The View ‘Hats Off To The Buskers’ (2,5/5)

The View ‘Hats Off To The Buskers’Vienmēr un visos laikos būs “vieglā ceļa gājēji” – tā īsumā var definēt “The View” fenomenu. Nosaukti par jaunajām britu mūzikas cerībām – tituls, kura tapšanai talkā nācis arī “pats” Pīts Dohertijs, kurš “The View” bija pieaicinājis kā pavadošo grupu “Babyshambles” tūres koncertos pagājušogad – “The View” pašlaik ar divās nedēļās uzceptu albumu ir gatavi “atklāt Ameriku”.

Neieslīgstot garākos spriedelējumos, kas savā būtībā sakņojas jautājumos par subjektivitāti un dažādām gaumēm, secināšu, ka “The View” lielākais spožums un posts ir tas, ka skotu puišu “The View” debijas albumā ‘Hats Off To The Buskers’ nav ne kripatiņas oriģinalitātes. Turklāt, atšķirībā no situācijām, kad kādas jaunas grupas albumā šās muzikālās līdzības, no kurām, lai kā arī gribētu, neatbrīvosies neviens mūzikas aprakstītājs, tīri vai prasās meklēt un atklāt, lai kaut vai sev pašam atklātu, kādu tad īsti žanru, kādas grupas vai muzikālo virzību grupa sauc par savējo un ko no jaunajiem talantiem gaidīt nākotnē, “The View” gadījumā ir pilnīgi vienalga, vai konkrētais skaņdarbs vairāk prātā atsauc “The Smiths” (‘Face for the Radio’, ‘Claudia’) vai “The Pretenders” (‘Same Jeans’) daiļradi – jebkurā gadījumā tā ir rokmūzika, kas ietērpta liegos, vienkāršos akordos, kuriem ir ļoti grūti pretoties (skat.dziesmas ‘Superstar Tradesman’ video).

[youtube yQqgDgPEBo4 nolink]

Un kā gan pēc šāda ievada runā par jebkādām ‘Hats Off To The Buskers’ kvalitātes iezīmēm? Daudzviet blakus “The View” vārdam recenzijās atrodami trīs citi ar skotu puišu daiļradi vairāk vai mazāk saistīti vārdi – “The Libertines”, “The Kooks” un “The Fratellis”. Protams, gluži kā attieksme pret kādu no minētajiem kolektīviem, tāpat arī “The View” vieta šajā ķēdītē ir dziļi subjektīvs jautājums. Domājams, visnesāpīgāk no šīs situācijas var izkļūt, vien atzīstot, ka ‘Hats Off To The Buskers’ ir tāds debijas albums, kādu jau sen vajadzēja ieskaņot kādai pašmāju grupai – viegls, nepretenciozs, jā – pat diezgan aizraujošs un interesants roks (vārdiņu “interesants” grupa iegūst, pateicoties ļoti “oriģinālajiem” abiem plati noslēdzošajiem skaņdarbiem – regeja/ska ritmos veidotajam ‘Wasteland’ un neiztrūkstošajai 35 sekunžu ilgajai parafrāzei par mežonīgo rietumu prēriju mūzikas tematiku. Praktiski ikvienu no nepilnu 42 minūšu ilgā un 14 skaņdarbus plašā albuma opusiem var bez rūpēm laist ētera viļņos, kopēt mobilajā telefonā zvanu toņa vietā un pilnīgi droši atskaņot mājas ballītē. Universāla mūzika universālam pielietojumam un gaumēm. Tiem, kam tādas nav vai arī prasās ko vairāk – piedodiet, šajā upē zivis nedzīvo…

Noklausies:

‘Same Jeans’
[audio:TheView_SameJeans.mp3]

‘Face For The Radio’
[audio:TheView_FaceForTheRadio.mp3]

‘Wasted Little DJs’
[audio:TheView_WastedLittleDJs.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *