The Raveonettes ‘Lust Lust Lust’ (3,5/5)

raveonettesProtams, tas bija tikai laika jautājums – dāņu duets “The Raveonettes” jau savā debijas EP demonstrēja apskaužamu, trokšņainu, bet skaistu retro indie-popmūziku a-la-“bītņiku” gaumē. Nu viņi ir nonākuši/atgriezušies pie pilnasinīga “noise pop” žanra ieraksta, kura recenzijā beidzot var bez stresa un bažām par pārspīlēšanu piesaukt līdzību ar grupu “The Jesus and Mary Chain”.

Konkrētāk, ‘Darklands’ ir tas albums, kas nāk prātā, gremdējoties raupjajās, enerģētiskajās, vienkāršajās un tik valdzinošajās “The Raveonettes” ceturtā studijas albuma ‘Lust Lust Lust’ notīs. Tā ir “tīra” popmūzika ar labi saglabājušos (precīzāk – restaurētu) pagātnes pieskaņu, padarot šo mūziku vienlīdz labi baudāmu kā rūdītiem “oldtaimeriem”, kuri ar neticību raugās uz visu jauno un kā vienīgo “noise pop” žanra grupu ir gatavi pieņemt tikai tos pašus “The Jesus and Mary Chain”, gan jauno laiku puķu bērniem, kas izauguši vienā solī ar “lo-fi”, “indie” un dziesminieku kultūru, taču lieliski zina, ka mūsdienās tapis ieraksts “The Velvet Underground” noskaņās ir vērtība.

Gluži kā pieminētajā brāļu Reidu otrajā veikumā, arī ‘Lust Lust Lust’ caurvij elektroniskas bungu partijas, un vispār šis ieraksts, kā jau to precīzi norāda “vikipēdija”, ir vissintētiskākais un minimālistiskākais “The Raveonettes” veikums viņu diskogrāfijā. Tiesa, tas netraucē to bez liekas vilcināšanās saukt par saturīgāko, labāko un vārda “albums” viscienīgāko “The Raveonettes” darinājumu. Vismaz par reiz, sensenos laikos recenzēto ‘Chain Gang Of Love’ tas ir galvastiesu pārāks.

Tomēr, pirms savā prātā radīt priekšstatu par ‘Lust Lust Lust’ kā sintezatoru un nedzīvu skaņu kokteili, der kaut vai mirklīti paklausīties plates ievadskaņdarbu ‘Aly, Walk With Me’ ar tā pasakaino elektriskās ģitāras toni “Twin Peaks” tēmas noskaņās un burtiski nevaldāmo “fūzi” jeb reverberāciju sienu, kurā šī harmonija pārvēršas mirkli vēlāk. Tieši šāds – reizē skaists, vienkāršs un brīžiem pārsteidzoši ārdošs, aktīvs un spēka pilns – un skaļš! – arī ir viss ‘Lust Lust Lust’. Līdz pilnībai pietrūkst “īstās” vides un noskaņojuma – baudīts ofisā īsi pirms darba dienas beigām, tas nemaz nepietuvosies tai emociju latiņai, uz ko ‘Lust Lust Lust’ ir spējīgs. Vismaz esmu pārliecināts, ka tieši šo ierakstu es vēlēšos drillēt savā iPodā brīdī, kad nupat patiešām visapkārt paukšķēdami plīsīs pavasara pumpuri. Taču līdz tam “The Raveonettes” albums piedāvā patīkamas retro noskaņas mūsdienu lo-fi popmūzikas (pa)bērniem. Un tas nebūt nav maz.

“The Raveonettes” – ‘You Want The Candy’:
[youtube GQoPAXIvLyA nolink]

Noklausies:

Aly, Walk With Me
[audio:TheRaveonettes_AlyWalkWithMe.mp3]

Hallucinations
[audio:TheRaveonettes_Hallucinations.mp3]

Dead Sound
[audio:TheRaveonettes_DeadSound.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *