Cat Power ‘Jukebox’ (2,5/5)

cat powerTev šķiet, ka tu zini Sinatras ‘New York, New York’? Vai Džonijas Mičelas ‘Blue’? Tad lasi tālāk un ļauj sevi pārsteigt ar absolūti neprognozējamām šo dziesmu kaverversijām elegantās ASV dziesminieces Šonas Māršalas, a.k.a. “Cat Power” izpildījumā.

“Kaverversiju albums? Phe.” – tu padomāji. Protams, tikai pie nosacījuma, ka tu nekad neko neesi dzirdējis par Šonas Māršalas līdzšinējo daiļradi, kurā jau ir atrodams viens kaverversiju albums un vesela gūzma melodiju, ar kurām tūkstošiem pasaules romantiķu un sapņotāju aizvieto jebkādus veselībai kaitīgākus apreibināšanās un “no-realitātes-atslēgšanās” veidus. Jā, tieši tā – Šonas Māršalas mūzika ir ārkārtīgi kvalitatīva “vēnu griežamā mūzika” – reizē skaista, vienkārša un depresīva. Un ja kāds no šo rindu lasītājiem lieliski saprot, ko nozīmē vārdu savienojums “romantiskās skumjas”, tad vispār man vairs nekas nav jāstāsta.

Diemžēl savā jaunākajā platē ‘Jukebox’ Šona Māršala ir galveno uzsvaru likusi uz platē pārstāvēto kaverversiju oriģinālu izvēli un nevis jebkādu kvalitatīvu, māksliniecisku savas mūzikas attīstību – tā ir “Cat Power”, kas kopā ar “Dirty Delta Blues” pavadošo grupu vieglās kantrī un blūza noskaņās izpilda dažas ļoti populāras dziesmas absolūti nepazīstamās versijās un veselu gūzmu nepazīstamu dziesmu vēl nepazīstamākās variācijās, motivējot vismaz aiziet uz “wiki”, lai paskatītos un uzzinātu, kas tas Lī Kleitons vai Bobs Dilans tāds ir. Ā, nē, to pēdējo es pat laikam zinu…

Citiem vārdiem sakot – šis ir ieraksts, ar kuru var droši “zīmēties” saviesīgos mājas sēdēšanas pasākumos – visi uztvers tevi par “baigo indie čali/meiču”, un piedevām ‘Jukebox’ nudien ir neslikts fona mūzikas ieraksts. Problēma jau tikai tāda, ka “Cat Power” nosaukt par fona mūziku ir diezgan pazemojoši. Jo īpaši, ja tu joprojām par savas mūzikas kolekcijas vienu no vērtīgākajiem ierakstiem sauc dziedātājas 1998.gada plati ‘Moon Pix’. Un es saucu.

Bet viss nav tik melnās krāsās mālējams. Ja tevi nesatrauc tādas sviestainas lietas kā mūziķa attīstība un kāda konkrēta ieraksta vājības, salīdzinājumā ar tavā prātā formulētiem atskaites punktiem, “uz ko viņš patiesībā ir spējīgs”, tad ‘Jukebox’ pārsteigs ar savu mieru, harmoniskumu, saskaņu – lietām, kas būtībā definē mierpilnu un kvalitatīvu mūzikas baudīšanu. Pēdējo teikumu jāizrunā, vienādi uzsverot visus pēdējos trīs vārdus. Kamēr mēģini to tagad balsī paveikt, uzspēlē kādu no zemāk redzamajiem fragmentiem – mani daiļrunīgie kalambūri reizēm pasaka daudz mazāk nekā nieka minūti ilgs dziesmas fragments. Mūžu dzīvo…

Noklausies:

New York, New York
[audio:CatPower_NewYork.mp3]

Woman Left Lonely (no Janis Joplin 1971.gada plates ‘Pearl’)
[audio:CatPower_WomanLeftLonely.mp3]

Blue
[audio:CatPower_Blue.mp3]

Dziesmu saraksts:

1. “Theme from New York, New York” (John Kander, Fred Ebb).
2. “Ramblin’ (Wo)man” (Hank Williams)
3. “Metal Heart” (Chan Marshall)
4. “Silver Stallion” (Lee Clayton)
5. “Aretha, Sing One for Me” (J Harris, Eugene William)
6. “Lost Someone” (James Brown, Bobby Byrd, Lloyd Stallworth)
7. “Lord, Help the Poor and Needy” (Traditional)
8. “I Believe in You” (Bob Dylan)
9. “Song to Bobby” (Chan Marshall, Matt Sweeney, Judah Bauer )
10. “Don’t Explain” (Arthur Herzog, Jr., Billie Holiday)
11. “A Woman Left Lonely” (Spooner Oldham, Dan Penn)
12. “Blue” (Joni Mitchell)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *