Peter Gabriel ‘Still Growing Up. Live & Unwrapped’ DVD (4/5)

Kamēr plāni par jaunu eks-„Genesis” solista un multiinstrumentālista Pītera Geibriela albumu un/vai koncertturneju ir vēl bērna autiņos tīti, novembra sākumā klajā laists svaigs un pēc skaita jau ceturtais mūzikas pasaules ģēnija DVD – divu disku komplekts ‘Still Growing Up. Live & Unwrapped’.

Skaņa: 4,5/5
Attēls: 3,5/5
Ekstras: 4/5
Emocijas: 4/5

Pirmajā komplekta diskā – ‘Still Growing Up Live’ – apkopoti fragmenti no Geibriela 2003.gada vispasaules koncertturnejas „Growing Up”, tikai šoreiz, atšķirībā no 2003.gada novembrī izdotā ‘Growing Up Live’ DVD, vērā nav ņemts grandiozais Milānas koncerts, tā vietā diskā savā starpā miksējot fragmentus no koncertiem mazākās un, paša Pītera vārdiem sakot – intīmākās koncertzālēs, kā arī vairākos festivālos. Otrajā DVD atrodama aptuveni 70 minūšu ilga dokumentāla filma par Geibrielu, „Growing Up” tūri un mūziku vispār, kuras tapšanā, blakus jau ilglaicīgam Geibriela kompanjonam DVD režisēšanas jomā un pirmā diska režisoram Hemišam Hamiltonam, veiksmīgi iejutusies arī Geibriela meita Anna.

Skaņa:
Atzīšos – Pītera Geibriela „Growing Up” tūres DVD ‘Growing Up Live’ kā skaniskā, tā vizuālā ziņā esmu pieņēmis par DVD kvalitātes kritēriju – grūti atrast precīzāk nostrādātu un vēl baudāmāku kāda koncerta ierakstu. Protams, katram savs, taču arī šoreiz, ‘Still Growing Up. Live & Unwrapped’ DVD sakarā, disku skaniskā puse ir pelnījusi pamatotus uzslavas vārdus, turklāt ne tikai tāpēc, ka visi trīs diskā piedāvātie skaņas formāti (stereo, Dolby Digital 5.1 un DTS 5.1) katrs pārsteidz ar savām kvalitātes iezīmēm (stereo ir pārsteidzoši dzidrs, Dolby Digital – maigs un lieliski iederas, ja vēlaties koncertu atskaņot vakarā, kad lielākā daļa jūsu kaimiņu visticamāk neatbalstītu jūsu ieceri, savukārt DTS jau pietuvojas Milānas šova unikālajai spējai „uzorganizēt” desmit tūkstošu apmeklētāju plašu šovu jūsu viesistabā). Šoreiz absolūti jāpiekrīt pašam autoram un jāatzīst, ka pēdējo puszvaigznīti disku skaņas vērtējumā pievieno jau minētā „intimitāte” – vai nu tas ir tikai izmēros mazāko koncertzāļu nopelns vai arī pašu mūziķu emocijas, tomēr ja spējat izprast vārdu savienojumu „sirsnīgs skanējums”, tad vairāk jautājumiem nevajadzētu rasties.

Attēls:
Izšķirošo vērtējumu šajā kategorijā disks nopelna, pateicoties otrajā ‘Still Growing Up. Live & Unwrapped’ diskā atrodamajai dokumentālajai tūres filmai (kurā dīvainā kārtā krietni vairāk uzmanības pievērsts tieši attēlam un dažādiem vizuāliem efektiem). Tas savukārt liek atzīt, ka pirmā DVD attēla kvalitāte liek nedaudz vilties. Varbūt pie vainas ir interesantā diska veidošanas maniere – kā jau minēju agrāk, tad pirmais disks apkopo uzreiz vairākas Pītera Geibriela uzstāšanās: Briselē, „Pops” festivālā Liverpūlē, „WOMAD Teatro Greco” festivālā Sicīlijā, „Stifztplatz” festivālā Kaizerslauternā, „Paleo” festivālā Šveicē, Nicas džeza festivālā un „Festival de Nimes” Francijā. Taču, pretstatā, piemēram, iepriekš apskatītajam grupas „Franz Ferdinand” DVD, kurā katra dziesma ņemta no sava koncerta vai festivāla, šeit „pārslēgšanās” starp dažādiem šoviem, valstīm un laika joslām notiek negaidīti, pat panta vidū, taču tikai uzmanīgi ieskatoties var manīt, ka pēkšņi iepriekš apaļā skatuve ir palikusi taisna, bundzinieks nu atrodas citur, nekā agrāk un tamlīdzīgi. Ideja, protams, interesanta (šeit nu izpaužas Geibriela perfekcionista būtība) un nevainojamais diska skaņas inženieru darbs ne brīdi nerada šaubas un neļauj šīs savdabīgās pārmaiņas (no Šveices uz Franciju un pēcāk atkal uz Lielbritāniju, piemēram) manīt. Taču līdz ar to nedaudz zaudē koncerta viengabalainība – mainās apgaismojums, līdz ar to arī atmosfēra un tamlīdzīgi.

Ekstras:
Disks, atšķirībā no iepriekšējiem Geibriela DVD, nav īpaši pārbagāts dažādām ekstrām un pievienotajiem materiāliem. Pirmajā DVD atrodamas divas papildus dziesmas – ‘In Your Eyes’ no 2004.gada „Still Growing Up Live” tūres, kā arī ‘No Self Control’, kas uzskatāma par vienu no aizraujošākajām diska ekstrām, jo šis dziesmas ieraksts datējams ar 1988.gadu, tas uzņemts „This Way Up” tūres laikā un – likumsakarīgi – Geibriels tajā izskatās vienkārši graujoši! Otrajā DVD par pārsteigumu parūpējas dziesmu ‘Darkness’, ‘No Way Out’ un ‘Growing Up’ ierakstu sesijas Geibriela „mājās” – prestižajā „Real World Records” ierakstu studijā. Šī nu ir obligātā literatūra ikvienam skaņu ierakstu studijas inženierim… Tāpat diskā atrodams videoieraksts no „BBC” šova „later…with Jools Holland”, kas uzņemts 2000.gada maijā un kurā Geibriels kopā ar orķestri izpilda skaņdarbus ‘Growing Up’ un ‘Father, Son’ (pirmajā no abiem vokāla partijas izpilda Pols Bukanans un Elizabete Freizere).

Punktu uz „i” ‘Still Growing Up. Live & Unwrapped’ recenzijā pieliek diska satura rādītājs un tajā lasāmie vārdi – „The Feeling Begins”, „White Ashes”, „The Tower That Ate People” un vairāku citu Geibriela ne tik populāru un bieži atskaņotu dziesmu klātbūtne blakus jau ierakstajām „Red Rain” vai „Sledgehammer” koncertu padara par īpašu gardumu ikvienam mūziķa fanam un melomānam.

Saturs:
‘The Feeling Begins’
‘Red Rain’
‘Secret World’
‘White Ashes’
‘Games Without Frontiers’
‘Burn You Up, Burn You Down’
‘The Tower That Ate People’
‘San Jacinto’
‘Digging In The Dirt’
‘Solsbury Hill’
‘Sledgehammer’
‘Come Talk To Me’
‘Biko’

1 thought on “Peter Gabriel ‘Still Growing Up. Live & Unwrapped’ DVD (4/5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *