The Strokes ‘First Impressions Of Earth’ (3,5/5)

Par pirmajiem jaunā – 2006.gada – muzikālajiem iespaidiem ir parūpējies gada pirmais visskaļāk izdaudzinātais izdevums – ņujorkas indīroka kolektīva „The Strokes” trešais studijas albums ‘First Impressions Of Earth’.

Lai arī mūziķu jaunā veikuma pirmais singls ‘Juicebox’ šonedēļ, britu singlu čārtā atrodams tikai pirmā piecdesmitnieka beigu galā, izvairīsimies no pārsteidzīgām, varbūt pat nepamatotām apsūdzībām par atkārtotu iekāpšanu tajā pašā grāvī. Gluži kā slavenais teiciens par grupu un mūziķu „grūtajiem” otrajiem albumiem, sevi piesaka arī dīvaina līdzība, ko varētu saukt par „viduvējajiem” gada pirmajiem „lielajiem” ierakstiem. 2004.gads prātā šajā kontekstā palicis ar franču duo „Air”, kuru gada sākumā izdotais ‘Talkie Walkie’ lielākajā daļā pasaules mūzikas mediju atstāja visai neizteiksmīgu iespaidu, lai arī, nenoliedzami, tajā netrūka ne svaigu muzikālu vēsmu, ne arī pašus „Air” visveiksmīgāk raksturojošu elementu.

Ja „Air” un „The Strokes” ne tikai pasaules mūzikas, bet arī ģeogrāfijas atlantā atrodas gluži atšķirīgos platuma grādos, tad, runājot par ņujorkiešu „The Strokes” jaunākā veikuma ‘First Impressions Of Earth’ saturu, nevar nepieminēt citu Ņujorkas indīmūzikas scēnas jaunumu – grupu „We Are Scientists”, kas pagājušā gada nogalē oficiāli laida klajā savu debijas albumu ‘With Love And Squalor’, kas, jāteic, bez pūlēm iekļāvās labāko gada debiju vidū un lika jo nepacietīgāk gaidīt šī žanra „krusttēvu” un savu novadnieku – „Strokes” jaunāko devumu, kas, aizsteidzoties notikumiem nedaudz pa priekšu, jāteic, izrādīsies krietni vien citādāks nekā grupas tiešo sekotāju „We Are Scientists” versija par šībrīža aktualitātēm mūzikā.

Par ‘First Impressions Of Earth’ pirmo pārsteigumu parūpējas plates ilgums, kas sasniedz 52 minūtes (blakus ‘Is This It’ 37 minūtēm un ‘Room on Fire’ 32). Nedaudz rūpīgāk „caurklausot” albumu, šī pirmajā brīdī dīvainā aritmētika sevi atklāj arī mūzikā. Plati ievadošais ‘You Only Live Once’, kopā ar tam sekojošo, jau pieminēto ‘Juicebox’ parūpējas par ļoti patīkamām, enerģētiska indīroka piesātinātām pirmajām ieraksta minūtēm, kurās nav grūti sazīmēt ‘Last Nite’ un ‘Someday’ laika „The Strokes”. Taču kamēr albuma pirmā puse rūpējas par tipiskiem un grupas ierakstu katalogā viegli citējamiem skaņdarbiem, dziesmā ‘Ask Me Anything’, kas iezīmē precīzi pusi albuma, negaidīti „The Strokes” solista Džuliana Kasablankasa balsī sāk izteikties Stefans Merits no „The Magnetic Fields”. Tas nav pārmetums, ne tuvu, taču pirmā mirkļa pārsteigums ir pietiekoši liels, lai uzsvērtu šo pirmā brīža līdzību, kas vēlāk, dziesmās ‘Electricityscape’ un ‘15 Minutes’ (citustarp) minēto Meritam tik raksturīgo domāšanas veidu mūzikā miksē ar „The Strokes” dziesmu uzbūvi.

Tikai pēc 14 dziesmu ilgā albuma noklausīšanās atkārtoti uzliekot albuma pirmo singlu kļūst skaidrs, kāpēc ASV un nevis Lielbritānijā ‘First Impressions Of Earth’ tiks nodēvēts par atgriešanos pie saknēm. Ja ģeogrāfiskā ziņā tas nu ne pa visam neizbrīnītu (drīzāk varētu diskutēt par pašu faktu – kā no Ņujorkas nākusi grupa varēja kļūt par jaunas muzikālas atdzimšanas pionieri Lielbritānijā), tad muzikālā tas pārsteidz. Katrā gadījumā šeit jāpiemin albuma producenta Deivida Kānes (David Kahne) darbs, kurš producējis Tonija Beneta, Stīvijas Niksas, K.D.Langas un „the Bangles” ierakstus, neaizmirstot pieminēt Pola Makartnija ‘Driving Rain’. Bruņojušies ar šādu ASV mūzikas gaumi no A līdz Z „atkodušu” palīgspēku, „The Strokes” nemaz nevarēja domāt par neko citu, kā savas dzimtās zemes mūzikas scēnu, sevis aizsākto „garage/indie revival” vilni Eiropā atstājot pašplūsmā. Būsim godīgi – pateicoties „Bloc Party”, „Kaiser Chiefs” un jau par 2006.gada „gada grupu” nosauktajiem „Arctic Monkeys”, tam klājas gluži labi.

Noklausies:

‘You Only Live Once’
[audio:TheStrokes_YouOnlyLiveOnce.mp3]

‘Juicebox’
[audio:TheStrokes_Juicebox.mp3]

‘Ask Me Anything’
[audio:TheStrokes_AskMeAnything.mp3]

‘Electricityscape’
[audio:TheStrokes_Electricityscape.mp3]

’15 Minutes’
[audio:TheStrokes_15Minutes.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *