Arvis Rekets ‘Kājas gaisā, galva lejā’ (0/5)

Arvis Rekets ‘Kājas gaisā, galva lejā’Kamēr Talantu fabrikas īstenās un vienīgās uzvarētājas Čillī albums klajā nāks tikai īsi pirms Ziemassvētkiem, viens no viņas nebūt ne pašiem netalantīgākajiem līdzbiedriem – Rekets viņu ir apsteidzis un plašākās tautas masās palaidis savu debijas disku.

Divpadsmit dziesmās, no kurām tikai vienai – galvenajam diska hītam ‘Mēs esam kā viens’ mūzikas autors ir pats Rekets, klausītājus sagaida salīdzinoši daudzveidīgas, bet vienādi tukšas dziesmas. Patiesībā rodas iespaids, ka Rekets disku ir izdevis nevis tāpēc, ka vēlētos ar tā palīdzību uzsākt savu grūto ceļu “ped aspera ad astra” uz mūziķa karjeras pusi, arī ne tāpēc, lai ļoti daudzajiem fabrikas pesimistiem parādītu, ka viņam aiz ādas tomēr kaut kas slēpjas… Nē, jo ja tas tā būtu, disks nebūtu tik bezpersonisks un tik šausminoši garlaicīgs! Galvenais plates iemesls, šķiet, ir pats izdošanas fakts – redziet, es varu dziedāt un rakstīt dziesmu tekstus! Tiesa, tas nav maz. Taču vajadzētu vismaz prasties un iedomāties, ka populārs vārds un seja vēl neatļauj piesārņot tā jau mazo un stipri cietušo Latvijas mūzikas tirgu! Un vēl – vai tiešām kompaktdiska bukletā ir jāiekļauj TIK perversas bildes?!

Ja pēc pirmās diska dziesmas vēl pastāv cerība, ka šī plate varētu kalpot par “troksni”, par fonu kādai ballītei, tad jau pēc otrās dziesmas tālāk klausīties ir grūti. Arvis Rekets ir tik ļoti pūlējies atdarināt savu “it kā” balss līdzinieku Renāru Kauperu, ka ir aizmirsis, ka šis bija domāts paša Reketa albums. Apmēram 90 procentos diska dziesmu ir dzirdams kaut kas no Prāta Vētras daiļrades – vai nu tās ir harmonijas, vai nu vietām pat pārāk pamanāma tekstu līdzība (dziesmā ‘Pieskāriens’). Turklāt šādi Rekets ne tikai nostāda sevi ļoti zemu, bet arī zemu novērtē klausītāju, mēģinot šādu neuzticamu produkciju pārdot kā kaut ko jaunu, oriģinālu un tā vērtu, lai par to maksātu!

Vienīgais vērā ņemamais pozitīvais fakts šai albumā ir aranžējums. Lai arī cik vienādas, paredzamas un apnicīgas būtu albuma dziesmas, vismaz daļa no tām daudz labāk būtu klausāmas “bez-Reketa” versijā. Paldies Jānim Valteram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *