Pharrell ‘In My Mind’ (3/5)

“This is the record of the year!” – savā bezgalīgi gaidītajā debijas albumā pārliecinoši deklarē Farels Viljamss un, neņemot vērā katra paša personīgās gaumes iezīmes, nav iemesla viņam nepiekrist.

Atslēgas vārds iepriekšējā frāzē ir tieši “debijas”, jo Farels Viljamss, kuru pirms 13 gadiem kāda talantu šova laikā atklāja producents un dziedātājs Tedijs Railijs, ir stāvējis blakus neskaitāmiem talantiem un mūzikas industrijas zvaigznēm. Tam visam pāri jāmin, šķiet, lielākā Farela Viljama slavas “kalve” – producentu apvienība “Neptunes”, kurā Viljamss kopā ar savu kolēģi Čedu Hugo burtiski vienā rāvienā ielauzās aizokeāna gana augstiem atlases kritērijiem pārbagātajā hiphopa un r&b mūzikas tirgū, vienā mirklī nonākot gan Britnijas Spīrsas, gan Džastina Timberleika un neskaitāmu citu mūziķu telefonu grāmatiņās, no kuriem visiem kā viena plūda dziesmu pasūtījumi. Par šo sadarbību rezultātiem laikam nav atsevišķi jāstāsta – Kelis ārprātīgi lipīgais ‘Milkshake’ un Britnijas ‘I`m A Slave 4 U’ ir tikai divi no piemēriem.

Tad “ilgi gaidītais” vai “vairākkārt atliktais”? ‘In My Mind’ izdošana jau bija paredzēta pagājušā gada nogalē, kad raidstaciju topos arī sāka parādīties plates pirmie singli, piemēram, ‘Can I Have It Like That’ ar Gvenas Stefānijas piedalīšanos. Taču tad, neizskaidrotu iemeslu dēļ, izdošanas datums tika pārcelts uz 2006.gadu. Agrāk vai vēlāk, taču nu tas oficiāli nācis klajā Lielbritānijā, nesagaidot iepriekš nolikto izdošanas datumu – 2006.gada 16.novembri, un vari sākt to drīzumā meklēt arī vietējos ierakstu veikalos.

Albums, kā jau iepriekš baumots, nosacīti sadalīts divās konceptuāli atšķirīgās daļās – aptuveni puse albuma ieturēta striktās hiphopa tradīcijās, savukārt otrās albuma puses melodijas iespējams nepārprotami pieskaitīt r&b stilistikai. Diskā, protams, netrūkst viesmākslinieku – te dzirdams gan Jay-Z (‘Young Girl’), Kanje Vests (‘Number One’) un Slim Thug (‘Keep It Playa’). Vienā no diska versijām atrodams arī skaņdarbs ar regetona zvaigznes Daddy Yankee piedalīšanos (‘Mamacita’). Visai pārsteidzoša ir Džeimija Kalama (Jamie Cullum) parādīšanās skaņdarbā ‘You Can Do It Too’.

Viens no svarīgākajiem iemesliem šai viesu “plejādei” ir visai triviāls – Farels Viljamss nav nekāds dižais dziedātājs un to iespējams sajust tajās retajās albuma epizodēs, kad viņš no vārdu kopā-virpināšanas izkoptās tehnikas pievēršas kaut kam, ko iespējams iemūžināt nošu burtnīcā. Taču atliek tikai atcerēties par to pašu Snoop Dogg, kurš arī dzirdams jaunajā platē (‘That Girl’), lai kļūtu skaidrs, ka šajā biznesā “sol mažora septakords” neko nenozīmē.

Runājot par albumu kopumā – tikai retumis šie sadarbības augļi ir neizdevušies vai neveikli kā, piemēram, “bez-mugurkaula” ‘Our Father’ vai pārāk industriālais duets ar reperi Nelly dziesmā ‘Baby’. Protams, diska skanējumu iespējams nosaukt par paraugstundu visiem esošajiem un topošajiem ierakstu producentiem – grūti mūzikas veikalu plauktos atrast kādu vēl nopulētāku plati. Hiphopa kultūrā bieži lietotais stila vārdiņš “flow”, šķiet, ir vislabākais raksturojums tik plūstošajam un nepretenciozajam Farela Viljama debijas albumam ‘In My Mind’, kuru neņemt vērā un “plūstoši palaist gar ausīm” nemaz tik viegli nav iespējams.

Noklausies:

‘Angel’
[audio:Pharrell_Angel.mp3]

‘Number One’
[audio:Pharrell_NumberOne.mp3]

‘That Girl’
[audio:Pharrell_ThatGirl.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *