Iron And Wine & Calexico ‘In The Reins’ EP (4/5)

Iron And Wine Calexico In The Reins EPŠis noteikti ir skaistākais Latvijas rudens pēdējo gadu laikā, nav šaubu. Vēl gan neesmu bijis Siguldā, tomēr. Gluži kā kinofilmu tās skaņu celiņš, manu rudeni ietekmē un transformē albumi, kurus klausos, spārdīdams Pārdaugavas aleju krastos sabirušās dzeltenās lapas.

Vai zināji, ka visām šīm sajūtām un ainām – nedaudz vēsākam rīta gaisam, kas neiesilst līdz pat agrai pēcpusdienai un tomēr liek atstāt jaku uz āķa koridorā, ap džempera krāgu apmestai pūkainai šallei, kastaņbrūnām kurpēm spārdītiem kastaņiem un aprasojušiem suņiem, kurus silda vien no viņu mutēm nākošie garaiņi – jau sen ir patentēts muzikālais pavadījums floridieša Semjuela Bīma izpildījumā?

Bīms, kas pazīstams kā vienīgais personāžs, aizslēpies aiz muzikālās apvienības “Iron And Wine” titula, jau pagājušā gada nogalē uzsāka sadarbību ar divu arizoniešu – Džoija Bērnsa un Džona Konvertino vadīto duetu “Calexico”. Nemaz nenopūlēšos sīkāk raksturot abu muzikālo apvienību daiļradi, tomēr par garlaicīgu to nenosauksi – “Calexico” iemanījušies radīt izteikti “morikoniskas” (iz vārda Morikone, kas savukārt tapis saīsināts no slavenā kinofilmu skaņu celiņu guru Enjo Morikones vārda) skaņu vērpetes, kas vietumis pieskaras izteiktam kantrī (‘Prison On Route 41’), tad pēkšņi atkal pārmet svaru kausus blūza metodoloģijā (‘Red Dust’), savukārt Semjuela Bīma meditatīvais “piecos-četrdesmit-no-rīta” vokāls šķietami vēl nepamodušās ģitāras pavadījumā būtu kā radīts jau minētajai rudens lapu spārdīšanai, ja vien vairāk netiektos uz sēdus stāvokli.

Abu ne tik ļoti atšķirīgo, tomēr strikti par sevi pastāvošo skanējumu saplūde ir izdevusies labāk, nekā varētu iztēloties. Tēlaini izsakoties, “Calexico” nedaudz “samazina tempu”, kamēr Bīms, nezaudējot ne kripatu sava vokāla pievilcības, biežāk pasmaida un no nedaudz nesaprasta īpatņa pārtop solistā kolektīvam, kam piemīt visas nepieciešamās īpašības, lai kļūtu par vēl neeksistējošas balvas “labākais ASV rietumu plašumu ainavas transponējums mūzikas valodā” ieguvējiem.

Varbūt tāpēc, ka neesmu bijis ne “Calexico” pārstāvētajā Arizonā, ne arī Bīma dzimtajā Floridā, tik labprāt “Iron And Wine” un “Calexico” kopdarbā, septiņu dziesmu un 28 minūšu ilgajā EP saklausu šo to iz pašmāju ārēm. ‘History Of Lovers’ tipiskais rokenrola ritms un pūtēju ansambļa iespēle piedziedājumā varētu lieliski izklausīties kratoties vilcienā Rīga – Lugaži (tajā, kurš 14:02), savukārt majestātiskā ‘16, Maybe Less’ nepilnu piecu minūšu laikā var paspēt apskriet apkārt Māras dīķim (jeb okeānam, ja tic Ņurbulim). Taču lai kur un kādos apstākļos arī baudīts, ‘In The Reins EP’ visticamāk kļūs par iemīļotāko šī mēneša ierakstu, ja vien atļausiet tam iekarot savu uzmanību un, reiz izcīnījis, tas savas pozīcijas tik viegli neatdos. Līdz nākamajam lieliskajam rudens albumam!

Noklausies:

‘He Lays In The Reins’
[audio:IronAndWine_Calexico_HeLaysInTheReins.mp3]

‘History of Lovers’
[audio:IronAndWine_Calexico_HistoryOfLovers.mp3]

‘Red Dust’
[audio:IronAndWine_Calexico_RedDust.mp3]

‘16, Maybe Less’
[audio:IronAndWine_Calexico_16MaybeLess.mp3]

‘Dead Man’s Will’
[audio:IronAndWine_Calexico_DeadMansWill.mp3]

1 thought on “Iron And Wine & Calexico ‘In The Reins’ EP (4/5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *