Bloc Party ‘A Weekend In The City’ (4/5)

Bloc Party ‘A Weekend In The City’Britu apvienības “Bloc Party” otrā studijas plate, šķiet, var tikt saukta par šī gada vienu no gaidītākajiem ierakstiem. Tuvāk patiesībai būtu piebilst, ka mūzikas sabiedrība šo plati gaidījusi jau kopš izslavētās ‘Silent Alarm’ debijas 2005.gadā.

Savā otrajā platē grupa ir atteikusies no sadarbības ar ‘Silent Alarm’ producentu Polu Epvortu – viņa vietā angažēts Džeknaifs Lī. “Pols ir lielisks cilvēks, lielisks producents, taču mums tas nedarītu daudz laba, divus albumus pēc kārtas strādājot ar vienu un to pašu producentu. Mēs cenšamies strādāt ar atšķirīgiem cilvēkiem, tas piešķir skaņai vairākas šķautnes, kas ir ļoti svarīgi,” – tā savu lēmumu pagājušā gada vidū pamatoja grupa.

Kas no tā visa ir sanācis, jautāsiet? Ja talkā ņemam veco, labo salīdzināšanas metodi, tad jaunais albums ir krietni vieglāks (lasi – vienkāršāks), melodiskāks par savu priekšgājēju un vairāk koncentrējas uz saturu, nevis formu. Tas izskaidro to, kāpēc, piemēram, jau albuma otrā dziesma ‘Hunting For Witches’, precīzāk – tās ievads grupai gluži neraksturīgā vīzē atgādina japāņu producentes un dīdžejmeitenes “Towa Tei” asprātīgo, uz balss semplu savstarpēju miksēšanu tendēto daiļradi. Tāpat pirmā brīža pārmetumi grupai par atkārtošanos un vienveidību jaunā albuma straujākajos skaņdarbos (kuru ir jūtami mazāk nekā tā priekšgājējā), pēc laiciņa, nākot apskaidrībai, paši sevi izskaidro – ‘A Weekend In The City’, gluži kā jau ietverts diska nosaukumā, formulē plates konceptuālo dabu, kas jo spēcīgi jūtama dziesmu tekstos (“East London is a vampire/ it sucks the life right out of me”) un, jā, nedaudz rutinētajās dziesmu melodijās.

“Tas, vismaz man, ir albums par dzīvošanu pilsētā un lielākā daļa no albuma tematikas veltīta tieši urbānajai ikdienai,” tā “Bloc Party” solists Kele Okereke. Ja tiešām tā, tad pēc Keles domām, dzīve pilsētā ir pilnībā izplānota, bez izaicinājumiem un, nedaudz pārspīlējot, ja tu nonāc pilsētā, tad sagatavojies lēnai un mokošai nāvei. Tādas emocijas rodas, ieklausoties Keles Okerekes veidotajā “pilsētā”. Tiesa, “Bloc Party” būtu mazliet jāpiestrādā, lai radītu neizteiksmīgu vai garlaicīgu albumu un šoreiz grupai tas par laimi nav izdevies. Taču tas tikai daļēji ir atpestījis grupu no kļūšanas par kārtējo savādo piemēru “grupu otro albumu” sakarā. Jā, ‘A Weekend In The City’ ir sava nenoliedzama burvība – ja jau ‘Silent Alarm’ grupa sevi pieteica ar savdabīgu “Franz Ferdinand” skotiskās bravūras un britu iedzimtā sērīgā sapņainuma kokteili, tad savā jaunākajā platē “Bloc Party” kļuvuši vēl mazliet domīgāki, taču ne sērīgi. Jau albuma dziesmu nosaukumi klausītāju izved naksnīgā pastaigā pa Lielbritānijas lielāko pilsētu sānu ielām, metro stacijām (‘Waiting For The 7:18’) vai arī, dodoties mājup pēc karstas nakts deju klubā, liek pārdomāt pilsētu daudzkultūru sabiedrības problēmas (‘Where Is Home?’).

Tiesa, to daļu ar “karsto nakti klubā” grupa no albuma ir izlaidusi – tieši tas arī, šķiet, kalpos par galveno argumentu, kāpēc ‘A Weekend In The City’ zaudē duelī ar savu priekšgājēju, kurš jaunajam ierakstam “iekabina” gan hītu potenciāla, gan tīri albuma uzbūves un klausīties-prieka disciplīnās. Taču tas nebūt nenozīmē, ka platei trūktu mugurkaula un ka grupai būtu zudis tās “maģiskais pieskāriens”. Varbūt tāpēc ‘A Weekend In The City’ gribas salīdzināt ar cita britu kolektīva – grupas ‘Doves’ pagaidām pēdējo plati ‘Some Cities’: lūk, jums albums, kurš nedaudz, bet pamanāmi lec laukā no “Doves” līdzšinējās daiļrades un vienlaikus ilgtermiņā pierādījis savu daili. Varbūt tieši šādi un līdzīgi precedenti neliek šaubīties, ka ‘A Weekend In The City’ ir pat ļoti atzīstams (lai arī uzreiz grūti izprotams un sagremojams) ieraksts, kas savus laurus spēs saplūkt vienīgi ilgtermiņā. Katrā gadījumā – ja arī ‘Silent Alarm’ demonstrēja, ka “Bloc Party” piemīt gan oriģinalitāte, gan izdoma un “potenciāls”, tad ‘A Weekend In The City’ ir tas albums, kurš pierāda, ka šai grupai (atļaušos skaļi izteikties – atšķirībā no ļoti daudzām citām jauno laiku “uzlēcošo talantu” grupām) ir arī raksturs (skat. albuma pirmā singla ‘The Prayer’ video).

[youtube T8oRFcA0mFM nolink]

Noklausies:

‘Hunting For Witches’
[audio:BlocParty_HuntingForWitches.mp3]

‘Uniform’
[audio:BlocParty_Uniform.mp3]

‘Where Is Home’
[audio:BlocParty_WhereIsHome.mp3]

1 thought on “Bloc Party ‘A Weekend In The City’ (4/5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *