Mika ‘Life In Cartoon Motion’ (3,5/5)

Mika ‘Life In Cartoon Motion’Latvijā, brīnumainā kārtā, vismaz pagaidām nekas neliecina par tuvojošos iespējamo “Mikas māniju”. Tiesa, izņemot Lielbritāniju un, iespējams, arī Beirutu, vispārēja sajūsma par Beirutā dzimušo un Lielbritānijā dzīvojošo Miku nav novērota. Lai kā arī nebūtu, mūziķis vārdā Mika, kurš mūzikas ekspertu aptaujā “Sounds Of 2007” ieguvis pirmo vietu un, līdz ar to – arī pilnīgu pārliecību no ekspertu puses par mūziķa spēju “sagrābt pasauli” (vismaz uz dažiem mēnešiem), šonedēļ nāk klajā ar savu debijas ierakstu.

23 gadus vecais Mika jau ticis salīdzināts gan ar grupu “Scissor Sisters”, gan ar Frediju Merkūriju – un ne tikai tāpēc, ka Mikas debijas singlā ‘Grace Kelly’ (skat.video), kas gan jau paspējis “iesēsties” stabilās pašmāju raidstaciju singlu rotācijās, ir pieminēta Fredija dziedāšanas maniere. Mikas dziedājumā, kustībās un mūzikas manierīgumā un melodiskumā nudien ir jūtamas atsauces gan uz pašu Frediju, gan arī uz viņa mūziku. Citiem vārdiem sakot, Mika ir homoseksuāls (ja nu kādam tas ir īpaši svarīgi) un ir atradis labāko iespējamo vidi savas seksualitātes atzīšanai un izteikšanai – mūziku. Rezultāts ir ieraksts, pārpilns lipīgām un dzīvespriecīgām melodijām, kurš aicina aizmirst varbūt ne tik spožo realitāti un, lēkājot uz vienas kājas, apsveikt katru atnākušo dienu.

[youtube uzA0nG_PurQ nolink]

Pārfrāzējot pazīstamo teicienu “jo dziļāk mežā, jo resnāki partizāni”, Mikas debijas plates sakarā var teikt ko līdzīgu, tikai dziesmu “sacukurotības” kontekstā. Var saukt to par aizvainojošu vai kādu tur vēl piezīmi, taču viss ‘Life In Cartoon Motion’ izklausās tik bezzobaini jūsmīgs (no angļu ‘gay’), ka jābūt ļoti ilgi skumušam, lai varētu šo plati baudīt atkal un atkal, nebaidoties par glikozes līmeni savās asinīs.

Runājot par diska saturisko pusi, pēc minētā plates ievada singla ‘Grace Kelly’ izskatā, ieskanas izteikti lēkājošais ‘Lollipop’ ar bērnu kori piedziedājumā (nu ļoti jau nu stereotips paņēmiens), savukārt plates trešais skaņdarbs ‘My Interpretation’ jau pietuvojas Džeimsa Blanta dvēseliskajiem “sirds-kratīšanas” eposiem, vienlaikus kļūstot par albuma garlaicīgāko kompozīciju.

‘Love Today’ ir vienīgais nepieciešamais attaisnojums grupas “Scissor Sisters” vārda minēšanai nedaudz augstāk – tipisks šā kolektīva manierē veidots disko (ko līdzīgu var teikt arī par plates izskaņā atrodamo ‘Big Girl (You Are Beautiful)’). Ap šo vietu platē kļūst skaidrs, ka augstāk minētais salīdzinājums ar Frediju Merkūriju domāts varbūt tikai balss tembra dēļ (arī tā – “aiz nagiem” pievilkta saistība), jo ne šeit Fredija dziesmu sarežģīto harmoniju, ne arī te kāda saistība ar rokmūziku, kurai tomēr varēja pierakstīt kā Merkurija sologaitas, tā arī “Queen” daiļradi. Par to liecina kaut vai plates vidusdaļā atrodamā dziesma ‘Relax, Take It Easy’, kas pieskaras 80.gadu sintpopa stilistikai, vismaz dziesmas ievada falseta partija pamatīgi atsauc prātā “Duran Duran” (savukārt dziesmas nosaukums, domājams, ne man vienīgajam atgādinās par “Frankie Goes To Hollywood”).

Kopumā albums paskrien gar ausīm gandrīz nemanot un, iespējams, arī tas ir Mikas veiksmes pamatelements, jo te nu ir mūzika, kura absolūti neprasa, lai tajā iedziļinātos, un kuram gan negaršo saldumi… Tad nu mazliet infantils, taču lieliski noproducēts, mazliet pārsaldināts, taču ar mazuma piegaršu – tieši tāds ir ‘Life In Cartoon Motion’. Un, ja vien pašmāju vidusmēra klausītājs katru gadu no jauna šo rindu autoru nepārsteigtu ar jebkādu gaumes sajūtas un saprāta trūkumu, tad varētu pat paust cerību, ka “Mikas mānija” patiesi sasniegs arī Latviju. Jo, paveroties pretimnācēju sejās, manuprāt, cilvēkiem šāds mazliet bērnišķīgs, nepretenciozs un pārdomāts pops būs tieši laikā, lai kaut uz brīdi savas egoistiskās problēmas noliktu pie malas.

Noklausies:

‘Lollipop’
[audio:Mika_Lollipop.mp3]

‘Billy Brown’
[audio:Mika_BillyBrown.mp3]

‘Stuck In The Middle’
[audio:Mika_StuckInTheMiddle.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *