Echo & The Bunnymen ‘Siberia’ (3/5)

Echo The Bunnymen SiberiaApbrīnojami klusu jau septembra nogalē klajā nācis jauns Liverpūles leģendārās post-punk apvienības “Echo & the Bunnymen” ieraksts ‘Siberia’, kurā Īans Makkalahs un Vils Seržants, piepalīdzot plates producentam Hjū Džounsam, ir radījuši klasisku 80.gadu nogales Lielbritānijas sapņu popmūzikas un melodiska roka mikstūru a-la “The Smiths” manierē.

Nudien, tieši Moriseja virsvadīto “The Smiths” vārds ir pirmais, kas šaujas prātā pēc vairākkārtējas “Echo & the Bunnymen” desmitās studijas plates ‘Siberia’ noklausīšanās. Lai arī grupas agrāko gadu daiļradi, jāteic, esmu iepazinis lielākoties pateicoties televīzijas kanāla “VH1” programmai ‘Then & Now’, kurā tiek demonstrēti dažādu grupu agrīno un šībrīža hītu videoklipi, ar vai bez allaž ierakstu apskatos neiztrūkstošās sadaļas “salīdzinājums ar iepriekšējiem grupas albumiem” albuma saulainais, bezrūpīgais un izteikti optimistiskais skanējums ir tas, kas ir nopelnījis albumam tās kvalitātes un salīdzinājumus, kas tam tiek piedēvētas visdažādākajos ārzemju mūzikas resursos.

Vieni ‘Siberia’ dēvē par labāko albumu, kādu “Echo” ir radījuši kopš savas izslavētās atgriešanās uz aktīvās mūzikas skatuves 1997.gada albuma ‘Evergreen’ veidolā. Citi savukārt apjūsmo ieraksta senatnīgo skanējumu, kas šobrīd šķiet aktuālāks kā jebkad. Un taisnība vien ir – Makkalaha raupjais vokāls kopā ar Seržanta ģitāras partijām (dažviet platē gribas atsaukties uz “U2” agrāku gadu veikumiem – spilgtākais piemērs ‘All Because Of You Days’) lieliski “rīmējas” kopā, variējot no saldākām pop-roka manierē formulētām balādēm (‘Stormy Weather’, ‘All Because Of You Days’, ‘Of A Life’) līdz nedaudz brīvdomīgākiem, rotaļīgiem eksperimentiem (‘Parthenon Drive’) vai pat spēcīgiem “stadionu roka” skaņdarbiem (‘Scissors In The Sand’). Diez vai ‘Siberia’ raksturošanā palīdzēs tradicionālais klišejiskais teksts par “atgriešanos pie saknēm”, taču nodēvēt jauno plati par grupas “sirds” albumu var pilnīgi droši – pretēji saltajam nosaukumam, no ieraksta nepilnajām 52 minūtēm staro tīra 80.gadu post-punk kultūras esence tās labākajās izpausmēs. Jo īpaši rekomendēju šī laika “nostaļģiķiem”.

Noklausies:

‘Stormy Weather’
[audio:EchoAndTheBunnymen_StormyWeather.mp3]

‘All Because Of You Days’
[audio:EchoAndTheBunnymen_AllBecauseOfYouDays.mp3]

‘Of A Life’
[audio:EchoAndTheBunnymen_OfALife.mp3]

‘Parthenon Drive’
[audio:EchoAndTheBunnymen_ParthenonDrive.mp3]

‘Scissors In The Sand’
[audio:EchoAndTheBunnymen_ScissorsInTheSand.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *