Cream ‘Royal Albert Hall London May 2-3-4-5 2005’ (3,5/5)

Cream Royal Albert Hall London May 2-3-4-5 2005Diemžēl nav man bijis tā goda un iespēju klātienē baudīt leģendārā trio „Cream” koncertus ne šogad, ne pirms 30 gadiem. Tāpēc būtu lieki mēģināt „prātvēderiski” salīdzināt „tos” un „šos” laikus, ja pats tajos pirmajos nemaz neesmu dzīvojis. Tomēr, vadoties pēc grupas šīgada četru koncertu konspekta audioieraksta formātā, iztēlotie pārmetumi „vecums nenāk viens” izskatā šeit ir pilnīgi lieki.

Uz albuma vāciņa atrodamie atslēgvārdi un skaitļi – „Royal Albert Hall”, Londona, 2005.gada 2.-5.maijs – iezīmē pirmo (protams, izpārdoto) grupas „Cream” koncertsēriju, kurā Džindžers Beikers, Ēriks Kleptons un Džeks Brūss uz skatuves kopā bija skatāmi pēc akurāt 37 gadu pārtraukuma. Un atkal – tiem, kuri kādu laiku savas dzīves ir pavadījuši uz mēness, ir jāzina vien tas, ka minēto trīs personāžu apvienību „Cream” mēdz dēvēt par pirmo pasaules roka supergrupu. Cik pamatoti vai nepamatoti – tas katra paša ziņā.

‘Royal Albert Hall London May 2-3-4-5 2005’ divu disku izdevums iemūžina šīs daudzu tūkstošu cilvēku mūža sapni piepildījušās maija sākuma nedēļas labākos brīžus. Šeit atrodama lielākā daļa no grupas „obligātās literatūras” – Skip James skaņdarba ‘I`m So Glad’ kaverversija, ‘Rollin` And Tumblin`’, ‘Stormy Monday’, protams, neiztikt arī bez grandioza Kleptona solo cauraustā ‘White Room’ un epohālā ‘Sunshine Of Your Love’ (šeit labāk aizmirst to, kā šo skaņdarbu „piesmējis” Ozijs vienu recenziju iepriekš).

Tiesa, ja ar grupu „Cream” neesat iepazinies agrāk, šī nebūtu tā vēlamākā plate, ar ko sākt. Taču vēlos uzsvērt, ka, atšķirībā no ierastā, šoreiz koncerta audioieraksts nav interesants un aizraujošs tikai tiem, kas tajā bijuši klāt un nu vēlas sev uzdāvināt šo pašu emociju kompresētu variantu, ko pabaudīt ik vakaru pirms gulētiešanas. Lai arī visi trīs vīri ir savos sešdesmit (ko nepateiksi par Džindžeru Beikeru – vecais kungs ar dziesmā ‘Toad’ atrodamo teju vai deviņas minūtes ilgo bungu solo vēsā mierā izgriež pogas neskaitāmiem bundzinieku tūkstošiem visā pasaulē, atstājot tos puspavērtiem žokļiem), gluži vai apbrīnojamā kārtā „Cream” izklausās ja ne tikpat aktuāls kā pirms četrdesmit gadiem, tad vismaz noteikti spēj priekš acīm uzburt ainu, kad grupa, savos ziedu laikos, uz saviem koncertiem pulcēja gados krietni jaunāku un, jāteic – arī mataināku publiku.

Kleptons, Brūss un Beikers še uzcēluši atzīstamu pieminekli gan sev, gan arī rokmūzikai kopumā un labuma baudīšanas gaitā regulāri prātā cirkulējošā doma par vēlmi nedaudz patīt atpakaļ laiku, šķiet, ir labākais kompliments, ko šis ieraksts var sagaidīt. Pieļauju, ka ierindas klausītājam baudāmāks un saprotamāks būtu grupas nesen klajā nākušais minēto koncertu sērijas videokonspekts DVD formātā ar līdzīgu nosaukumu.

Noklausies:

‘We`re Going Wrong’
[audio:Cream_WereGoingWrong.mp3]

‘White Room’
[audio:Cream_WhiteRoom.mp3]

‘Sunshine Of Your Love’
[audio:Cream_SunshineOfYourLove.mp3]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *