Beth Orton ‘Comfort Of Strangers’ (3,5/5)

Britu dziesminiece Beta Ortone atgriežas ar savu ceturto studijas plati, kas producenta Džimija O Rūrka uzraudzībā tapusi vien divu nedēļu laikā.

Par spīti tam, ‘Comfort Of Strangers’ kontekstā pilnīgi lieki būs vārdi „sasteigtība” vai „pārproducēšana”, kas precīzi raksturoja šīs plates priekšgājēju, Ortones 2002.gada albumu ‘Daybreaker’ ar tā krāšņajām, elektroniskajām, taču apbrīnojami paredzamajām pasāžām. Iekš ‘Comfort Of Strangers’ turpretim Ortone kārtējo reizi attaisno sevi kā tipisku, varētu pat teikt „klasisku” dziesminieci, vietumis liekot piesaukt Džoannas Baezas vai Džonijas Mitčelas vārdu, lielākoties ar to atspoguļojot albuma patieso skanējumu, sava veida sāpi, kas tiek „izkliegta” lielākoties akustiskos, smeldzīga eksistenciālisma piesātinātos skaņdarbos. Tiesa, saprāta robežās, neieslīgstot Čenai Māršalai, a.k.a „Cat Power” raksturīgā depresīvumā.

Albumā atrodama gūzma pieminēšanas vērtu opusu – par vienu no tādiem var uzskatīt plati ievadošo ‘Worms’, kurā, gluži kā visā albumā kopumā, eleganti panākta roka smagnējo ritmu un folkmūzikas vieglo melodiju un toņu saplūde, vienam otru nenomācot. Blakus izteiktiem „lo-fi” skaņdarbiem (‘Feral Children’) diskā atrodamas arī kantrī (‘Rectify’) un soulmūzikas (‘Heartland Truckstop’) iezīmes, kuras pārāk neizceļas no diska kopainas, to drīzāk papildinot, ne pāršķeļot, veidojot plati par vienotu veselumu, kura meditatīvā daba varbūt dažiem uzdzīs miegu, tomēr pacietīgākam klausītājam pilnīgi iespējams kļūs par baudāmāko pavasara gaidu ierakstu. Vienkāršākā valodā izsakoties – ja meklējat plati, kuras pavadījumā vienlaikus izbaudīt patīkamu dīkdienību un, piemēram, aizdomāties par lietām, kurām ikdienas steigā paskrienam garām, ‘Comfort Of Strangers’ varētu būt īstā klausāmviela.

Noklausies:

‘Worms’
[audio:BethOrton_Worms.mp3]

‘Feral Children’
[audio:BethOrton_FeralChildren.mp3]

‘Heartland Truckstop’
[audio:BethOrton_HeartlandTruckstop.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *