Kaiser Chiefs ‘Yours Truly, Angry Mob’ (3/5)

Kaiser Chiefs ‘Yours Truly, Angry Mob’Kamēr, kā baumo, “Arctic Monkeys” savā otrajā albumā kļuvuši vēl raupjāki un “ārdošāki” nekā savā slavenajā debijas platē, Līdsas puiši “Kaiser Chiefs” savā otrajā platē izvēlējušies doties gluži pretējā virzienā.

Tiesa, lai pārliecinātos par iepriekš minētā apgalvojuma pirmās daļas patiesumu, nāksies gaidīt 24.aprīli, kad klajā nāks Šefīldas kolektīva “Arctic Monkeys” otrais disks. Taču jau šodien mūzikas ierakstu veikalu plauktos nonāk turpinājums “Kaiser Chiefs” 2005.gadā plašus panākumus guvušajai debijas platei ‘Employment’. Jauno ierakstu, gluži kā tā priekšgājēju, producējis Stefens Strīts.

Ierakstīts pagājušā gada septembrī/oktobrī Berkšīrā, ‘Yours Truly, Angry Mob’ nosaucams par pārmaiņu ierakstu. Kā pirmie par šo faktu signalizē plates dziesmu teksti – “Kaiser Chiefs” no savā pirmajā platē apdziedātājām savstarpējo attiecību detaļām (‘Everyday I Love You Less And Less’, ‘Saturday Night’ utt.), savā jaunajā ierakstā pievērsušies mūzikā pēdējā laikā aizvien aktuālākajiem sociālajiem tematiem – tā, piemēram, plates pa-pusei-titulskaņdarbs ‘The Angry Mob’ stāsta par “ielu dzīvi” ar frāzēm kā “it`s only `cause you came with your brothers too, if you came all on your own, you`d be dead”, savukārt plates beigu galā atrodamajā ‘Everything Is Average Nowadays’, kā jau var noprast pēc skaņdarba nosaukuma, stāstīts par apkārtējās pasaules “nosacītību” un slavas/realitātes konfliktu.

Viss iepriekšminētais, saprotams, ir atsaucies arī uz plates skanējumu un, lai arī šajā ziņā grandiozas pārmaiņas ‘Yours Truly, Angry Mob’ nepiedāvā, tomēr plates kopējā noskaņa un tās atšķirība no grupas pirmās plates optimisma dažiem varētu arī kalpot par ne visai patīkamu pārsteigumu. “Kaiser Chiefs”, kas, kā praksē pārbaudīts, ir ļoti izteikta “festivālu” apvienība un dzīvajā izpildījumā izklausās trīskārt atsperīgāka un “žiperīgāka” nekā ierakstā, savā jaunajā platē ir izvēlējusies mazliet “samazināt apgriezienus”. Par to gan, protams, nevarētu spriest pēc plati ievadošā pirmā singla ‘Ruby’ (skatīt video), kas šonedēļ debitējis britu singlu topa pirmajā vietā (augstākais grupas sasniegums singlu topā), vienlaikus arī pārtraucot Mikas saldās pophimnas ‘Grace Kelly’ sešas nedēļas ilgo uzturēšanos “siltajā” topa pirmās pozīcijas krēslā.

[youtube JMDcOViViNY nolink]

Taču, atšķirībā no melodiskā un “pielīpošā” ‘Ruby’, plates turpinājums, saglabājot piederību indīrokam un post-punk žanram, vairs nepiedāvā tik graujošas epizodes kā, piemēram, ‘Na Na Na Na Naa’ no puišu debijas plates. Jā, protams, arī jaunais ieraksts ir enerģētiski piesātināts, taču ne tik ļoti kā varētu vēlēties, un tie, ko drīkstētu nosaukt par potenciālajiem ‘Yours Truly, Angry Mob’ singliem vai arī vienkārši “skaņdarbiem, kurus nevar palaist garām”, drīzāk aicina aizdomāties, nekā lēkt līdzi. Varbūt pie vainas trīs krietni maigākās noskaņās veidotie plates skaņdarbi (‘Love Is Not A Competition (But I’m Winning)’, ‘Boxing Champ’, ‘Try Your Best’), kas lielākoties ieturēti “minorīgā” toņkārtā, radot klausītājā ļoti apcerīgu noskaņojumu, taču, pretēji loģikai, arī pārējais ieraksts absolūti neizceļas ar optimismu. Tiesa, to nu nevarētu nosaukt par kvalitātes kritēriju, taču gluži kā no vārda “brašs” līdz vārdam “pašpietiekams” ir viens solis, tā arī no albuma, kas “raisa pārdomas” var trijos gājienos nonākt pie atziņas, ka, kā izrādās, jau pašos pamatos te nav īsti bijis par ko domāt. Un arī pacenšoties iedziļināties, pēc vairākkārtējas albuma noklausīšanās nepamet sajūta, ka visa plate komponēta un izpildīta vienā toņkārtā. Varbūt izsaucieni “garlaicīgi” un “paredzami” būtu pārāk skaļi šajā gadījumā, taču fakts, ka ir jāpiepūlas, lai atrastu labus vai vismaz optimistiskus vārdus jaunā ieraksta raksturojumam, ir nenoliedzams.

‘Yours Truly, Angry Mob’ ir pragmatisks, pārdomāts un gudrs ieraksts – diemžēl, kā jau bieži gadās, tieši šīs īpašības ilgtermiņā ir laupījušas platei spēju “paņemt” savu klausītāju, likt viņam iemīlēties visās albuma dziesmās pēc kārtas un apspriest grupas nākotnes gaitas. Tā vietā, neziņā maldoties pa vidu starp dziesmām, kas uzdzen miegu un bez kurām jaunajā platē nudien varēja iztikt (‘My Kind Of Guy’, ‘Try Your Best’), un dziesmām, kuras rakstot, grupa acīmredzot ir ļoti vēlējusies, lai visi tās klausītāji “kaut ko” saprastu (‘Boxing Champ’, ‘I Can Do Without You’), nākas secināt, ka nezināmu iemeslu dēļ kaut kur neglābjami ir aizmirsta “maznozīmīgā” detaļa – mūzika.

Noklausies:

‘The Angry Mob’
[audio:KaiserChiefs_TheAngryMob.mp3]

‘Love Is Not A Competition (But I`m Winning)’
[audio:KaiserChiefs_LoveIsNotACompetitionButImWinning.mp3]

‘Learnt My Lesson Well’
[audio:KaiserChiefs_LearntMyLessonWell.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *