Dirty Pretty Things ‘Waterloo To Anywhere’ (3/5)

Teiksiet – Karls Barats bez Pīta Dohertija ir kā futbols bez bumbas? Nav vis. Taču zināms trūkums ir jūtams.

Šīsnedēļas sākumā beidzot klajā nākusi grupas “The Libertines” kādreizējā solista un ģitārista Karla Barata jaunās grupas “Dirty Pretty Things” debijas plate ‘Waterloo To Anywhere’. Šajā disciplīnā viņa bijušais grupas biedrs, skandalozais Pīts Dohertijs viņu jau apsteidza pagājušajā gadā, nākdams klajā ar sava ekscentriskā kolektīva “Babyshambles” debiju ‘Down In Albion’. Kā laiks rādīja, reizēm svarīgākais nav būt pirmajam – kamēr Dohertijs kuļas pa tiesas zālēm un atliek vien skaitīt dienas, kad beidzot dzīvē apmaldījies talants tiks nolikts pie vietas (ja tas vispār reiz notiks!), viņa biedrs, krietni rāmākais Karls Barats demonstrē, kas patiesībā bija tas, kas, saplūstot kopā ar Dohertija plānprātīgajām performancēm, lika “The Libertines” reiz dēvēt par grupu ar lielu potenciālu.

Ir grūti neļauties vēlmei ‘Waterloo To Anywhere’ iecelt “slavas saulītē”, uz britroka un pankmūzikas vēstures stūrakmeņiem balstīto Barata daiļradi uztverot kā savdabīgu atbildi uz neuzdotu jautājumu “kāpēc izjuka “The Libertines”?”. Tāpēc, lai Karls Barats varētu izdot ‘Waterloo To Anywhere’. Protams, patiesība ir nedaudz citādāka, taču pat atrodoties šādā “labā puiša” pozīcijā, Barata performance, kuras pamatā ir griezīgi ģitāru rifi, “francferdinantiski” ritmi un “Arctic Monkeys” versus “The Smiths” tipa vokāls, nešķiet nemaz ne tik pārliecinoša.

Tiesa, tehniski un saturiski arī platei nav ko pārmest. Kā jau visur, šeit atrodama virkne lielisku melodiju – tostarp pieklājīgais postpanka piemērs ‘Doctors And Dealers’ un lecīgais stadionu hīts ‘Bang Bang You’re Dead’, tāpat arī ‘Waterloo To Anywhere’ tīri veiksmīgi varētu iztikt bez ‘If You Love A Woman’, kaut vai absolūti bezjēdzīgo dziesmas tekstu dēļ (“if you love a woman, you must obey her…”).

Un tomēr – lai arī nav diskusiju par to, ka muzikālo kvalitāšu ziņā Barata ‘Waterloo To Anywhere’ smagi “iekabina” Dohertija ‘Down In Albion’, pat mierīgākajos albuma momentos Dohertija balsīs “starp rindām” dzirdama kāda sāpe vai ilgas “pēc kā cēla, nezināma” un reiz sen bijuša. Baro vilku kā gribi, vienalga uz mežu skatās. Bez tam albumam nekaitētu kāda druska novitātes un svaiguma, jo šobrīd, noņemot nost tam piemītošo lecīgumu, stadionu hītus un “Franz Ferdinand” ģitāru akordus, pāri paliek vien ļoti paredzams materiāls un grupa, kas labākajā gadījumā varētu pretendēt uz šo pašu “ferdinandu” iesildītāju vietu. Tiesa, par realitāti šajā sakarā varēs pārliecināties kaut vai šīgada Roskildes festivālā.

Atliek vien skumji atcerēties fantastiskā hīta rindas “What became of the likely lads? What become of the dreams we had?”. Kādi nu kuram tie sapņi, protams, taču Karls Barats stoiskā mierā ir izkarojis savu vietu zem saules mūzikas industrijā. Gara ceļa sākumā.

Noklausies:

‘Bang Bang You`re Dead’
[audio:DirtyPrettyThings_BangBangYoureDead.mp3]

‘Gin And Milk’
[audio:DirtyPrettyThings_GinAndMilk.mp3]

‘B.U.R.M.A.’
[audio:DirtyPrettyThings_BURMA.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *