/5)

killersMūžsenais stāsts par grupu otrajiem albumiem.

Šonedēļ ar jaunu – otro plati atgriežas Brendana Flauersa virsvadītais Lasvegasas indīpop-roka kvartets “The Killers”, kurš, pateicoties savai 2004.gada debijai ‘Hot Fuss’, triecientempā iekaroja ne tikai “MTV 2” ēteru, bet arī pasaules uzmanību, jo īpaši pēc lieliskās performances pagājušā gada “Live8” šovā. Kritiķu vidū iecienītākās nodarbošanās – līdzinieku meklējumu – rezultātā blakus “The Killers” vārdam parādījās gan Saimons LeBons un “Duran Duran”, gan “The Cure” vai pat “Depeche Mode”, kaut gan vienkāršāk būtu bijis teikt, ka ‘Hot Fuss’ sevi pieteica laikā, kad uz sintezatoru “skaņas sienas” balstīts indīroks piedzīvoja negaidītu popularitātes vilni. Tas viss jo vairāk lika grozīt galvas, gaidot tālākus grupas darbus un cenšoties prognozēt “The Killers” nākotni. Vēl vairāk – daudzi bija gatavi nesen kā apsīkušā “The White Stripes” un “The Strokes” pārstāvētā raupjās rokmūzikas viļņa nākotni saskatīt tieši tādā – nedaudz rotaļīgā, elektronisku izteiksmes līdzekļu caurvītā indīrokā ar blīvu skanējumu, kādu savā debijas ierakstā demonstrēja “The Killers”.

‘Sam`s Town’ sevī iemieso visu, ko tu zini par grupu otrajiem albumiem. Grupa, kas jau parūpējusies, lai grupas nosaukumam blakus nebūtu allaž jāmin valsts, no kuras tā nāk, stils kādā muzicē vai solista uzvārds, vienmēr ar vislielāko rūpību pieies katram nākamajam savam ierakstam, jo īpaši ja runa par “Ahilleja papēdi” – otro albumu, kurš ak, cik bieži ir noracis neskaitāmas daudzsološas grupas… Par laimi, “The Killers” vārdu neprasās minēt blakus, piemēram, “The Bees”, “Keane” vai “Stone Roses”, kas izcēlušies ar izteikti neveiksmīgiem otrajiem diskiem. “The Killers” no situācijas izgājuši “ar rezervi” – necenšoties stihiski pārliecināt savu klausītāju loku, ka “mums vēl ir daudz ko teikt” vai arī “skat, mēs mākam arī šādi!”, bet drīzāk “nolīmeņojot” savu muzikālo daiļradi, paturot prātā debijas plates lecīgos hītus ‘Mr.Brightside’ vai ‘Somebody Told Me’, bet nemēģinot obligāti tos atdarināt. Rezultāts ir ieraksts, kas tiem, kuri “The Killers” iemīlēja tās dalībnieku pašpuiciskās attieksmes dēļ, varētu šķist pārlieku “saplānots” un pārdomāts. Morāle – jaunus fanus ‘Sam`s Town’ grupai varbūt arī varētu sarūpēt, taču silti ieteiktu tiem “sākt” ar ‘Hot Fuss’. No otras puses – skaidri ir arī iemesli šādai “drošai spēlei” – jaunā ieraksta hītu potenciāls nav ne par kripatu sliktāks kā tā priekšgājējam. Negatīvās sekas? “The Killers” vairs neizklausās ne uz pusi tik spontāni kā agrāk un tas jau ir solis virzienā uz to, lai izklausītos garlaicīgi un, em, pārlieku “amerikāniski”.

Tad runāt par “The Killers” ar plusa vai mīnusa zīmi? Jau pēc albuma pirmajām notīm prātā raisās atziņa, ka grupa, apzinoties mūsdienu mūzikas sezonālo raksturu, nedaudz blefo, pietiekamā daudzumā savos skaņdarbos ietverot trakulīgo “astoņdesmito” pieskaņu, taču paralēli tam, ar vienu kāju jau mērķējot uz “lielo” grupu statusu, kas, manuprāt, ir mazliet pāragrs solis. Tēlaini izsakoties, rodas priekšstats, ka Brendans Flauerss šobrīd izmisīgi cenšas izdiedzēt vaigu bārdu, jo tā labāk varētu piestāvēt grupas tēlam. Vēl cits trāpīgs salīdzinājums “Entertainment Weekly” izpildījumā: “uz redzēšanos, “Duran Duran”, sveicināti “Simply Red””. Taču, tajā pašā laikā, albumam mīklainā kārtā piemīt pēdējā laikā aizvien retāk novērotā īpašība “pielipt” savam klausītājam un ar katru klausīšanās reizi pavērt aizvien jaunus apvāršņus diskā, kas pirmajā brīdī šķitis tik vienplākšņains. Līdz ar to – lūk, jums albums, kura patika/nepatika/veiksmes/neveiksmes ir dziļi individuāls jautājums, jo pilnīgi droši teikt, ka ‘Sam`s Town’ ir kritums “The Killers” daiļradē nav iespējams, lai arī ir iezīmes, kas liecina par to, ka, piemēram, pēc kāda gada “The Killers” intervijā varētu atzīt, ka “otrais albums mums pašiem tā arī nekad nav paticis”. Un tomēr – albuma “augošā” daba (joprojām nespēju atrast ekvivalentu britu tēlainajai frāzei “it grows on you”) neļauj ‘Sam`s Town’ tik vienkārši aizmirst.

Noklausies:

When You Were Young
[audio:TheKillers_WhenYouWereYoung.mp3]

Read My Mind
[audio:TheKillers_ReadMyMind.mp3]

Exitlude
[audio:TheKillers_Exitlude.mp3]

1 thought on “The Killers ‘Sam`s Town’ (3/5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *