Art Brut ‘It’s A Bit Complicated’ (3,5/5)

Art Brut ‘It’s A Bit Complicated’Tu neesi dzirdējis par tādiem “Art Brut”? Tam ir izskaidrojums – pirmajā brīdī teju vai ik vienam šis britu “indie” roka kolektīvs šķitīs kārtējā versija par “Arctic Monkeys”, “Franz Ferdinand”, “Bloc Party” vai “The Rakes” tēmu. Un tomēr tas viss ir mazliet “komplicētāk”.

Nācis klajā jau 25.jūnijā, ‘It’s A Bit Complicated’ ir otrais “Art Brut” albums – viņu 2005.gada debijas plate ‘Bang Bang Rock and Roll’ jo ilgi paliks prātā, pateicoties dziesmai ‘Formed A Band’, kuras teksts lika šo skaņdarbu nosaukt par pēdējo gadu veiksmīgāko un patiesāko pašironiju mūzikā – teksts “formed a band, we formed a band, look at us – we formed a band!” kādas grupas debijas albumā, maigi izsakoties, ir šāviens tieši desmitniekā!

[youtube qryAwfpHG8o nolink]

Šeit arī tiek definēts viens no galvenajiem “Art Brut” trumpjiem – grupas asprātīgie dziesmu teksti, kuri apvienojumā ar tās līdera Edija Argosa “dziedāšanas manieri”, ko precīzāk varētu nosaukt par rečitēšanu, rada kolektīvu, kura mūzika ir tik aizraujoša, neuzmācīga un izklaidējoša, ka tās klausīšanās laikā nudien rodas sajūta, ka sarunājies ar labiem draugiem un “dzen jokus” pie alus kausa.

‘It’s A Bit Complicated’ veiksmīgi turpina šo virzību. Tiesa, kā jau saka priekšā plates nosaukums, grupa savā šībrīža skanējumā ir centusies mazliet “pieaugt” – cik tad ilgi tēlosi pamuļķi, pat ja tas tev sanāk ellīgi labi? Pati grupa šo izaugsmi ir definējusi tā – ja pirmā plate varētu būt dokumentējusi grupas noskaņojumu tad, kad viņiem visiem bijuši 17 gadi, tad jaunākā plate stāsta par “mazliet komplicētāko” 19 gadu vecumu. Solists Argoss smejas, ka nākamā plate visticamāk jau runās par viņa pārdomām 21 gada vecumā.

Un atkal jau – viss nav tik vienkārši. Jā, nenoliegšu – plati ievadošais, lecīgais stadionu hits ‘Pump Up The Volume’ ar tā piedziedājumu “I know I shouldn’t/And it’s possibly wrong/To break from your kiss/To turn up a pop song…” ir veiksmīgs un patiesi “lipīgs” albuma ievads, liekot jau uzreiz atmest bažas par “tradicionālajiem, grūtajiem grupu otrajiem albumiem”. Līdzīgas emocijas caurvij arī skaņdarbu ‘St.Pauli’ un pabriesmīgais vācu akcents piedziedājuma frāzē “Punk rock ist nicht tot” mirkli vēlāk tiek izskaidrots ar faktu, ka “i learned my german from an 7″ record”. Arī pārējā plate – pat dziesmās, kurās grupai nav izdevies “izpildīties” muļķīgu, bet tomēr smieklīgu joku disciplīnā – būtībā ir pieklājīgs “indie” roks, kuru noteikti ir kaifs baudīt “dzīvajā” izpildījumā grupas koncertos. Tomēr ‘It’s A Bit Complicated’ krietni vairāk nekā grupas debijas ieraksts liecina par kaut kādā mērā jau sen saprasto atziņu – ilgi šādā stilā turpināt nav iespējams. Jā, ‘It’s A Bit Complicated’ ir rezēm jautrs un smieklīgs, reizēm pat ļoti romantisks (‘Sound Of Summer’) ieraksts, taču ar vai bez trāpīgajām frāzēm, tas visai ātri paskrien gar ausīm. Cilvēki, kam ar angļu valodu tā pašvakāk, varētu šajā gadījumā būt vēl precīzāks “Art Brut” problēmu katalizators – protams, ‘It’s A Bit Complicated’ neatklāj jaunu “ameriku” indie-roka žanrā un turpina vien apžļembāt nupat jau patiesi neorģinālus rifus un akordu komplektus. Tiesa, ja izdodas spītīgi noturēt sevi emocionālā ziņā tajā augstāk minētajā draugu pilnajā krogū pie alus kausa, tad ‘It’s A Bit Complicated’ īsti nav kur piesieties. Un tomēr – es paredzu, ka šībrīža – grupas otrā albuma “komplikācijas” ap “Art Brut” trešā studijas albuma dzimšanas brīdi jau būs pāraugušas reālos draudos šās grupas muzikālajai veselībai.

“Art Brut” – ‘Direct Hit’:
[youtube fgcDaYqOaGI nolink]

Noklausies:

‘Pump Up The Volume’
[audio:ArtBrut_PumpUpTheVolume.mp3]

‘Late Sunday Evening’
[audio:ArtBrut_LateSundayEvening.mp3]

‘Sound Of Summer’
[audio:ArtBrut_SoundOfSummer.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *