Mielavs un “Pārcēlāji” ‘Parunā ar sevi’ (3,5/5)

Mielavs un Pārcēlāji Parunā ar seviMielavs var patikt un var nepatikt, par to nav šaubu. Tomēr fakts, ka šis pašmāju mūziķis savā karjerā nav pārlieku aizrāvies ar “meklējumiem”, tā vietā konkrēti nostabilizējot savu “tirdzniecības zīmi”, tautā sauktu arī par “mielavismu”, ir neapstrīdams.

Par prieku mūziķa skeptiskākajiem klausītājiem jāteic, ka savā jaunākajā veikumā Ainars Mielavs (beidzot) ir riskējis un nedaudz – patiesībā tikko jaušami, bet tomēr – mainījis savu skanējumu. Šī transformācija sevi piesaka mazāk atsevišķās dziesmās, to melodijās vai tekstos, vairāk albuma kopējā skanējumā. Lai cik tas arī dīvaini neizklausītos, tomēr noliekot ‘Parunā ar sevi’ blakus kādam no iepriekšējiem mūziķa garadarbiem, gluži nevilšus prātā rodas tēze, ka tas, ko šobrīd dara Mielavs, krietni vairāk saskan ar definīciju vārdam “dziesminieks”. Un ja atceras, ka Mielavs ir pagaidām, šķiet, vienīgais pašmāju mākslinieks, kas spiests nest smago, neko neizsakošo un tik apnicīgo “adult contemporary” mūzikas žanra birku, kuru tikai vietumis izdaiļo bieži uzsvērtā “modern folk” elpa, tad šāda izaugsme ir vērtējama atzinīgi.

“Pieaugušo laikabiedrs” (burtisks tulkojums vārdu salikumam “adult contemporary”) Mielavs arī savā jaunākajā platē sadarbojas ar seno cīņu biedru Gintu Solu, savukārt pie bungām atkal dzirdams Juris Kroičs, līdz ar to grūti atrast “vaininieku” – atbildīgo par plates jauno skaņu. Var jau būt, ka var vienkārši apmierināt savu interesi ar tēzi, ka “cilvēki mainās” un Mielavs nav izņēmums. Protams, pieskaroties dziesminieku tematam – šeit nu vēl gaismas gadi ejami līdz Haraldam Sīmanim vai Dimitera “Krusta skolai”.

Un tomēr, vīzdegunīgi un kritiski izsakoties, ja Mielavs patiešām ir atmetis ideju turpināt “saviļņot” klausītāju piecos vienādos albumos un vēlas mēģināt kļūt par mūziķi ar visām no tā izrietošajām sekām (albuma prezentācijā autors jau demonstrēja savus centienus, mēģinot spēlēt mandolīnu un vismaz šī raksta autoru pārsteidzot ar faktu, ka Mielavs nekad nav mācējis spēlēt nevienu instrumentu), tad šāds pavērsiens mūziķa karjerai var piesviest tajā bieži vien nepieciešamo skābekli. ‘Parunā ar sevi’ ir solis pareizajā virzienā.

Noklausies:

‘Silti’
[audio:Mielavs_Silti.mp3]

‘Sniegs izkūst tavos matos’
[audio:Mielavs_SniegsIzkuustTavosMatos.mp3]

‘Gaiss’
[audio:Mielavs_Gaiss.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *