Nick Cave and Warren Ellis ‘The Proposition’ (4/5)

Lai arī Nika Keiva un Vorena Ellisa sadarbības projekts kinofilmas ‘The Proposition’ skaņu celiņa izskatā Lielbritānijā oficiāli klajā nāk tikai pirmdien, jau šobrīd ieraksts ir atrodams pašmāju ierakstu veikalos.

Šaubos gan, vai ko līdzīgu pēc laiciņa varēs teikt par pašu kinolenti ‘The Proposition’, kas stāsta par 19.gadsimta beigu perioda Austrālijas ģimeni un tās savstarpējām attiecībām. Taču es spēju atrast vismaz divus iemeslus, kāpēc filmai tomēr derētu atceļot arī uz Latviju. Abu atslēgas vārds ir „Niks Keivs”, kurš ir gan kinofilmas scenārija līdzautors, gan arī kopā ar kādreizējo grupas „The Bad Seeds” kolēģi Vorenu Ellisu ir ieskaņojis filmas skaņu celiņu un ir tā autors. Tiesa, uzreiz jau jāpiebilst, ka ‘The Proposition’ krietni vairāk izklausās pēc sadarbības albuma, nevis skaņu celiņa – tas izskaidro arī apskata virsrakstā pazudušo formulējumu „O.S.T.”.

Arī paliekot neziņā par Džona Hillkouta režisētās kinolentes vizuālajām vērtībām (pie pirmās izdevības gan centīšos šo iztrūkumu savā kino pieredzē labot), filmas skaņu celiņš vienaldzīgu neatstāj. Un tas jau ir sākums. Stilistiski pieskaroties gan blūzam (‘Martha’s Dream’), eksperimentālai mūzikai (‘Road To Banyon’), avangardam (‘Moan Thing’), ambient (‘Queenie’s Suite’) un folkmūzikai (‘Happy Land’), ko caurstrāvo Keiva neierasti optimistisks vokāls, ‘The Proposition’ mūzikas ierakstu plauktā būtu noliekams pa vidu starp Nīla Janga ‘Mironi’ un Bruno Kulē ‘Ceļojošajām ciltīm’, kurās arīdzan, starp citu, dzirdams Keiva vokāls. Taču viena no vērtīgākajām ieraksta īpašībām ir tā lieliskā atbilstība vārdu savienojumam „vizuāla mūzika”. Nudien, tikai paši austrālieši – Keivs ar savu komponista talantu un Vorens Elliss ar savu multiinstrumentālista dabu un eleganto vijoles spēli, ko reizumis gribas nosaukt par „traku” – spētu tik vitāli, daudzpusīgi un brīžiem mīklaini mūzikā atainot savu … vitālo, daudzpusīgo un brīžiem mīklaino dzimto zemi!

Ja ieslīgst dziļākā albuma analīzē un vēlas teoretizēt par „muzikālajām gleznām”, tad personīgi man ‘The Proposition’ skaņu celiņš pamatīgi atsauca atmiņā režisora Filipa Noisa aborigēnu drāmu ‘Rabbit-Proof Fence’, taču nevis satura, bet gan „romantiski skumjās” filmas noskaņas dēļ. Katrā ziņā ja nepiederat tiem, kas Džima Džārmuša kinolentes „Dead Man” saundtrekā saklausa „tikai trokšņus”, kā arī cienāt Niku Keivu, ‘The Proposition’ var kļūt par vienu no iecienītākajiem ierakstiem, kura pavadījumā pārdzīvot brīvdienu apātiju. Ieslīgstot vēl dziļākā brīvdienu apātijā.

Noklausies:

‘Moan Thing’
[audio:OST_TheProposition_MoanThing.mp3]

‘Martha’s Dream’
[audio:OST_TheProposition_MarthasDream.mp3]

‘Queenie’s Suite’
[audio:OST_TheProposition_QueeniesSuite.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *