The Dresden Dolls ‘Paradise’ DVD (4/5)

Kopš pagājušā gada nogales arī Bostonas duets „The Dresden Dolls” var lepoties ar savu pirmo DVD ‘Paradise’.

Skaņa: 4/5
Attēls: 4/5
Ekstras: 3,5/5
Emocijas: 4,5/5

Disks iemūžina grupas uzstāšanos 2005.gada 5.jūnijā rokklubā „Paradise”. Kopš Amandas Palmeres un Braiena Viljones dueta oficiālās piedzimšanas 2004.gadā ar paštitulēto debijas plati ‘The Dresden Dolls’ grupa sev ir pievērsusi plašu mūzikas pasaules ekspertu uzmanību. Vieni savas jūtas pret apvienību balsta uz tās savdabīgo, „kabarē” stila koncertēšanas manieri, par kuru būtu lieki stāstīt – tā ir katram jāredz pašam, lai noformulētu savas jūtas pret šādu „teijāteri”. Citi savukārt grupai pieķērušies tās nepārspīlētās sirsnības dēļ, kas jūtama ikvienā grupas dziesmā, kurā, tā vien šķiet, tās dalībnieki ir ielikuši visas savas emocijas. Grupas pirmais DVD veiksmīgi apkopo gan, piemēram, Braiena Viljones avangardisko bungu spēli, gan Amandas Palmeres neviltoto raudāšanu uz skatuves dziesmas ‘Missed Me’ izpildīšanas laikā, tā rezultātā, iespējams, uzrunājot grupas abu augstāk minēto veidu cienītājus.

Skaņa:
Nereti DVD koncertu ierakstu recenzijās nākas nonākt zināmā strupceļā – it kā diska skaniskā puse ir lieliski nostrādāta, taču tā ir tik sterila un nedzīva, ka pilnībā ir zudis viss koncerta dzīvā izpildījuma gars. Par laimi ‘Paradise’ nav viens no šiem gadījumiem un diskā pieejamie stereo un Dolby Digital 5.1 skaņas standarti abi gluži lieliski spēj rekonstruēt rokkluba „Paradise” atmosfēru, kas savā būtībā atgādina kaut ko starp Mākslas darbinieku namu un „Depo”.

Attēls:
Raupjais diska skanējums, dobjās bungas un publikas rēcieni visai loģiski pieprasa, lai koncerta attēls arīdzan būtu rokkluba atmosfērai atbilstošs, kas panākts ar uzsvērtu sarkanās un melnās krāsas lietojumu apgaismojumā. Protams, neiztrūkstošas ir grupai raksturīgās melnās acis (šajā ziņā grupa attāli līdzinās „Kiss”), kopainu veiksmīgi papildina arī bundzinieka Viljones publiskā deguna izšņaukšana uz skatuves, dziesmas ‘War Pigs’ laikā, kuru, jāpiebilst, grupa ir spiesta sākt divreiz pārāk straujā ritma dēļ. Tas viss kopumā rada perfektu grupas portretu, kuru vēl labāk var izprast, noskatoties diskā atrodamo dokumentālo filmu „A Life In The Day Of The Dresden Dolls”, kurā uzlecošie talanti redzami savā ikdienā, nebūt nedzīvojot viduslaiku pilīs vai mega-dārgās villās, tā vietā mitinoties visai apšaubāma rakstura dzīvokļos, kur virtuve apvienota ar tualeti, trauku nomazgāšana skaitās to aplaistīšana ar ūdeni un podā iekritusi matu sprādze nekādā ziņā netraucē pusaizmigušai Amandai Palmerei vien noteikt „i hate when that happens” un līst tai pakaļ. Turklāt šāds pancisks dzīves veids kā cimds ar roku sader ar grupas mūziku un tās saturu, tāpēc arī iebildumi par attēla kvalitāti koncerta ierakstā ir diezgan sekundāri, it īpaši, ja publikā redzams, ka koncerts tiek iemūžināts ar parastām, „patērētāju”, ne profesionāļu rokas videokamerām, priekš kurām rezultāts vēl ir pat apsveicams.

Ekstras:
Diskā blakus jau minētajai dokumentālajai filmai iz grupas ikdienas atrodami arī dziesmu ‘Coin-Operated Boy’ un ‘Girl Anachronism’ videoklipi, kā arī šo pašu dziesmu dzīvās versijas, kas ierakstītas pagājušā gada Roskildes festivālā Dānijā. Publikā gan neizdodas sazīmēt Uldi Rudaku, kurš par šo uzstāšanos runāja visu nākamo festivāla dienu, taču vismaz tiek „nosegts” dziesmas ‘Coin-Operated Boy’ akūtais iztrūkums „Paradise” kluba koncertā.

Vispārsteidzošākais ‘Paradise’ sakarā laikam ir pats fakts, ka grupa, kas savā būtībā ir ļoti neordināra un pat kontraversiāla, ir izdevusi tik atturīgu, taču ļoti gaumīgu debijas DVD, par kura faniem noteikti kļūs visi tie, kas mūzikā ciena oriģinalitāti un patiesumu.

Saturs:
Good Boy
Missed Me
War Pigs
Perfect Fit
Christopher Lydon
Bad Habit
Half Jack
Girl Anachronism
Pierre
Truce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *