Seu Jorge ‘The Life Aquatic – Studio Sessions’ (4/5)

Gardums visiem nepieradināta kino/mūzikas cienītājiem – Latvijā beidzot pieejams kāds portugāļu dziesminieka Seu Žorža ieraksts, šajā gadījumā pagājušā gada nogalē klajā nākušais albums ‘The Life Aquatic – Studio Sessions’, kurā apkopotas dziesmas, kas tapušas filmas ‘The Life Aquatic’ skaņu celiņa veidošanas gaitā.

Saprotams, ka ‘The Life Aquatic – Studio Sessions’ vispateicīgākā auditorija būs tie, kas pirmām kārtām jau ir redzējuši minēto režisora Vesa Andersona (“The Royal Tenenbaums”) kinolenti, gana iecienījuši tās eklektisko skaņu celiņu un vēl piedevām ciena Deivida Bovija daiļradi.

Lai arī kādas nebūtu šo īpašību kombinācijas, portugāļu jaunais talants Seu Žoržs bija un ir viena no lielākajām filmas ‘The Life Aquatic’ skaņu celiņa vērtībām un viņa ieskaņotās Bovija skaņdarbu kaverversijas ierindojamas visu laiku veiksmīgāko klāstā. Ne jau par velti uz diska vāciņa atrodams kautrs paša “mestra” Deivida Bovija citāts: “Ja Seu Žoržs nebūtu ierakstījis akustiskas manu dziesmu versijas portugāļu valodā, es tā arī nekad nebūtu izdzirdējis šo skaistuma pakāpi, ar kādu viņš ir tās piepildījis.”

Platē, kuras nosaukums jau pasaka priekšā tās saturu – ilgu, ierakstu studijā pavadītu darba stundu augli – atrodamas gan filmas skaņu celiņā atrodamo dziesmu studijas ieraksti, gan arī virkne citu Bovija dziesmu (izņemot disku noslēdzošo ‘Team Zissou’, kas ir vienīgā diskā atrodamā paša Seu Žorža dziesma), protams, portugāļu valodā.

Lai arī fanu forumos filmas skaņu celiņa sakarā nereti bija atrodami iebildumi, ka 2004.gadā izdotajā diskā atrodamās Seu Žorža ieskaņotās melodijas ir pārāk nekvalitatīvas, jo ierakstītas turpat filmēšanas laukumā. ‘The Life Aquatic – Studio Sessions’ turpretim apkopo šo pašu un daudzu citu dziesmu studijas ierakstus, kas, kā jau parasti studiju ieraksti, ir ļoti kvalitatīvi. Un laikam jau ir jāiepazīst tas “saldais”, lai prastu novērtēt “skābo”.

Citiem vārdiem sakot, tikai pēc tam, kad dzirdēts tīrs un dzidrs Seu Žorža dziedājums šajā platē, kļūst skaidrs, ka šim dziesminiekam vienkārši nepiestāv tīrs un dzidrs skanējums, liekot tomēr dot priekšroku jau minētajā skaņu celiņā atrodamajām “dzīvajām” dziesmu versijām. Taču tas, protams, nemaina lietas būtību un ļauj ‘The Life Aquatic – Studio Sessions’ nosaukt par lielisku ieganstu parakāties savā dvd kolekcijā un atkal noskatīties avangardisko Vesa Andersona garadarbu. Kādu 5.reizi.

Noklausies:

‘Rebel Rebel’
[audio:SeuJorge_RebelRebel.mp3]

‘Ziggy Stardust’
[audio:SeuJorge_ZiggyStardust.mp3]

‘Lady Stardust’
[audio:SeuJorge_LadyStardust.mp3]

Dziesmu saraksts:
1. Rebel Rebel
2. Life On Mars
3. Starman
4. Ziggy Stardust
5. Lady Stardust
6. Changes
7. Oh You Pretty Things
8. Rock ‘n’ Roll Suicide
9. Suffragette City
10. Five Years
11. Queen Bitch
12. When I Live My Dream
13. Quicksand
14. Team Zissou

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *