Phil Collins ‘Finally…The First Farewell Tour’ DVD (4,5/5)

Phil Collins Finally The First Farewell Tour DVDNav runa par to, izjauca vai neizjauca Kolinss grupu „Genesis” ar savu parādīšanos tās vadītāja ampluā. Tāpat arī neviens necenšas pierādīt, ka mākslinieka daiļrade izceļas ar augstvērtīgu skanējumu un dziļu domu. Tā, protams, ir popmūzika un vienmēr tāda arī ir bijusi, tomēr jāsecina, ka kvalitatīva un pārdomāta, kam vajadzētu likt uz to paskatīties citām acīm.

Skaņa: 4,5/5
Attēls: 4,5/5
Ekstras: 5/5
Emocijas: 4,5/5

Pietiks moralizēt. Ir cilvēki, kas uzskatīs, ka Kolinsa galveno klausītāju klāstu veido sievietes (pateicoties savam mīlas dziesmu rakstīšanas talantam) – tie visticamāk arī tālāk par šīm rindām netiks un pati ideja šeit ieslīgt padziļinātā Fila Kolinsa pagaidām pēdējā DVD analīzē viņiem šķitīs, teiksim, garlaicīga. Lai būtu. Tomēr varu tikai teikt – ja šāds šovs, kāds skatāms pagājušā gada nogalē izdotajā divu disku DVD, konkrēti – tajā iemūžinātajā mūziķa koncertā Parīzē, būs pēc dažām dienām skatāms arī tepat, kaimiņos – Igaunijā un Lietuvā, tad nevajag būt Kolinsa fanam, bet gan vienkāršam melomānam vai, labākajā gadījumā – perfekcionistam, jo tie parasti prot saost un bez ieslīgšanas stereotipos atzīt labas audiālas, vizuālas un tehniskas kvalitātes šovus. Šeit būs runa tieši par vienu tādu.

„Warner Music” paspārnē izdotais divu DVD komplekts ‘Finally…The First Farewell Tour’ ir pēdējā laikā arī Latvijā plaši izslavētās Kolinsa pēdējās lielās turnejas ‘First Final Farewell Tour’ pagājušā gada 16.jūnija koncerta Parīzē, Francijā, ieraksts. Ja pagājušajā gadā ‘Le Bercy’ stadionā notikušais aptuveni 3 stundu ilgais koncerts iezīmēja Kolinsa tūres sākumu, tad šonedēļ Igaunijā un nākamnedēļ Lietuvā skatāmās mākslinieka performances būs vienas no šogad un, ja var ticēt pašam „vaininiekam” – arī vispār pēdējām iespējām skatīt Kolinsu vaigā. Laika posmā no 13.oktobra līdz 13.novembrim (neizskatās, ka vecais vīrs būtu māņticīgs…) Kolinss sniegs koncertus Horvātijā, Čehijā Igaunijā, Somijā, Vācijā, Īrijā, Grieķijā, Ungārijā, Izraēlā, Lībijā, Lietuvā, Rumānijā, Krievijā, Serbijā un Melnkalnē, Turcijā un Apvienotajos Arābu Emirātos.

Lai arī kā negribētos, neatstāstīšu koncertu, jo, pirmkārt – jau tā pārāk gari izsakos, savukārt otrkārt – vienam māte, otram – meita… Atsevišķi vien atsaukšos uz svarīgākajām ieraksta audio, vizuālās un saturiskās puses iezīmēm.

Skaņa:

Protams, stereo, Dolby Digital 5.1 (ļoti kvalitatīvs) un DTS. Nedaudz pārsteidza DTS kodējuma maigā skaņa (vietumis fanu forumos cilvēki sūkstījās, ka „neesot basu”). Tiesa, 5.1 daudzkanālu skaņa „gāž no kājām” sparīgāk, tomēr ja esat dzīvokļa un nevis privātmājas iemītnieks, tad visticamāk jūsu (un jūsu kaimiņa) izvēle būs patiesi atmosfēriskais (nevis pārspīlēti skaļais un nesabalansētais, kā nereti gadās) DTS ar šalcošu aplausu troksni. Mīnuss – koncerta laikā nav iespējams pārslēgties starp skaņas standartiem – tos jāizvēlas pašā sākumā, pirms menu. Nezinu, kā jūs, taču es tā daru un tāpēc uzskatu to par mīnusu, ja brīžiem nevaru uzzināt, kā konkrētā dziesma izklausās, piemēram, nevis DTS, bet 5.1 kodējumā.

Attēls:

Fils Kolinss nebrauc pa skatuvi ar velosipēdu kā Geibriels un caurspīdīgā bumbā nestaigā virs klausītāju galvām kā „The Flaming Lips”…un Geibriels. Hmmm. Jebkurā gadījumā, diska krāšņums slēpjas gan perfekti attēlotajā šovā (vienīgais mīnuss – režisors Hamišs Hamiltons un viņa nerimstošā un jau bēdīgi slavenā „aizraušanās” ar trīs sekunžu kadrējumiem – brīžiem acis žilbst, bet tās jau ir detaļas), gan arī elegantajā DVD satura rādītāja noformējumā, kur, protams, centrālo vietu ieņem bungas. Vairākām dziesmām pieejami papildus kameras lenķi (angles), savukārt otrajā diskā pievienotās dokumentālās filmas un foto galerija parūpējas par tiem, kas Filā Kolinsā saskata nevis mūziķi, bet gan vienkārši jautru vīru un ciena viņa humoru.

Extras:

Tā, ar ko lai sāk? Gluži kā nesen klajā nākušais Pola Makārtnija albums, no kura ikvienas skaņas veļas centrālais „mesedžs”: ‘Hei, es esmu vecs! Bet vai tad no tā iespējams izvairīties? Es vismaz jūtos labi!’, tā arī šeit Kolinss jūtami vairs nav tik sprauns kā senāk, piemēram, 1997.gadā izdotajā Parīzes koncerta DVD ‘Live And Loose In Paris’, nemaz nerunājot par 1992.gada koncertu ‘The Way We Walked’ vēl „Genesis” sastāvā. Starp citu, interesanti, ka lielākā daļa pavadošā sastāva aizgūti tieši no šiem abiem koncertiem. Nu nē, Geibriels netika ielūgts, neceriet. Bet 1992.gada koncerta bundzinieks Česters Tompsons gan. Perkusijas, gluži kā iekš ‘Live And Loose In Paris’, pārvalda slavenais Luišs Konte un dara to kā ierasts pārliecinoši, tāpat no šī paša koncerta izdodas sazīmēt pazīstamas sejas – ģitāristus Derilu Šturmeru un Roniju Kerilu, kā arī taustiņinstrumentālistu Bredu Koilu un divus pūtēju kvinteta trompetistus. Saprotams, Kolinss nebūtu viņš, ja neparūpētos par kādu ekscentrisku personāžu uz skatuves un tas šoreiz ir basģitārists Līlends Sklars, kuru, spriežot pēc viņa bārdas garuma, Kolinss aizņēmies no „ZZ Top”. Uz basģitāras izdodas pamanīt uzlīmīti „Prune Bush”, tā kā par pilnībā apolitisku koncertu nenosauksi…

Atvainojos, aizrāvos. Tik daudz kas iekritis acīs disku 357 minūšu ilgajā materiālā ka ne uzskaitīt! Vēl obligāti jāpiemin fantastiskais Eimijas Kīzas (arī no ‘Live And Loose In Paris’) solo pirmo disku noslēdzošās ‘Seperate Lives’ laikā, kur soliste bez īpašām pūlēm „paņem” baritona partijai piederošas notis, izsaucot pelnītas ovācijas. Un kur tad vēl visām dziesmām pievienotie videoklipi, uz kuriem pārslēgties iespējams ar vienas vienīgas pogas palīdzību, padarot disku par vienu no „lietotājam draudzīgākajiem” DVD kādu esmu skatījis.

Lai arī Rīgas veikalos ‘Finally…The First Farewell Tour’ DVD nav visai izplatīta prece un parasti atrodama plauktiņos „aiz stikla”, blakus bītlu antoloģijai un „Pink Floyd” ‘Pulse’ dubultdiskam ar mirgojošo gaismas diodi, tomēr nedaudz nepažēlojot naudiņu un apmeklējot lielisko „amazon-u”, iespējams iegūt vienu no pēdējo gadu kvalitatīvākajiem koncertu DVD, kas drošu sirdi ierindojas blakus Geibriela ‘Growing Up Live’ un „The White Stripes” ‘Under Blackpool Lights’. Bet varbūt jums ir citi favorīti?

DVD 1 (Koncerts ~ 80 Min./ Ekstras ~ 60 Min.):

Drums, Drums & More Drums
Something Happened On The Way To Heaven
Against All Odds
Don’t Lose My Number
Chat To Audience
You’ll Be In My Heart
One More Night
Can’t Stop Lovin’ You
Hang In Long Enough
True Colours
Come With Me
Groovy Kind Of Love
I Missed Again
Another Day In Paradise
No Way Out
Separate Lives

Video:

Something Happened On The Way To Heaven
Against All Odds
Against All Odds (Live Aid – Philadelphia)
Don’t Lose My Number
You’ll Be In My Heart
One More Night
Can’t Stop Lovin’ You
Hang In Long Enough
True Colours
Groovy Kind Of Love
I Missed Again

DVD 2 (Koncerts ~ 55 Min. / Ekstras ~ 128 Min.):

In The Air Tonight
Dance Into The Light
You Can’t Hurry Love
Two Hearts
Wear My Hat
Easy Lover
Sussudio
It’s Not Too Late
Take Me Home

Video:

In The Air Tonight
In The Air Tonight (Secret Policemans Other Ball)
Dance Into The Light
You Can’t Hurry Love
Two Hearts
Wear My Hat
Easy Lover
Sussudio
Take Me Home
Phil’s World: A Bit Of Parking Problem (Backstage Footage)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *