Bob Dylan ‘Modern Times’ (3,5/5)

Roberts Cimmermans pēc piecu gadu pārtraukuma atgriežas ar jaunu ierakstu, kurā, pretēji tā nosaukumam, savā būtībā nav nekā jauna un paša Dilana kontekstā nedzirdēta. Tā vietā Boba Dilana jaunās plates ‘Modern Times’ sakarā daudz biežāk sanāk lietot vārdu savienojumu “patīkama atkalredzēšanās”.

Izlaižot garas apceres par to, kas ir Dilans un kāpēc viņš jau pirms daudziem gadiem, tēlaini izsakoties, globāli iekļauts to cilvēku kategorijā, par kuriem runā “vai nu labu, vai neko”, atliek secināt, ka savā jaunākajā veikumā ‘Modern Times’, kuru producējis pats Dilans, sirmais dziesminieks bez jebkādām pūlēm attaisno savus dotumus trāpīgu, ironisku dziesmu tekstu izveidē.

Rezultāts jūtams jau albuma pirmajās taktīs, kad diska ievadskaņdarbā ‘Thunder On the Mountain’, kas veidots tipiskās ‘Johnny B Goode’ rokenrola tradīcijās (gluži kā vairums ‘Modern Times’ opusu), Dilans apdzied to, kā domājis par dziedātāju Ališu Kīzu:

“I was thinkin’ ’bout Alicia Keys
Couldn’t keep from cryin’
She was born in Hell’s Kitchen
and I was livin’ down the line
I’ve been lookin’ for her even clear through Tennessee.”

Savukārt dziesmā ‘Working Man`s Blues #2′ Dilanam ir ko teikt par norisēm valstiskā mērogā: “buyin’ power of the proletariat’s gone down/Money’s getting shallow and weak…they say low wages are reality if we want to compete at all”. Arī plates turpinājumā Dilans sevi parāda kā vecu kungu, kas stāsta par savām ikdienas ligām un ik pa brīdim smīnot neaizmirst piebilst “bet ko gan es, vecais kraķis, saprotu…”.

Muzikāli variējot no jau pieminētā rokenrola elementiem līdz vieglam kantrīrokam (‘Someday Baby’), “tīram” kantrī (‘Rollin` And Tumblin`) un, protams, Dilanam raksturīgajām gaisīga patosa pildītām balādēm (‘When The Deal Goes Down’), ‘Modern Times’ ir visas iespējas kļūt par pēdējās desmitgades iecienītāko Dilana plati, kaut vai tās godīguma un viegluma dēļ. Un nav grūti tam rast iemeslu – pieļauju, ka savos 65.gados Dilanam ir krietni vairāk lietu, par ko satraukties kā tas, cik labi singlu čārtos iet viņa dziesmām vai arī tas, ko saujiņa mūzikas kritiķu saklausa viņa albumos.

‘Modern Times’ nemainīs rokmūzikas nākotni un nekad nepārspēs ‘Blood On The Tracks’ (kurš nu katram ir tas mīļākais Dilana ieraksts). Taču tas joprojām ir Bobs Dilans ar visām no tā izrietošajām sekām. Un ja jāmeklē attaisnojums tam labo vārdu daudzumam, kas nemanot ieplūdis starp šīm rindām, tad jāteic, ka, pateicoties dažām patiesi veiksmīgām melodijām (kuru fragmentus vari paklausīties zemāk), ‘Modern Times’ nepazūd plašajā Dilana ierakstu katalogā. Un tas jau ir mazs sasniegums, jo īpaši mūziķim, kura pirmais albums nācis klajā pirms akurāt 44 gadiem. Kā laiks skrien!

Noklausies:

‘Working Man`s Blues #2’
[audio:BobDylan_WorkingMansBlues2.mp3]

‘Nettie Moore’
[audio:BobDylan_NettieMoore.mp3]

‘Ain`t Talkin`’
[audio:BobDylan_AintTalkin.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *