Imants Kalniņš ‘Vēl viens Tu, vēl viens es’ (3,5/5)

Imants Kalniņš ‘Vēl viens Tu, vēl viens es’Lai gan jaunais un sen gaidītais Imanta Kalniņa albums ‘Vēl viens tu, vēl viens es’ ticis izdots jau vasaras sākumā, tomēr nezināmu iemeslu dēļ tam ir izdevis “paglābties” no mūzikas kritiķu, vērtētāju un vienkāršo interesentu pastiprinātiem uzmanības apliecinājumiem. Uzskatu, ka nepelnīti.

Albumu līdz tā izdošanai šā gada 28.maijā vajājušas dažādas likstas. Pirmkārt, līdz ar vairākām izdevēju maiņām vairākkārt mainījies albuma skanējums un kompozīcija. Visbeidzot Kalniņš izšķīries par labu izdevniecībai “Anima”, kas, starp citu, radusies tikai šogad, un izveidojis ‘Vēl viens Tu, vēl viens es’ tieši tādu, kādu to jau no paša sākuma vēlējies redzēt.

Dižā latviešu komponista dziesmas jaunajā albumā ir iedziedājusi vesela populāru mākslinieku plejāde – Rēzija Kalniņa, Agnese, Arnis Mednis, Arturs Skrastiņš un Marts Kristiāns Kalniņš; pēdējais no šiem ir kļuvis arī par vienu no albuma izdevējkompānijas “Anima” darboņiem.

Kopumā ieraksts pat ļoti atgādina senāko gadu ansambļa “Turaidas roze” repertuāru. Gan dziesmā ‘Mīlestība ir tuvu jau’, gan arī ‘Kas pateiks’ un vairākos citos albuma skaņdarbos dzirdamas nepārprotamas līdzības, galvenokārt dziesmu pavadījumā. Kalniņš joprojām palicis uzticīgs maigajām elektronisko klavieru skaņām, kas, apvienojumā ar rāmu, klusinātu ritmu, neļauj viņu sajaukt ar nevienu citu latviešu komponistu. Vietām griezīgas un zemas sintezatora skaņas mijas ar gluži rāmiem ambient mūzikas stila toņiem. Savukārt dziesmas ‘Reiz – kļūdas’ un ‘The Girl’ skanējums piedāvā jau skaļāku, smagāku mūziku ar spēcīgu ritmu un griezīgu ģitāras pavadījumu.

Kalniņš albumā tāpat iekļāvis arī divas dziesmas angļu valodā – jau pieminēto ‘The Girl’ un ‘There`s A Man’. Tāpat kā visām pārējām vienpadsmit albuma dziesmām, arī šīm abām vārdus sacerējis Viks. Vairākas dziesmas kompaktdiskā izdotas pirmoreiz, taču šeit atrodamas arī jau labi pazīstamas Imanta Kalniņa dziesmas. Īpaši uzteikt vajadzētu skaņdarbu ‘Debess acs’, kurš pēc skanējuma līdzinās “Afro-Celt Sound System” un “Moonlight Sound Design” saplūdei, kuru veiksmīgi papildina Rēzijas un Artura duets. Viena no albuma pērlēm!

Kopumā disks ļoti harmoniski iekļaujas vakarīgu noskaņu radošās mūzikas plauktiņā, blakus jau pieminētajam Tigulim un “Moonlight Sound Design”, filmas “Amerikāņu skaistums” (American Beauty) skaņu celiņam un vēl dažiem ierakstiem, kurus droši var klausīties vairākkārt, nebaidoties, ka tie kādreiz varētu apnikt pavisam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *