Belle And Sebastian ‘The Life Pursuit’ (4/5)

Pagājušā gada nogalē laiduši klajā savu pat Latvijā visai augstu vērtēto b-pušu izlasi ‘Push The Barman To Open Old Wounds’, Glāzgovas indīpopa kolektīvs „Belle And Sebastian” atgriežas ar jaunu ierakstu ‘The Life Pursuit’.

Par savdabīgu atgriešanos papildus citiem iemesliem, par kuriem runāsim vēlāk, albumu var nodēvēt tādēļ, ka ar ‘The Life Pursuit’, atšķirībā no grupas diezgan pretrunīgi vērtētās 2003.gada plates ‘Dear Catastrophe Waitress’, kas nāca klajā „Rough Trade” izdevniecībā, grupa ir atgriezusies pie „Matador” un, ja tā drīkst teikt – arīdzan pie sev stipri raksturīgākiem toņiem un muzikālām nokrāsām.

Laikam jau jāatzīst, ka „Belle And Sebastian” iepriekšējais veikums ‘Dear Catastrophe Waitress’ mūzikas kritiķus pasaulē diezgan konkrēti iedalīja tā slavinātājos un nopēlējos. Cenšoties saglabāt pēc iespējas neitrālāku pozīciju, teikšu, ka personīgi man vairāk pie sirds iet grupas 2002.gada ieraksts ‘Storytelling’ – skaņu celiņš režisora Toda Solonza tāda paša nosaukuma kinofilmai, kas nāca klajā 2001.gadā. Protams, dziļi individuāls vērtējums, taču, manuprāt, tieši skaņdarbi ‘Fuck This Shit’ un ‘I Don`t Like To Play Football’ uzskatāmi par „Belle And Sebastian” daiļrades precīzāko spoguli, kur blakus elegancei un precizitātei kā uz delnas redzama grupas neprātīgi optimistiskā daba, mīlestība pret harmoniskām melodijām un saulainiem dziesmu tekstiem.

Visi šie pieminētie „ingredienti” ir atrodami arī ‘The Life Pursuit’ nepilnajās 49 minūtēs, taču vēl vairāk par albuma vasarīgo un bezrūpīgo noskaņu gribas slavēt tā stilistisko virzību, kur talkā kā salīdzinājumi nāk vārdi sākot ar „The Beach Boys” un beidzot ar „The Smiths”. Disku ievadošais ‘Act Of The Apostle I’ kopā ar tam sekojošo ‘Another Sunny Day’ ir vienas no vārda vistiešākajā nozīmē saulainākajām albuma melodijām, kuru pavadījumā personīgi es labprāt mostos katru sestdienas rītu. ‘White Collar Boy’ sintētiskā basa partija atsauc prātā „Blondie” vārdu, savukārt ‘The Blues Are Still Blue’ dziesmas nosaukums, šķiet, visprecīzāk raksturo tajā dzirdamo liego rokenrola un blūza savienojumu.

Albuma vidusdaļu aizņem gūzma visdažādāko a-la-pagājušā gadsimta sešdesmito gadu atskaņās veidotu melodiju, kuru vidū vēlētos jo īpaši uzsvērt ‘Song For Sunshine’, kurā iespējams saklausīt gan „The Delays” optimismu, gan arī „The Mamas And The Papas” Kalifornijas sauli. Tomēr visprecīzāk ieraksta verdiktu formulē atziņa pēc vairākām albuma noklausīšanās reizēm – tieši nespējā albumā atrast un izvirzīt vienu vai vairākas tā labākās kompozīcijas liek pieļaut domu, ka „laikam jau” ‘The Life Pursuit’ ir tiesīgs tik saukts par „Belle And Sebastian” vienu no visveiksmīgākajiem un konceptuālākajiem ierakstiem.

Noklausies:

‘Another Sunny Day’
[audio:BelleAndSebastian_AnotherSunnyDay.mp3]

‘Song For Sunshine’
[audio:BelleAndSebastian_SongForSunshine.mp3]

‘For The Price Of A Cup Of Tea’
[audio:BelleAndSebastian_ForThePriceOfACupOfTea.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *