O.S.T. ‘Brokeback Mountain’ (2/5)

Kamēr 5.marts un 78.Kinoakadēmijas balvu jeb „Oskaru” pasniegšanas ceremonija vēl tikai tuvojas, piedāvāju ielūkoties šīgada centrālā favorīta – režisora Enga Lī kovboju – geju drāmas ‘Brokeback Mountain’ skaņu celiņā.

Nu jau vairs tikai retais ir „izglābies” no šīgada aktualitātes kinoindustrijā „numur viens” – režisora Enga Lī kovboju drāmas ‘Brokeback Mountain’ noskatīšanās un, līdz ar to – arī obligātas sava viedokļa noformulēšanas jautājumā „būt vai nebūt”. Taču visā nebeidzamajā „aktieru ģilžu”, „kritiķu izvēļu” un citu vienādi prestižu apbalvojumu pūlī, ko filma jau paspējusi sapelnīt, nedaudz nemanīta palikusi tās mūzika, kas varbūt nemaz nebūtu arī tik savādi, ja vien viena no filmas astoņām nominācijām „Oskara” balvai nebūtu tieši kategorijā par labāko kinofilmas oriģinālmūziku.

Šoreiz runa ir par vietējiem kinoskatītājiem un mūzikas klausītājiem gana pazīstamo argentīniešu komponistu Gustavo Santaollalu, kura bezgala skumjā akustiskās ģitāras spēle padarīja režisora Alehandro Gonzalesa Injaritū kinolenti ’21 Grams’ vēl smeldzīgāku un emocionālāku. Šoreiz filmas ‘Brokeback Mountain’ skaņu celiņš (diemžēl) nesastāv tikai no Santaollalas veikuma – no 17 diska skaņdarbiem septiņi ir viņa solodarbi, pārējo disku sastāda gana tipiskas kantrī melodijas, kuru vidū patīkami izceļas, piemēram, Santaollalas komponētā un Emilū Herisas izpildītā sirdi plosošā balāde ‘A Love That Will Never Grow Old’ (kas, starp citu, ir ieguvusi “Zelta globusu”), kā arī Rufusa Veinraita ‘King Of The Road’ un ‘The Maker Makes’, kas kopā ar Stīva Ērla ‘The Devil’s Right Hand’ ir burtiskā nozīmē “visdzīvelīgākie” albuma skaņdarbi.

Diska vidusdaļu ar tās kaitinoši gejisko ‘No One’s Gonna Love You Like Me’ Mērijas Makbraidas izpildījumā un Tedija Tompsona liego valsīti ‘I Don’t Want To Say Goodbye’ glābj tikai un vienīgi regulārās Gustavo Santaollalas “divminūšu” iespēles. Noslēgumā “paķer” filmā gan nemanītais Lindas Ronštates kantrīroks ‘Its So Easy’.

Varbūt albums arī kļūs par šīgada pirktāko benzīntanku albumu okeāna viņā pusē, jo disks pieprasa tik daudz tuksnešainu plašumu un vientuļu ceļu, ka ASV varētu būt vienīgā vide, kur tas iederas simtprocentīgi, taču ar eiropieša acīm lūkojoties, diska vienīgā vērtība ir un paliek Santaollalas sērīgie opusi.

Noklausies:

‘Gustavo Santaollala – Opening’
[audio:OST_BrokebackMountain_Opening.mp3]

‘Gustavo Santaollala – Brokeback Mountain 1’
[audio:OST_BrokebackMountain_BrokebackMountain1.mp3]

‘Gustavo Santaollala – Riding Horses’
[audio:OST_BrokebackMountain_RidingHorses.mp3]

‘Linda Ronstadt – It`s So Easy’
[audio:OST_BrokebackMountain_ItsSoEasy.mp3]

‘Rufus Wainwright – King Of the Road’
[audio:OST_BrokebackMountain_KingOfTheRoad.mp3]

Dziesmu saraksts:
1. Opening – Gustavo Santaolalla
2. He Was A Friend Of Mine – Willie Nelson
3. Brokeback Mountain 1 – Gustavo Santaolalla
4. A Love That Will Never Grow Old – Emmylou Harris
5. King Of The Road – Rufus Wainwright
6. Snow – Gustavo Santaolalla
7. The Devil’s Right Hand – Steve Earle
8. No One’s Gonna Love You Like Me – Mary McBride
9. Brokeback Mountain 2 – Gustavo Santaolalla
10. I Don’t Want To Say Goodbye – Teddy Thompson
11. I Will Never Let You Go – Jackie Greene
12. Riding Horses – Gustavo Santaolalla
13. An Angel Went Up In Flames – The Gas Band
14. Its So Easy – Linda Ronstadt
15. Brokeback Mountain 3 – Gustavo Santaolalla
16. The Maker Makes – Rufus Wainwright
17. The Wings – Gustavo Santaolalla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *