Cat Power ‘The Greatest’ (2,5/5)

Ieskanoties mūžsenās tēmas ‘Moon River’ akordiem, sevi piesaka ņujorkietes Čenas Maršalas, a.k.a “Cat Power” kopsummā septītais studijas albums ‘The Greatest’.

Tieši šīs, slavenās Henrija Mančīni melodijas pirmie akordi jaušami albumu ‘The Greatest’ ievadošajā tituldziesmā. Un šī asociācija būtu gluži lieka un varētu netikt pat pieminēta, ja vien visa “Cat Power” mūzika zināmā mērā neasociētos ar Bleika Edvarda kinolenti ‘Breakfast At Tiffany`s’, kurā pirmoreiz sevi pieteica Odrijai Hepbernai īpaši komponētā melodija. Protams, visticamāk, ka ikvienam, kas kaut reizi iepriekš dzirdējis “Cat Power” ierakstus (šo rindu autors Maršalas daiļradi iepazina, pateicoties albumam ‘Moon Pix’), dziesminieces talants eksistenciālu un vienlaikus vienaldzīga, smeldzīga romantisma piesātinātu melodiju radīšanā atgādinās gūzmu šādu un līdzīgu emociju sinonīmu. Gluži kā pirmā vilšanās sirdslietās, arī “Cat Power” mūzika sāp, esot vientuļam liek justies pavisam vienam, un tomēr pēc laika aicina atcerēties emocijas, kuras tās izcietušais neatdos ne par kādu cenu.

Vismaz tā bija līdz šim. Līdz albumam, kas, balstoties uz tā nosaukuma, vēlējās tikt nosaukts par “labāko”. Tā gan, diemžēl jāteic, nebūs taisnība un to spītīgi turpinās uzsvērt ikviens mūziķes daiļrades pazinējs. Pārējie, kurus uzrunājis attiecīgi vai nu skaļais plates nosaukums vai, labākajā gadījumā, iepriekš dzirdētais kaverversiju albums ‘The Covers Record’, ‘The Greatest’ uztvers kā fantastisku gulētiešanas albumu vai labu pavadījumu sestdienas braucienam uz sniegotajām Latvijas ārēm. Un “Cat Power” nudien neietilpst tajā pašā kategorijā, kur Nora Džounsa!

Lai kā arī nebūtu, albumu glābj daži Maršalas līdzšinējās daiļrades kontekstā atbilstoši augstvērtīgi sēru marši. Spilgtākais piemērs ir jau pieminētais albuma titulgabals ‘The Greatest’, kurš burtiski izstaro rudenīgu, lietainu romantiku. Līdz pat nākamajam pieminēšanas vērtajam albuma opusam – diska vidusdaļā atrodamajai liegajai klavieru un stīgu ansambļa spēles caurvītajai dejai ‘Where is My Love’, plati ir piepildījušas vairākas savā būtībā pat pārlieku līdzīgas kantrīmelodijas, liekot platei krietni vairāk izklausīties nevis pēc “singer-songwriter”, bet gan “americana” žanra ieraksta. To gan nevar nosaukt par kritēriju – ir gana daudz šā stila cienītāju un desmitiem reižu vairāk ierakstu, no kuriem dažus pat rodas vēlme noklausīties vairāk nekā vienu reizi. ‘The Greatest’ visticamāk varētu piederēt tieši šai kategorijai – uz to norāda arī albuma augošā daba, kas visvairāk, šķiet, izpaudīsies mūziķes cienītāju vidū, kuriem nu nāksies rūpīgi censties “iebraukt” tajā, kas dzimis viņu šķietami pazītās un līdz šim gana viegli prognozējamās mākslinieces prātā. Tomēr “Cat Power” kontekstā tā drīzāk nosaucama par neveiksmi, ne sasniegumu.

Noklausies:

‘The Greatest’
[audio:CatPower_TheGreatest.mp3]

‘Where Is My Love’
[audio:CatPower_WhereIsMyLove.mp3]

‘Hate’
[audio:CatPower_Hate.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *