Sway ‘This Is My Demo’ (3/5)

Pirms kāda laika “Delfi” ierakstu apskata slejās aplūkotajiem brukliniešiem no “Clap Your Hands Say Yeah” nu pievienojies vēl viens “kolēģis” – šīgada potenciāli aktuālāko mūziķu un grupu saraksta jeb ekspertu aptaujas “Sounds Of 2006” sestās vietas ieguvējs, hiphopa talants “Sway”.

Lai arī no Heringhejas, Ziemeļlondonas nākušais, 22 gadus vecais “Sway” (īstajā vārdā Dereks Safo) pagājušā gada “MOBO” balvu pasniegšanas ceremonijā ieguva labākā hiphopa mūziķa titulu (iekabinot “pašam” 50 Cent), tomēr ‘This Is My Demo’ ir pirmais oficiāli (kādas izdevniecības paspārnē) izdotais mūziķa ieraksts. Protams, gluži kā šībrīža modes preces numur viens – grupas “Arctic Monkeys” gadījumā, arī šeit “pie vainas” ir interneta piedāvātās iespējas, kas ļāvušas Londonas hiphopa pagrīdē tapt izdotiem un internetā tikt izplatītiem vairākiem “Sway” ierakstiem kā, piemēram, 2004. un 2005.gadā tapušajam ‘This Is My Promo, Vol.1 & 2’. Lielākā daļa no šīm platēm ir neoficiālas relīzes, kas tā arī nav nopērkamas, ja vien regulāri neapmeklējat “Sway” koncertus. Un tomēr “BBC” organizētajā prestižajā mūzikas ekspertu un žurnālistu aptaujā “Sounds Of 2006” gados jaunais rīmju meistars izcīnījis salīdzinoši augsto sesto vietu. Kādēļ?

Vietējie eksperti no laikraksta “RWD” to formulē vienkārši: “Viņš vienkārši ir licis britu hiphopam atkal izklausīties jēdzīgi”. Ja ar vārdu “jēdzīgi” tiek saprasts dzīvespriecīgs ikdienas dzīves pieraksts mūzikas valodā, balansējot starp repa, hiphopa un R&B izteiksmes līdzekļiem, tad šai frāzei varētu pilnībā piekrist. Lai arī šajā pašā kategorijā būtībā ierindojas arī Maiks Skiners, a.k.a “The Streets”, tomēr “Sway” nepiedāvā tik plašas melodiju variācijas un mazāk koncentrējas vienā konkrētā žanrā. Tā, piemēram, disku ievadošais titulgabals ‘This Is My Demo’ prātā atsauc Eminema un Dr.Dre duetu ‘Forgot About Dre’ (ļoti atsperīgā un, galvenais – ātrā dziesmas teksta dēļ), ‘Back For You’ piedāvā tipisku r&b skanējumu un patiesībā (ja “Sway” vokālu aizvietotu ar ko nedaudz mazāk afro-amerikānisku) lieliski iekļautos, piemēram, Džastina Timberleika ierakstu katalogā, savukārt ‘On My Own’ piedāvā urban, r&b un hiphopa kokteili ar izteikti sociālu, “ielu ikdienas” tekstu, taču, atšķirībā no neskaitāmiem citiem šī žanra māksliniekiem, necenšoties runāt tikai par seksu un ieročiem.

“Es esmu pozitīva persona un šis pozitīvums ir dzirdams arī manā mūzikā. Es neskraidu apkārt un nelieku cilvēkiem pie deniņiem pistoles, tāpēc es arī nerepoju par to, ka cilvēkiem tiek pie deniņiem liktas pistoles” – tā savu daiļradi komentē pats autors. Tomēr ierakstā, kas “ietaupījis” uz vardarbības rēķina, netrūkst tiešu un trāpīgu rindu par sadzīviskām problēmām (“In a big big big big city it’s a bit bit bit bit crazy/ Where babies are havin’ babies that grow up and rob old ladies” no ‘Products’) atsevišķu dziesmu veltot mūzikas lejuplādei internetā. “People, please be reasonable,” “Sway” aicina dziesmas ‘Download’ piedziedājumā, “How’m I gonna make my Gs/ If you’ve got my album before the release?/The quality is rubbish and there ain`t no sleeves…”. Jāpiebilst, ka šī skaņdarba noslēgumā atrodams arī viena no plates lieliskākajām satīrām, kas britu slengā tiek dēvēta par “skit”. Tajā tiek imitēts radioraidījums ar tajā dzirdamu reklāmu kāda Dienvidāfrikas repera “MC Charlieboy” debijas albumam ‘I Swam All The Way From Ghana’ ar tajā atrodamiem radiohītiem ‘There`s a Mosquito In My Fo Fo’ un ‘Why Does The Birds Always Shitting On Me’…

Kopumā gan neuzņemtos paredzēt “Sway” plašu popularitāti ārpus Britānijas robežām, taču kā “jaunā britu hiphopa” pārstāvim, ‘This Is My Demo’ un, līdz ar to – arī pašam “Sway” ir nenoliedzami prognozējama visai veiksmīga nākotne.

Noklausies:

‘Little Derek’
[audio:Sway_LittleDerek.mp3]

‘Download’
[audio:Sway_Download.mp3]

‘On My Own’
[audio:Sway_OnMyOwn.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *