Lāns ‘Lācenes un kazenes’ (3,5/5)

laansKā jau solīts, turpmākajās dienās mazliet pajūsmošu par pagājušā gada laikā klajā nākušajiem vietējo tautas/pasaules mūzikas kolektīvu ierakstiem. Kā pirmais šai rindā patrāpījies folkloras kopas “Lāns” pirmais albums ‘Lācenes un kazenes’, kurā ir iekļautas kopas repertuārā esošās precību un kāzu dziesmas no visiem Latvijas novadiem.

Jau kopš 1999.gada kopa “Lāns”, apgūstot autentiskus skaņurīkus, izkopj tradicionālo dziedāšanas manieri. Pat nav nepieciešams lasīt grupas īso, biogrāfisko uzsaukumu, lai atzītu, ka “Lāna” daiļrades kopsaucējs ir kokļu, vijoles un divstīdža (ģīgas) skaņas. Dziesmās ieskanas arī stabules, dūdas, vargāni un dažādas perkusijas.

Taču tā nav “plika” tautas mūzika – četru daiļā dzimuma būtņu kolektīvs “Lāns”, lai arī ar izteiktu pietāti pieejot folkloras materiālam, gribot vai negribot liek senajām melodijām izklausīties apbrīnojami svaigi – tā, it kā četrotnes debijas ieraksts ‘Lācenes un kazenes’ patiesībā kalpotu kā logs uz nenosakāmi senu pagātni, kur paliekot bāreņos tēva un mātes vietu ieņem attiecīgi mēness un saule; kur tautu dēli nolaupa malējiņu un kamēr viņas brāļi viņu panāk, viņa jau ir apprecējusies; kur jaunas meitas dzīve tiek salīdzināta ar saules ritējumu dienas laikā. Profesionāli vērtējot, ‘Lācenes un kazenes’ vērtība nenoliedzami slēpjas dažādās Latvijas malās pierakstītajos tekstos un dziedājumos, taču izpildījums ir tik liegs, tik dzīvs, ka ir grūti neiemīlēties “to laiku” dzīves ritējumā.

Noklausies:
Jauna meita drēbes velēj
[audio:Laans_JaunaMeitaDreebesVeleej.mp3]

Treis muoseņis ūguos guoja
[audio:Laans_TreisMuosenjisUuguosGuoja.mp3]

Apkārt kalnu saule teka
[audio:Laans_ApkaartKalnuSauleTeka.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *