Meat Loaf ‘Bat Out Of Hell 3: The Monster Is Loose’ (2,5/5)

meat loafVienus pārsteigs fakts, ka personāžs, kas par savu pseidonīmu pieņēmis vizuāli reiz tik atbilstošo vārdu savienojumu “gaļas šķēle”, vispār vēl ir dzīvs; citi ironizēs, kā iespējams vienu un to pašu muzikālo materiālu “vērpt” jau trīsdesmit gadus.

Taču konkrēti šo rindu autora izbrīnu, zināmā mērā apvienojot abas iepriekšminētās atziņas, izraisa tas, ka mūziķis, kurš savus “populārākos” hītus radījis pirms vairāk nekā 20 gadiem (kad viņš arī nebija no gados jaunākajiem…), spēj saglabāt tik spītīgu ticību tam, ka vismaz kādai saujiņai “Meat Loaf” senu dienu cienītāju mūziķa jaunākais ieraksts radīs vēlmi kaut uz mirkli atcerēties par “zaļās zāles un zilo debesu” laiku.

Par “Meat Loaf” pirmoreiz uzzināju no kādas dokumentālās filmas par mūziķi, kurā toreiz miesās ļoti bagātais Mārvins Lī Edijs (a.k.a. “Meat Loaf”) pēc performances saļimst uz skatuves, savukārt pārējie mūziķa grupas biedri satraukumu skatītājos komentē ar frāzi “Viņš tā vienmēr…”. Varbūt tāpēc allaž tieši “Meat Loaf” man ir asociējies ar tiem māksliniekiem, kas, citējot Džeka Bleka vārdus, dzīvo ar apziņu, ka “viens lielisks roka šovs var mainīt pasauli” un šī attieksme ietverta ikvienā “Meat Loaf” mūzikas notī.

Vismaz līdz šim. Katrā gadījumā jau ‘Bat Out Of Hell’ triloģijas jaunākās un, cerams, arī pēdējās plates ‘The Monster Is Loose’ pirmais skaņdarbs, kas vienlaikus ir arī diska tituldziesma, piedāvā visam iepriekš teiktajam pilnīgi neatbilstošu “Meat Loaf” – paniski bungu ritmi saplūst ar ķērcošām ģitārām un pārspīlēti grandiozām orķestrācijām, lai rezultātā izveidotu pilnīgi nemelodisku, pat vardarbīgu kompozīciju. Arī diska vidusdaļā atrodami vairāki pat smagā roka kategorijā ierindojami skaņdarbi – ne kripatiņas no “Meat Loaf” tradicionālā episkuma un patosa. Tiesa, lai arī pirmā iepazīšanās ar ‘The Monster Is Loose’ nav no tām patīkamākajām, pāris dziesmas vēlāk izdodas sajusties gluži kā pirms “nieka” trīsdesmit gadiem, kad 1977.gadā klajā nāca pirmais ‘Bat Out Of Hell’ ieraksts. Cenšoties iztikt bez vēsturiskām atkāpēm (kuras gan lieti noderētu, mēģinot izprast, kāpēc “Meat Loaf” izlēmis gadu gaitā veselas trīs reizes atgriezties pie ‘Bat Out Of Hell’ tematikas), piebildīšu vien to, ka jaunākais “Meat Loaf” ieraksts nācis “komplektā” ar tiesu darbiem, jo iepriekšējo abu ‘Bat Out Of Hell’ disku dziesmu autors Džims Steinmans, uzzinot par “kārtējā” ieraksta plāniem, attiecās piedalīties, vēl vairāk – viņš kā frāzes “bat out of hell” autors aizliedza Mārvinam Lī Edijam izdot albumu, kura nosaukumā parādītos šis – nu jau par zīmolu kļuvušais vārdu savienojums. Vienošanās tomēr tika panākta un pats Steinmans arī “ar gariem zobiem” atļāvis ierakstā izmantot vairākus (kopā, šķiet, septiņus) savus skaņdarbus, kurus Steinmans radījis pirms vairākiem gadiem citu projektu vajadzībām (piemēram, ‘It`s All Coming Back To Me’, ko izpildījusi arī Selīna Diona, lai arī dziesma esot rakstīta, “domājot par ‘Meat Loaf'”).

[youtube F3sZjqwcQuo nolink]

Kā izrādīsies vēlāk, tieši šīs Steinmana komponētās “rokoperas” ir prātā paliekošākie ‘The Monster Is Loose’ skaņdarbi, smagi “iekabinot” pārējo diska dziesmu autoram Dezmondam Čaildam. Kamēr Steinmans diska episkākajā skaņdarbā ‘It`s All Coming Back To Me’ “stāsta” par nespēju aizmirst mīļotā pieskārienus, Dezmonda Čaildsa radīto skaņdarbu pavadījumā visromantiskākā iespējamā rīcība ir mežonīga galvas kratīšana. Un kā gan citādāk, ja tieši Čaildss diska ierakstīšanas procesam angažējis grupas “Motley Crue” basistu Nikiju Siksu (Nikki Sixx) un Merilina Mensona pavadošā sastāva ģitāristu “John 5”. Pirksti gaisā un mati plīvo vējā!

[youtube dBiW_OGAaVI nolink]

Šeit arī var runāt par ‘Bat Out Of Hell 3: The Monster Is Loose’ galveno problēmu – mēģinājumu iekāpt divos grāvjos uzreiz. “Meat Loaf” savā spītīgajā vēlmē radīt “pasaules grandiozāko rok-mūziklu” ir radījis “pūdeļroka” un krāšņas, episkas popmūzikas sakausējumu, kura klausīšanās gaitā ik pa brīdim gribas izmantot pārtīšanas pogu, taču dīvainā kārtā, par spīti tam, ir ticis cauri sveikā un izpildījis maksimālo iespējamo šīs plates mērķprogrammu – radījis ierakstu, kas pieklājīgi atgādina, ka kaut kur cd kolekcijā mētājas abi pirmie ‘Bat Out Of Hell’ ieraksti.

Noklausies:

It`s All Coming Back To Me
[audio:MeatLoaf_ItsAllComingBackToMe.mp3]

Bad For Good
[audio:MeatLoaf_BadForGood.mp3]

Cry Over Me
[audio:MeatLoaf_CryOverMe.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *