My Morning Jacket ‘Okonokos’ DVD (3,5/5)

My Morning Jacket ‘Okonokos’ DVDNedaudz jancīgu un visnotaļ “savā stilā” ieturētu debijas DVD pagājušā gada Visu Svēto dienas priekšvakarā klajā laidusi apvienība “My Morning Jacket”.

Skaņa: 4/5
Attēls: 4,5/5
Ekstras: 2/5
Emocijas: 4,5/5

Luīvillas, Kentukī grupas “My Morning Jacket” koncerts “Fillmore” zālē Sanfrancisko, puišu jaunākā albuma ‘Z’ tūres laikā, pasaka ļoti daudz par, manuprāt, nepamatoti mazpazīstamo grupējumu. Ikvienam ‘Okonokos’ skatītājam jau no pirmajām savdabīgā videoieraksta minūtēm, kļūs skaidrs, ka “My Morning Jacket” dzīvie koncerti ir “manta” un tajos vajag censties pabūt – puišu liegās melodijas perfekti papildina atraktīvā uzvedība un absolūtā atdeve uz skatuves. Un, tā kā mūzikas industrijā bieži lietojam vārdus “dzīvā” vai “ierakstu grupa”, tad “My Morning Jacket” ar savu debijas DVD kā minimums pierāda, ka viņi pavisam noteikti ir “dzīvā” grupa. Ja kas, arī bez DVD vizuālā materiāla – vienlaikus ar DVD izdotajā šī paša koncerta audioversijā par to ikviens var pārliecināties. Šeit jāpiebilst, ka audio cd un DVD versijā koncerta saturs praktiski neatšķiras, izņemot ēterisko ambient himnu ‘At Dawn’, kuras vietā DVD titru laikā dzirdams cits skaņdarbs.

‘Okonokos’ sakarā daudz vairāk gribas lietot vārdu savienojumu “koncertfilma”, jo tieši tā arī iesākas DVD – ar ainu no kāda senlaicīgās noskaņās, tērpos, skaņās un arī telpās organizēta saviesīga pasākuma, kurā nez kāpēc klātesošie ar šķību aci skatās uz kādu ūsainu vakara viesi, kurš, sapratis, ka viņš te ir kā “piektais ritenis”, pēkšņi ļaužu burzmā atrod… lamu! Izvedis ik pa brīdim īdošo dzīvnieku laukā, vīrs nejauši nonāk kādā meža biezoknī…

[youtube tEZAAS2jPk4 nolink]

Un šajā brīdī var sākties “My Morning Jacket” performance “Fillmore” zālē, kura iekārtota tā, ka pirmajā mirklī patiesi grūti noticēt, ka koncerts notiek četrās sienās – uz skatuves izvietotie koki un krūmi, no griestiem karājošās liānas un vīnstīgas, kā arī skatuves dibenplāna milzīgā meža ainava rada nevainojamu ilūziju, kur netiek aizmirsta ne lama, ne ūsainais vīrs, ne arī vesela gūzma citu dīvaini tērptu ļautiņu, kas “it kā” nejauši iejukuši klausītāju pūlī un kuru parādīšanās uz ekrāna koncerta gaitā ne brīdi neliek šaubīties par minētā stāsta patiesumu un visu teju divas stundas ilgo koncertu ļauj uztvert kā “nelielu” iespraudumu stāstā par mežā nomaldījušos vīru ar lamu. Aizsteidzoties notikumiem pa priekšu, vīru koncerta beigās diemžēl piemeklē diezgan neapskaužams liktenis – viņu apēd lācis. Tipiskā “mazo meža dīvainīšu” – “My Morning Jacket” garā…

Papildus koncerta vizuālās puses nevainojamībai, kur ar pozitīvu vārdu pie visa iepriekšminētā jāuzsver arī interesantais kameru izvietojums, kas vairāk nekā ierasts parūpējas par publikas skatiem, jāatzīst arī koncertieraksta skaņas kvalitāte. Kamēr stereo skaņu celiņš pārsteidzošā kārtā neiepriecina ar pārāk “pilnu” un visaptverošu skanējumu (kā citkārt pierasts DVD koncertu gadījumā), tikmēr Dolby Digital 5.1 kodējums ir vienkārši brīnišķīgs – viss ir savā vietā, uzsvars, protams, likts uz priekšējo trīs skaļruņu izmantojumu, taču, nedaudz pieregulējot aizmugures skandu skaļumu (jo īpaši, ja pirms tam skatīts, piemēram, “Pink Floyd” ‘Pulse’), esi gandrīz vai tur, uz vietas.

Diska veidošanā grupai palīdzējis Sems Eriksons, kas iepriekš veidojis Džona Maiera un Brūsa Hornsbija DVD. Grupas “My Morning Jacket” solists Džims Džeimss jau pagājušā gada sākumā, kad pirmoreiz pavīdēja baumas par DVD izdošanu, teica: “Mēs gribam to izveidot kā skatāmu filmu – kādu stundas un 45 minūtes ilgu, lai tiešām varētu apsēsties un visu to izdzīvot, nevis piedāvāt trīs stundu ilgu koncertu, kurā mēs izpildām ikvienu dziesmu, ko jebkad esam ierakstījuši.” Apsveicu, gribētais ir gandrīz pilnībā panākts. Vienīgais “aiz matiem pievilktais” mīnuss ‘Okonokos’ DVD sakarā ir pievienoto materiālu iztrūkums (fotogaleriju neskaitām). Par attaisnojamu šo trūkumu var atzīt, konstatējot, ka šis DVD-9 tipa disks jau tā ir “piegrūsts” līdz malām ar augstas kvalitātes skaņu un ļoti dzidru attēlu. Gan jau “My Morning Jacket” savu nākamo DVD, vadoties pēc pieprasījuma, papildinās ar bonus DVD.

My Morning Jacket ‘Okonokos’ DVD saturs:

1.The Party
2.Wordless Chorus
3.It Beats 4 U
4.Gideon
5.One Big Holiday
6.I Will Sing You Songs
7.Lowdown
8.The Way That He Sings
9.What A Wonderful Man
10.Off The Record
11.Golden
12.Lay Low
13.Dondante
14.Run Thru
15.Xmas Curtain
16.O Is The One That Is Real
17.Steam Engine
18.Anytime
19.Mahgeetah
20.The Attack

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *