‘Soundstage: Robert Plant & the Strange Sensation’ DVD (3/5)

‘Soundstage: Robert Plant & the Strange Sensation’ DVDTurpinot pievērsties pagājušā gada nogalē klajā nākušajiem mūzikas DVD, uzmanību piesaista svaigs grupas “Led Zeppelin” līdera Roberta Planta koncerts telekanāla “PBS” programmas ‘Soundstage’ ietvaros, kas vienlaikus ir arī pirmais Planta solokarjeras mūzikas DVD.

Skaņa: 3/5
Attēls: 4/5
Ekstras: 3/5
Emocijas: 3,5/5

Lai arī 2005.gada 16.septembrī Čikāgā uzņemtā koncerta galvenais iemesls nepārprotami ir Planta tobrīd vēl pavisam svaigā, jaunākā soloalbuma ‘Mighty Rearranger’ iznākšana, tomēr aptuveni stundu ilgā koncerta laikā kopā ar savu šībrīža pavadošo sastāvu “The Strange Sensation” Plants savam klausītājam galvenokārt “liek priekšā” sen zināmas un leģendāras “Led Zeppelin” laika kompozīcijas, kuras koncerta izskaņā papildina vairākas kaverversijas pilnīgi neatpazīstamā skanējumā – šeit kā visspilgtākais piemērs minams Džimija Hendriksa ‘Hey Joe’, kas Planta versijā no “jumtu noraujošas” rokmūzikas pārtapis meditatīvā pasakā ar tautas mūzikas elementiem un lautai līdzīgā instrumenta gimbri ievadu. Ja nu ir kāds, kas var atļauties šādas “vaļības” ar rokmūzikas klasiku, tad tikai Plants un, kas pats jautrākais, tieši šīs – savādās koncerta epizodes ļauj koncertā vērties ar patiesu interesi – tā, piemēram, lielisks ir ‘Whole Lotta Love’, kas burtiski “pulsē”, te kulminējot, te atkal gremdējoties smalkākās niansēs un harmonijās; tāpat vērts pieminēt ‘The Enchanter’, kurā abi pavadošā sastāva mūziķi – bundzinieks Klaivs Dīmers un taustiņinstrumentālists Džons Begots, izmanto savu savstarpējo saspēles pieredzi apvienības “Portishead” pavadošajā sastāvā, lai pierādītu, ka arī šāda stila muzikālajos “ūdeņos” Plants jūtas kā mājās.

Vēl pie koncerta labākajiem momentiem noteikti pieskaitāma dziesma ‘Gallows Pole’, kuras “iedzimto” skaistumu, šķiet, nav iespējams samaitāt; ko līdzīgu iespējams teikt arī par Dilana ‘Girl From The Northern Country’, kas Planta izpildījumā koncerta izskaņā gan gluži nemērojas spēkiem ar oriģinālu, taču piedāvā ļoti atzīstamu “versiju par tēmu”.

Kas attiecas uz DVD papildus materiāliem, sadaļā “Extras” atrodami divi videoklipi – dziesmām ‘Morning Dew’ un ’29 Palms’, kā arī šī paša ’29 Palms’ un ‘Big Log’ ieraksti no uzstāšanās “Top Of The Pops” šovā attiecīgi 1993. un 1983.gadā.

Nedaudz par tehniskiem “niekiem”. Lai arī visi “jauno laiku” koncerti programmas “Soundstage” ietvaros kopš šī raidījuma atkārtotas atdzimšanas, kā ziņo tā veidotāji, tiekot jau uzreiz ierakstīti daudzkanālu skaņas režīmā, tomēr acīm redzami DVD veidotāji nav spējuši izmantot šo tehniskas dabas privilēģiju, kā rezultātā ne Dolby Digital 5.1, ne arī DTS 5.1 nespēj mēroties spēkiem ar “veco, labo” PCM Stereo skaņu celiņu, kas Roberta Planta spiedzieniem piešķir dubultu spēku un logus tricina pat visnotaļ nelielā skaļumā. Vēl viens pārmetums DVD skaņu vīriem par pārspīlēti “tīru” un perfektu skaņas miksējumu – ja citkārt varētu sist plaukstas par nevainojamu kāda koncerta audio ierakstu, tad šoreiz – visticamāk, tieši Planta izpildītās mūzikas rakstura dēļ – šāda sterilitāte te ir pilnīgi nevietā un brīžiem pat garlaiko.

Kas līdzīgs sakāms arī par visu ‘Soundstage: Robert Plant & the Strange Sensation’ DVD kopumā. Lai arī koncerts, kā jau minēts piedāvā ne mazums aizraujošu brīžu, turklāt lielākoties tie saistīti nevis ar nez kādiem šova elementiem, bet tieši kā vajag – ar mūziku, tomēr – tā vien šķiet, ka tie, kas tomēr neizlēma pagājušogad apmeklēt “Sziget” mūzikas festivālu un vēl pāris Planta Eiropas tūres koncertu vietas, nav zaudējuši neko tādu, ko par pārdesmit latiem nevar iegādāties pašmāju mūzikas veikalos. Plants acīm redzami no izteikta “dzīvā” mūziķa sāk pārvērsties par ģēniju – ekspertu, kurš ar lielāko prieku laiku pa laikam laiž klajā lieliskas dziesmas un pārdomātus konceptalbumus (skatīt kritiķu izslavēto ‘Mighty Rearranger’), kuru pienācīgai izvērtēšanai nepieciešanas neskaitāmas noklausīšanās reizes, turklāt katrreiz “starp notīm” izdodas saklausīt ko jaunu, tomēr “dzīvajā” versijā aizvien vairāk pietuvojas sēdošo koncertu kategorijai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *