Readymade ‘All The Plans Resting’ (4,5/5)

Readymade All The Plans RestingReizēm albums, kas izdots šī gada februārī un aiz inerces nolikts “ievilkties”, savu zvaigžņu stundu piedzīvo vairāk nekā pusgadu pēc fakta!

“Albumi, kurus nav iespējams iegādāties interneta lielveikalos”. Ir tāda īpaša šķirne. Iecienīti. Var meklēt pie izdevējiem, taču tie parasti nesūta uz Latviju. Vai nu paliec gribot, vai arī lūdz kādu “bagāto Amerikas onkuli”, lai atsūta pa pastu. Vai kā tamlīdzīgi. Jebkurā gadījumā, pirmā frāze, kurai izdodas uzskriet, cenšoties ko vairāk uzzināt par Vankūveras indīroka kvintetu “Readymade” un viņu jaunāko, šī gada pašā ieskaņā izdoto kopskaitā trešo ierakstu ‘All The Plans Resting’, ir kādas interneta lapas verdikts “Viena no Kanādas vismazāk pazīstamajām grupām sadarbojas ar vienu no Kanādas vismazāk pazīstamajām ierakstu izdevniecībām”. Un kāds gan varētu būt auglis?

Tā kā iepriekš nebiju dzirdējis nevienu no grupas iepriekšējiem ierakstiem – 1997.gada debiju ‘Dramatic Balanced By’ un 2001.gada ‘On Point And Red’, savukārt gada sākumā gluži nejauši tiku pie ‘All The Plans Resting’, kas, tā arī man nepainteresējoties par plates saturu, tika, kā jau teicu, nolikts “grūtām dienām” un gaužām neprognozējamā vīzē šorīt pagadījās manā cd spēlmanī, tad ceļš uz darbu šodien bija ikurāt 49 minūtes ilgs (tāpat kā ieraksts) ierasto desmit vietā. Un manu kustēšanās ātrumu palēnināja nevis rīta spirgtais gaiss vai no skārda jumtiem atspīdošie saules stari vēl snauduļojošajās acīs, bet gan minēto apkārtnes novērojumu fantastiskā atbilstība tam, kas lauztin lauzās no pleijera austiņām manā apziņā!

Plate iesākas ar tramīgu, vienkāršu bungu ritmu un divu akordu ievadu, kas pāraug pompozā piedziedājumā, kurš kļūtu pasaulslavens, ja to izpildītu nevis kāda Kanādas “soon-to-be-very-big” grupa, bet gan, piemēram “U2”. Kuriem, taisnību sakot, dziesma varētu piestāvēt pat ļoti. Nākamā – ‘Nightsky Of Exit Signs’ ir apburošs konglomerāts, kurā ar savām “akcijām”, tēlaini izsakoties, piedalās kā “My Bloody Valentine”, “The Blue Nile” un “The Veils”, tā arī “Belle And Sebastian” un varbūt pat “Bent”. ‘Brace’ ieskanas pasāžas, kurām līdzīgas uzburt prot vien “Boards Of Canada”, savukārt sekojošajā ‘Outlast By Rain’ dzirdamas vienlaikus Andželo Badalamenti raksturīgās “tumīgās” ērģeles, kādas tās dzirdamas kinofilmas “Mulholland Drive” skaņu celiņā (patiesībā dziesma nudien izklausās kā ekstrakts no filmas saundtreka), kā arī vēl mazāk pazīstamā “viena cilvēka – grupas” – “Soul Whirling Somewhere” vēsmas, kura mugurkauls, vīrs vārdā Maikls Plasters, arī ir vistuvākais grupas “Readymade” vokālista un ģitārista Arch līdzinieks.

Albumam turpinot līdzīgā garā un nekur “neņemot asus pagriezienus”, ieraksts kļūst par apburošu piedzīvojumu visiem, kas savu burvību saskatījuši tādās grupās kā “Tunng”, “The Earlies”, “Cyann And Ben” un citās, kuras nesapratējs nosauks par “pavadījumu vēnu griešanai”. Tomēr nevajadzētu pārprast – nevis šīs raksturiezīmes dēļ albumu kritiku meka “Pitchforkmedia.com” šo plati neiesaka klausīties braucot auto, jo ‘All The Plans Resting’ ietver gana daudz straujāku opusu (‘Under The Networks’, ‘Rehearsed Disaster’), kuri arī visbiežāk liek atsaukties uz “My Bloody Valentine” daiļradi un kuri izslēdz risku albumu klausoties aiz svētlaimes iebraukt kādā grāvī.

Tomēr fakts paliek fakts – diskam vairāk piestāv rāmas pastaigas vai arī tieši pretēji – straujš skrējiens lejup pa “Siguldas kalnu” (velobraucēju slengā). Katrā gadījumā uz diska vāciņa vajadzētu atrasties nelielai uzlīmītei “baudīt pārvietojoties ne ātrāk kā ar 20 kilometriem stundā”. Īpaši rekomendēju!

Noklausies:

‘Brace’
[audio:Readymade_Brace.mp3]

‘Nightsky Of Exit Signs’
[audio:Readymade_NightskyOfExitSigns.mp3]

‘Under The Networks’
[audio:Readymade_UnderTheNetworks.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *