Thievery Corporation ‘Versions’ (2,5/5)

Nosaukt producentu dueta Roba Garzas un Erika Hiltona ideju augļa “Thievery Corporation” jaunāko ierakstu ‘Versions’ par saldo ēdienu visiem ‘lounge’ mūzikas cienītājiem būtu šo hipnotisko kaverversiju albumu ierindot “liftu mūzikas” kategorijā. Un tur tas nav gluži pelnījis atrasties.

Lai arī nācis klajā jau šī gada maijā, pārokeāna producentu duets “Thievery Corporation” nav pati iecienītākā klausāmviela šaipus “dīķim”. Varbūt tieši ar to izskaidrojams fakts, ka tikai salīdzinoši nesen pašmāju mūzikas ierakstu veikalos bija samanāms jaunā ieraksta ‘Versions’ vāciņš.
Kā jau pieminēju, ‘Versions’ ir 18 skaņdarbu plašs kaverversiju albums, kurš kā zivs ūdenī jūtas gan deju zālē, gan guļamistabā, gan arī nakts melnumā traucoties cauri neona gaismu izkrāsotiem bulvāriem. Gluži kā visa “Thievery Corporation” daiļrade kopumā. Protams, pašu mājās šo visu iezīmju kopumu mēdz raksturot ar vienu vārdiņu ‘lounge’, taču, ņemot vērā šī termina nobružātību, atļaušos atturēties no tā lietošanas.

Diskā apbrīnojami harmoniski sadzīvo šķietami dažādi mūziķi un pat žanri. Tā, piemēram, blakus Astrūdai Džilbertū, Sārai Maklahlanai vai “Nouvelle Vague”, kuru klātbūtne šāda tipa ierakstos nepārsteigs nevienu, atrodami Anuškas Šankaras, “The Doors” un pat Herba Alperta opusi, kas ar lielu piepūli nosaucami par “Thievery Corporation” pārstāvētā žanra “kolēģiem”. Tas, protams, nav traucējis “The Doors” hipnotiskajam ‘Strange Days’ atdzimt teju vai britpopa ritmos, Anuškas Šankaras sītaras spēli sapludināt ar ko ļoti “Enigma”-tisku, savukārt skaņdarbā ‘Angels’ epizodiski dzirdamo Noras Džounsas balsi tik bagātīgi iepīt reverberācijās un Ņujorkas triphopa kolektīva “Wax Poetic” skavās, ka nevilšus rodas jautājums – vai šī ir tā pati būtne, kas nesen jūsmoja par kantrī un savu daiļradi uzsāka ar ūdeņainu pseido-džeza melodiju palīdzību?

Lai kā arī nebūtu, tomēr diska teju vai divu stundu skanējuma laikā visai reti izdodas atsaukt atmiņā pagājušā gada “Roskildes” mūzikas festivālā vēroto “Thievery Corporation” uzstāšanos. Galvenokārt tāpēc, ka toreiz, “Metropoles” teltī viegli piepīpētajā atmosfērā karstajā vasaras dienā kulminācija sekoja kulminācijai, abiem producentiem uz skatuves aicinot aizvien jaunus “viesmāksliniekus”, turpretim ierakstam ‘Versions’ neizdodas “uzšaut” tik augstu, liekot plati dziļi neiekrāmēt savā ierakstu plauktā, lai tā būtu pa rokai, tuvojoties “garajiem rudens vakariem”, taču ārpus fona ierakstu kategorijas diskam tā arī neizdodas pacelties.

Noklausies:

‘Tarana (Ustad Sultan Khan)’
[audio:ThieveryCorporation_Tarana.mp3]

‘Lemon Tree (Herb Alpert)’
[audio:ThieveryCorporation_LemonTree.mp3]

‘Strange Days (“The Doors”)’
[audio:ThieveryCorporation_StrangeDays.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *